DE CE IUBESC ROMÂNIA. Dana Bates, pionier în Valea Jiului: întâlnirea unui texan cu ortodoxia și deochiul

Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 10/03/2019, 02:08

Când a ajuns prima oară în Valea Jiului, a plâns „literlamente” pentru că totul era aproape negru și oriunde te-ai fi uitat vedeai gunoi și câini vagabonzi, iar aerul era irespirabil. Când a început să pună bazele unui ONG în Lupeni, s-a lovit de „bunăvoință” unui partener român care a fost capabil să însceneze un control al Gărzii Financiare pentru a sustrage bani. După asemenea experiențe, ce te poate convinge să rămâi și să construiești ceva în România?

Dana Bates are 43 de ani și este originar din Texas. A venit prima oară în România în 1995, pentru a-și vizita părinții care administrau un ofelinat și care s-au atașat atât de mult de oamenii pe care i-au ajutat încât și-au dorit să fie înmormântați aici, într-un cimitir de țigani. S-a stabilit în Lupeni din 1999 alături de soția sa Brandi și au decis să-și crească cei doi copii, Briana Jelsa (6 ani) și Gabriel Matei (2 ani), aici.

În prezent își dedică cea mai mare parte a timpului popularizării acțiunilor celor 150 de cluburi Impact din România – program al Fundației Noi Orizonturi pe care a reușit să o înființeze alături de soția sa în 2000 – și strângerii de fonduri pentru acestea. Modelul acestora a ajuns deja în Republica Moldova, Honduras și Statele Unite, iar Dana vrea să-l exporte în cât mai multe țări. În plus, este profesor la două colegii din Statele Unite care au cursuri despre țara noastră și ai căror studenți vin la Lupeni pentru trei luni și învață despre cultura și istoria României și despre ortodoxie.

„Am știut că ne vom pune viețile în slujba acestui loc”

„Îmi amintesc prima zi în Valea Jiului, în Lupeni. Era o zi ploioasă, cețoasă, gri … aproape neagră și nu-mi imaginasem niciodată toate acele blocuri comuniste. Am plâns, literalmente. Era mult mai murdar pe atunci, mai mulți câini, mai mult gunoi, nu erau parcuri cu flori, iar aerul era mult mai poluat. Râul Jiu era complet negru. Dar cumva am știut că ne vom pune viețile în slujba acestui loc”, mărturisește Dana, care alături de soția sa derulează programe educaționale pentru tinerii din România.

În noianul negru a zărit poate acea sclipire pe care, cu mulți ani în urmă, un prieten de-al său o văzuse în el, fapt chiar i-a influențat fundamental existența. După terminarea liceului, a lucrat pe câmpurile petroliere din Texas, dar pentru că nu era plătit, a plecat în Washington și s-a angajat la o companie de telefonie mobilă.

„Abia puteam să citesc ziarul, atât de slabă era pregătirea mea după ce am terminat liceul. Un prieten a văzut în mine o sclipire, o dorință de a învăța în ciuda faptului că eram teribil de ignorant, și m-a încurajat să merg la colegiu. M-am dus și mi-a plăcut. Am terminat și am devenit un specialist în filozofie. A trebuit să muncesc foarte foarte mult pentru a recupera”, povestește Dana. În prezent își scrie teza de doctorat, care analizează relația dintre ortodoxia estică și dezvoltarea umană.

„Bine ați venit în România!”

La doi ani după prima vizită pe care a făcut-o în Valea Jiului în 1997, Dana s-a stabilit în Lupeni împreuna cu soția sa și au început să pună bazele unui prim program – Tabăra de educație prin aventura Viața, care în prezent găzduiește 600 de tineri în fiecare an. S-au lovit, inevitabil, de probleme, pentru că „naivi” fiind s-au găsit oameni care să profite de „o pradă ușoară”.

Cei doi americani au început colaborarea cu un român, care avea legături la nivel local și îi putea ajuta cu inițierea acestui proiect.

„Când eram și noi de față, acest partener pretindea că îl urăște pe contabilul nostru, dar în fiecare săptămână urzeau planuri pentru a ne fura banii. O situație interesantă a fost că a înscenat și un control din partea Gărzii Financiare, unde avea prieteni, pentru a scoate bani de la noi. Am reușit să-l dăm în vileag filmându-l cu o cameră video ascunsă. Singura dovadă pe care o aveam era o hârtie pe care scrisese cu mâna lui că o parte din banii „pierduți” au fost dați ca mită unor oficiali locali și instituțiilor. I-am arătat hârtia și a recunoscut că banii primiți de la noi pentru a închiria o cabană pentru tabăra noastră, i-a dat mită”, povestește Dana.

Pentru că biroul FBI din București nu le-a dat prea mare importanță, pe motiv că se confruntă cu „probleme majore”, soții Bates l-au dat în judecată pe românul „binevoitor” și, după ani buni, au câștigat procesul. Reputația le fusese însă compromisă, iar pentru asta nu se mai putea face nimic.

„Intenționăm să trăim aici pentru tot restul vieții”

Au avut puterea să treacă peste dezamăgirile de început și să cunoască și altfel de oameni. De exemplu, cei alături de care lucrează. „Am un respect imens pentru ei. Mulți ar fi câștigat o grămadă de bani făcând altceva, dar au ales să muncească pentru cauza noastră privind dezvoltarea tinerilor”, spune Dana.

A mers chiar mai departe și a reușit să descopere bunătatea în ochii românilor care îl priveau cu ostilitate. „Îmi place felul în care românii iubesc copiii. Chiar și aici în Lupeni, unde oamenii sunt încă suspicioși în ceea ce îi privește pe străini, sunt draguți cu copiii noștri, chiar dacă fața de noi afișează un comportament rece. Cred că este un dar special pe care îl are poporul român. În Marea Britanie sau în alte țări, un copil care aleargă printr-o cameră îi lasă impasibili. Aici, ochii românilor se aprind ca niște lumânări și zâmbesc cu căldură. În Lupeni, îi scuipă de deochi”.

România este și țara unde a descoperit ortodoxia. „Sunt conștient că s-au făcut multe compromisuri sub comunism, dar tot îmi place. Familia noastră, care era protestantă, a trecut la ortodoxism, iar fiul nostru a fost botezat de episcopul Hunedoarei, și nașul său este preotul din Lupeni, părintele Ciocan”, povestește americanul.
Apreciază că unele lucruri s-au schimbat în România pe parcursul celor 12 ani pe care i-a petrecut aici, și că sunt aspecte care au început să intre pe făgașul normal.

Cinismul, gunoiul și câinii fără stăpân

„Este încurajator că România devine un loc unde talentul, munca, valorile morale și încrederea pot fi răsplătite. Nu așa cum ar trebui, dar lucrurile se îndreaptă către direcția corectă. Este atât de multă nevoie de un leadership adevărat și inteligență în toate aspectele societății românești, încât orice tânăr ambițios poate face treabă foarte bună și aici”, este de părere americanul.

Au rămas însă cinismul și impasibilitatea oamenilor în ceea ce privește politica, corupția, gunoiul, câinii fără stăpân și dificultatea de a strânge fonduri pentru acțiunile sale. Acestea sunt lucrurile care îl nemulțumesc pe Dana, care altfel glumește spunând că un alt lucru care nu-i place este faptul că în limba română numele său „este la fel de masculin ca Maria”.

Nu are o viață spectaculoasă în România, dar face ceea ce și-a dorit: este un intelectual implicat social. „Cele mai multe zile sunt plictisitoare. Mă pregătesc pentru ședințe, solicit finanțări, scriu granturi și, întotdeauna multe multe email-uri. Dar îmi iubesc munca. Visul meu este să fiu un intelectual implicat social și asta se întâmplă”, spune Dana.

„Fă tot ce poți pentru a scoate la iveală ce este mai bun din tine, dar nu pentru statisfacția proprie, ci pentru a da înapoi pentru binele comun. Asta cred eu că este adevărata fericire, adevărata bunăstare. Acesta este motto-ul meu”, conchide Dana Bates.

Planul lui Victor Orban în România funcţionează! Adevărul despre locul în care Ungaria investeşte milioane...
BOMBĂ: Pepe și-a asumat prima relație după divorț! Avem dovada: sărut și...
FOTO. Maria Constantin și-a pus silicoane noi și își etalează bustul peste tot! Cât de...
„Scutul” natural împotriva ţânţarilor. Top 11 plante care alungă ţânţarii din casă
Boala incurabilă de care suferă Mircea Badea. A fost la toți doctorii. Ce spune Carmen...
Petrecere mare în familia Becali! Cum arată fetele patronului FCSB + Ionuț Luțu, din nou...
Se dau bani de la stat pentru aceşti TINERI! Ce trebuie să facă pentru a-i...
Healthcare Trends VIDEO. Cum alegem cea mai bună albire dentară? Despre carii, măsele de minte...
BANCUL ZILEI – Necuratul își caută soție cuminte, frumoasă, deșteaptă
Simptomele care indică o infecție cu varianta Delta a virusului SARS-CoV-2. Avertisment pentru tineri
Medicii au rămas șocați! Ce și-a introdus o femeie în organul genital întrece orice imaginație
Noi tensiuni între MARILE PUTERI! Incidentul aerian dintre SUA și RUSIA care dă FIORI alianței...
Vine URGIA. Alertă de cod roşu în Ilfov, Prahova şi Dâmboviţa. Capitala, sub cod portocaliu
Live Stream Online semifinala sezonului 9 al emisiunii Chefi la Cuțite
Făcea un fel de videochat când s-a întâmplat dezastrul. A trebuit să intervină pompierii
Se spală de Rusalii 2021? Ce spun preoții. Este sărbătoare mare în calendarul ortodox
Acest vaccin ar trebui INTERZIS! Lovitură uriașă pentru cei care s-au vaccinat cu el
Alertă de gradul zero! Cod roșu. Autoritățile refuză să comenteze incidentul
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este inventatorul de 27 de ani din România care schimbă lumea cu invenţia lui....