BIO: Actrița Valeria Seciu, prezență inefabilă cu un magnetism aparte

Publicat: 06 09. 2022, 15:45

Actrița Valeria Seciu a murit marți dimineață, la 83 de ani, după o carieră lungă și bogată în teatru, film, radio și televiziune.

Valeria Seciu s-a confruntat cu mai multe probleme de sănătate în ultima vreme, fiind bolnavă de cancer, potrivit unor surse

Deși retrasă din lumina reflectoarelor de mai mulți ani, Valeria Seciu a rămas în memoria iubitorilor de teatru și film prin numeroasele sale roluri jucate pe scena Naționalului bucureștean, dar și în filme, ca „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii”, “Adela”,  „Vânătoare de vulpi”, ”Sunt o babă comunistă”.

Valeria Seciu, apariție inefabilă, cu un magnetism aparte

Valeria Seciu s-a născut pe 1 august 1939, în Bucureşti. Actrița, cu o apariție inefabilă și delicată, cu un magnetism aparte, a debutat în 1964, pe când era încă studentă la Institutul de Teatru din București, cu rolul Rosalinda din spectacolul cu piesa „Cum vă place“, în regia lui Octavian Cotescu, cel care avea să îi devină, în 1966, și soț. 

Actrița a jucat în spectacole apreciate și premiate pe scena Teatrului Național “I. L. Caragiale”, din  echipa căruia a făcut parte de la absolvirea studiilor până în 1977: „Maestrul și Margareta”, de Mihail Bulgakov, regizat de Cătălina Buzoianu, ori „Doamna cu camelii”, după Alexandre Dumas, de aceeași regizoare. De altfel, cele două au colaborat de mai multe ori la spectacole apreciate, printre care s-au numărat „Pescărușul”, de A. P. Cehov, „Furtuna”, de W. Shakespeare, și „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams.

Însă Valeria Seciu a colaborat și cu alți regizori importanți, printre care se numără apreciatul Alexandru Dabija, al cărui spectacol „Lungul drum al zilei către noapte”, pus în scenă în 1998 la Teatrul Nottara, i-a adus premiul UNITER pentru cea mai bună actriță. 

După 1989, Valeria Seciu a fondat Teatrul Levant, una dintre primele trupe independente de teatru din România.

Valeria Seciu a fost premiată pentru întreaga activitate de UNITER

De-a lungul anilor, Valeria Seciu a pimit mai multe premii din partea Uniunii Teatrale din România: pentru rolul Mama dn spectacolul „Pelicanul”, la Teatrul Levant (1996), pentru rolul Doamna Bering în spectacolul „Spirit”, la Teatrul Mic din Bucureşti (2002), pe scena căruia a jucat din 1978, pentru rolul Esme Allen în spectacolul „Cum gândeşte Amy”, la același Teatrul Mic din Bucureşti (2006), și pentru rolul Gloucester în spectacolul „Lear”, la Teatrul Bulandra (2009). De asemenea, a primit premiul pentru întreaga activitate din partea UNITER în anul 2007. 

În anul 2000, a fost decorată cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Comandor, pentru realizări artistice remarcabile.

Debutul într-un film de Andrei Blaier

În film, a debutat în „Casa neterminată”, de Andrei Blaier, în 1964. Au urmat producți ca „Blestemul pământului – Blestemul iubirii“, de Mircea Mureșan, „Vânătoarea de vulpi“, de Mircea Daneliuc, „Tănase Scatiu“, de Dan Pița, ori serialul TV „Lumini și umbre“. 

La personalitatea magnetică a artistei au contribuit și numeroasele roluri jucate în producții de teatru TV și radiofonic.

Valeria Seciu și căsătoria cu Octavian Cotescu

Octavian Cotescu și Valeria Seciu au fost căsătoriți din 1966 și până la moartea actorului și regizorului, în 1985. 

Cei doi au avut un singur copil, născut în 1968.  Alexandru Cotescu, care s-a călugărit și trăiește la Mănăstirea Vatoped de pe Muntele Athos, unde este cunoscut ca părintele Daniil, este și un cunoscut traducător de cărți religioase.

CITEȘTE ȘI: 8 personalități artistice născute în România, care au cunoscut succesul în străinătate

Foto: Facebook