Mario Vargas Llosa, internat într-un spital din Madrid. Motivul spitalizării laureatul premiului Nobel pentru Literatură 

Publicat: 23 04. 2022, 14:48
Actualizat: 23 04. 2022, 14:49

Laureatul premiului Nobelul pentru Literatură Mario Vargas Llosa este internat în spital din cauza unor complicații apărute după ce s-a infectat cu coronavirus. Starea lui nu este gravă și „evoluează favorabil”, potrivit familiei.

Mario Vargas Llosa a fost internat, începând de miercuri, într-un spital din Madrid, pentru complicații cauzate de infecția cu coronavirus. Câștigătorul premiului Nobel a fost testat pozitiv la sfârșitul săptămânii trecute. Starea lui nu este gravă, anunță cei trei copii ai scriitorului, într-un comunicat de presă, în care cer să li se respecte intimitatea, notează El Pais.

„Având în vedere informațiile care sunt difuzate în legătură cu starea de sănătate a lui Mario Vargas Llosa, cei trei copii ai săi, care sunt alături de el, transmis această scurtă declarație. În urmă cu câteva zile, din cauza unor complicații legate de COVID, a fost internat într-o clinică din Madrid. Datorită tratamentului, starea lui evoluează favorabil.El şi familia lui mulţumesc pentru dovezile de sprijin pe care le primesc şi adresează presei rugămintea de a le fi respectată intimitatea”, conform comunicatului transmis de familie.

Vargas Llosa a împlinit 86 de ani pe 28 martie și este unul dintre cei mai cunoscuți scriitori din Peru. Este de asemenea unul din cei mai importanți romancieri și eseiști născuți în America Latină. A obținut Premiul Nobel pentru Literatură (2010) pentru „cartografierea structurilor puterii și imaginile sale tranșante ale rezistenței, revoltei și înfrîngerii individului”.

Pe 17 septembrie 2005 a călătorit, pentru a doua oară – prima vizită fiind în 1995, în România ca să participe la lansarea a două dintre romanele sale, publicate într-o serie de autor de Editura Humanitas, ocazie cu care a vernisat și o expoziție de fotografii realizate de fiica sa, Morgana. Uniunea Scriitorilor i-a decernat Premiul Ovidius 2005 pentru „valoarea operei literare și contribuția la afirmarea libertății de expresie și a toleranței interetnice”.

Citește și: