Clădire-simbol din Iași, distrusă peste noapte cu buldozerul. Scriitori celebri i-au călcat pragul, pomenind-o în scrierile lor. Primăria acuză lucrări ilegale. „Este o inconștiență!” (GALERIE FOTO)

Publicat: 20/04/2022, 18:41
Actualizat: 20/04/2022, 18:42

Hanul „Trei Sarmale” din Iași, considerat unul dintre localurile simbol ale orașului, atestat încă din urmă cu 300 de ani, a fost demolat de către firma care administrează acum localul și terenul de sub acesta.

În timp ce ieșenii deplâng dispariția unui simbol, chiar dacă acesta nu era clasificat ca fiind monument istoric, primarul Iașului, Mihai Chirica, spune că firma care a făcut demolarea nu avea autorizația necesară pentru demolare. Aceștia au obținut în decembrie 2021 o autorizație pentru renovare, modernizare și extindere a hanului, intenționând să construiască și un hotel în spatele hanului, care trebuia modernizat.

 Alecsandri, Eminescu și Creangă i-au călcat pragul

Primarul Mihai Chirica spune că reprezentanții Poliției Locale l-au găsit chiar pe Marian Panainte, proprietarul firmei ce administrează hanul și terenul, la bordul buldozerului care demola hanul. Hanul „Trei Sarmale”, cu această denumire, a fost atestat încă din anii 1700, iar scriitori celebri precum Vasile Alecsandri, Mihai Eminescu sau Ion Creangă i-au călcat pragul sau l-au pomenit în scrierile lor.

„Este un subiect al inconștienței – nu își imagina cineva că poți să demolezi Hanul Trei Sarmale să nu te vadă cineva, nu e nici o colibă, nici o casă uitată într-un colț de oraș. E o construcție rămasă emblematică pentru orașul nostru. Demolarea s-a făcut fără autorizație, ceea ce este grav. Nu i-a spus nimeni că nu i-o eliberează, nu i-a dat nimeni refuz pentru asta. Și-a luat de la sine putere pentru demolarea unei construcții care putea să treacă și prin filtrul primăriei”, a declarat Mihai Chirica.

Acesta a explicat că autorizația de construire deținută de firmă viza doar operațiuni de reconfigurare, consolidare, recompartimentare și extindere, nu exista mențiunea făcută de demolare.

„E păcat să îți pună Dumnezeu mâna în cap, să îți dea un brand și tu să pui buldozerul pe el. Măcar din dragoste pentru memoria părinților tăi, dacă ești ieșean sigur au trecut pe acolo, au ajuns la o aniversare sau nuntă acolo, l-au văzut ca un reper destul de important pentru alimentația publică ieșeană înainte de 1990. Ți-a dat Dumnezeu, dar te-ai enervat într-o zi, te-ai urcat într-un excavator și l-ai făcut praf. Cineva trebuie să răspundă”, a mai spus primarul.

Marian Panainte, managerul companiei care a efectuat lucrările de demolare, a declarat presei că decizia de a demola a luat-o după ce rezultatele unei expertize au arătat că este nevoie de demolare pentru a putea pune în aplicare autorizația de construcție pentru extindere.

„A fost desfăcut Hanul Trei Sarmale pentru a fi construit noul han care are autorizație de la primărie. S-a făcut o expertiză și a trebuit desfăcut pentru a putea face ce scrie în autorizație. Va fi aceeași schematică depusă la primărie cu autorizație, se va mări și va fi refăcut. Vreo doi ani de zile va dura. Se va numi tot Hanul Trei Sarmale”, a declarat Marian Panainte.

Haosul din zona de urbanism din municipiul Iași trebuie să înceteze!

În acest caz s-a sesizat și Instituția Prefectului, care a dispus realizarea unor verificări ample de către mai multe instituții deconcentrate. Prefectul Bogdan Cojocaru vorbește despre un „haos din zona de urbanism” din municipiul Iași.

„Am discutat deja cu reprezentanții Inspectoratului Județean în Construcții Iași, ai Agenției pentru Protecția Mediului Iași și ai Gărzii de Mediu Iași. Instituțiile deconcentrate vor verifica și vor stabili dacă au fost respectate toate prevederile legale, precum și dacă se impune luarea unor măsuri în privința lucrărilor de la Hanul Trei Sarmale. Haosul din zona de urbanism din municipiul Iași trebuie să înceteze. Toată lumea trebuie să respecte legea”, a declarat Bogdan Cojocaru.

În momentul de față, constructorul trebuie să ducă la Poliția Locală, până joi, toate actele din zona de urbanism cu care să justifice demolarea construcției. În caz contrar poate fi amendat cu cel puțin 10.000 de lei și poate fi depusă plângere penală împotriva acestuia.

Mădălina Olariu
Mădălina Olariu a absolvit licența și masteratul în Jurnalism și Științe ale Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Temu şi Shein sunt verificate în România de ANPC. Ce trebuie să facă clienții înainte...
Ultimele cuvinte pe care Ana-Maria a reușit să le rostească mamei sale, înainte să fie...
FOTO. Ioana Țiriac a făcut ravagii într-un costum de baie spectaculos!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a...
Detalii explozive! Ce s-a întâmplat în apartamentul lui Mititelu jr, după miezul nopții. Beinur a...
Dieta lui Lili Sandu la 44 de ani | Alimentul la care a renunțat definitiv....
EXPERIMENT. Cum deosebim vopseaua naturală pentru ouă de cea clasică, plină de E-uri
Veste extraordinară despre pensiile românilor! Marcel Ciolacu a făcut anunțul
Ce au descoperit anchetatorii în mașina presupusului criminal din Orhei. Polițiștii au luat în calcul...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La ce viteză sar airbag-urile mașinii în caz de impact?
Vicepreşedintele Comisiei de Apărare: Rusia a urlat din toţi şoşocii în Parlamentul României
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
JUDECĂTORII au luat decizia finală. FLORIN CĂLINESCU a primit vestea chiar acum
Luna plină din 24 aprilie influențează anumite zodii. Cine va cunoaște succesul după acest fenomen
Amenzi de 2900 de lei pentru ȘOFERII care fac această greșeală în trafic
Cum era Corneliu Vadim Tudor în rolul de părinte? Cum se impunea fostul politician în...
”Petrecere Hawaii de 38 de ani” Ce surprinză i-a pregătit Dinu Maxer Magdalenei Chihaia de...
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și...
Céline Dion a dezvăluit că face terapie 5 zile pe săptămână și se antrenează „ca...