EXCLUSIVITATE. Mega-licitația pentru cele 115 mil. de măști se îndreaptă spre DNA! Milionarul Topolinski amenință cu ”agențiile străine”, iar capete înalte din Guvern ar urma să fie citate de procurori + Informația bombă care s-a ”scurs” din interiorul Ministerului Sănătății

Publicat: 03 09. 2020, 20:32
Actualizat: 03 09. 2020, 20:40

Mega-afacerea care a început pe culoarele Ministerului Sănătății s-ar putea încheia în birourile din Știrbei Vodă, acolo unde se află sediul Direcției Naționale Anticorupție. Firma de imobiliare Naguma Medical Supply a fost declarată câștigătoare a licitației pentru cele 115 milioane de măști destinate populației vulnerabile din România, dar a încălcat grav termenele, iar produsele au fost livrate doar parțial Direcțiilor de Sănătate Publică. A trecut o lună de când s-a parafat înțelegerea, iar contractul (despre care GÂNDUL.RO a avertizat încă de la început) este o ”bombă cu ceas” care poate exploda oricând în Palatul Victoria.

Declarațiile publice de marți ale ministrului Nelu Tătaru (AFLĂ AICI CE A SUSȚINUT + VIDEO EXCLUSIV) au inflamat lucrurile, iar milionarul Michael Danny Topolinski (beneficiar al afacerii) s-a simțit încolțit și a ieșit la contraatac. Ministrul Sănătății a afirmat, pe un ton tăios, că dacă măștile nu vor fi livrate în totalitate, atunci va rezilia contractul cu Naguma.

Replica companiei lui Topolisnki nu a întârziat. A doua zi, milionarul a amenințat, la rândul său, că va cere despăgubiri. Termenul impus de Tătaru a expirat joi dimineață, iar măștile tot nu ajunseseră (decât o parte dintre ele) la DSP-uri. În mod normal, Tătaru ar fi trebuit să rezilieze contractul, așa cum a declarat public (iar video-ul prezentat de noi este mărturie), dar acest lucru nu s-a întâmplat!

GÂNDUL.RO a cerut un punct de vedere oficial Ministerului Sănătății, iar acesta ne-a precizat sfidător, azi, că ”durata necesară pentru identificarea și difuzarea informației solicitate depășeste 10 zile, iar răspunsul va fi comunicat în maxim 30 de zile”. Reporterii GÂNDUL.RO au aflat însă din surse de încredere de ce ministerul lui Tătaru a respins un răspuns concret.

Astfel, o informație-bombă de ultimă oră s-a scurs din interiorul M.S. și arată că, în ciuda avertismentelor categorice ale lui Tătaru, Naguma a mai primit (ATENȚIE!) – printr-o anexă la contract– încă un termen de 7 zile pentru livrarea întregii cantități de măști. În tot acest timp, aflată în pragul începerii școlilor și al alegerilor electorale, populația vulnerabilă a României acuză faptul că nu are măști, iar sănătatea publică se află într-un pericol iminent!

Întrebare publică adresată premierului și Curții de Conturi: care este baza legală a ”amiabilei” de 7 zile?

GÂNDUL.RO solicită public premierului Ludovic Orban și Curții de Conturi să ceară explicații ministrului Nelu Tătaru cu privire la temeiul legal prin care Naguma a primit azi o ”păsuire” de încă 7 zile. Această ”păsuire” a fost mascată sub forma unui ”înțelegeri amiabile” – ca act adițional – dar TOTAL ILEGALĂ ținând cont de legislația în materia achiziților publice.

De altfel, ne amintim că firma de imobiliare a câștigat licitația grație termenului de o săptămână pe care îl promitea pentru distribuirea măștilor începând cu prima zi de la semnarea contractului. De atunci, așa cum precizau, au trecut însă peste 30 de zile și se vor mai împlini încă 7.

În apele tulburi ale acestui contract, milionarul Michael Danny Topolinski (despre care GÂNDUL.RO a scris pe larg până acum) lansează amenințări fără precedent. Într-o scrisoare adresată unei anumite părți a presei, el consideră că poate să ne impună tăcerea printr-un așa-zis proces pe care l-ar fi deschis reporterilor noștri, dar amenință și firma contracandidată la licitație, respectiv BEST ACHIZIȚII: ”Am demarat astăzi acțiuni în justiție împotriva Gândul și împotriva Best Achiziții, solicitând daune în valoare de 10 milioane de lei, și am decis, de asemenea, să începem o investigație cu privire la Best Achiziții, cu sprijinul agențiilor de investigații străine”.

E incredibil cum un afacerist – aflat, culmea, în trecut în atenția FBI (potrivit presei americane) și suspectat de acțiuni de intimidare și șantaj, pe lângă evaziune fiscală – amenință fățiș cu acțiunile unor ”agenții de investigații străine” pe teritoriul României.

Milionarul Michael Danny Topolinski

De altfel, omul despre care presa din România a dezvăluit ani în șir că ar fi pus pe butuci mai multe fabrici de tradiție din țară, susține azi că afacerile îi sunt discriminate: ”Ca orice investitor străin onest din Canada, sfatul nostru către toți investitorii străini este să stea departe, nu merită”.

Topolinski omite însă să precizeze faptul că firma Naguma are acționariat camuflat în Cipru – prin intermediul a două off-shore-uri, iar banii câștigați aici sunt transferați în exterior. El ar trebui să declare și ce taxe și impozite a plătit până acum în România, dar să comunice și câți angajați are. Fiindcă, deocamdată, din actele de la Registrul Comerțului, aceste elemente sunt incerte.

Despre Naguma, noi am dezvăluit (DETALII AICI!) că este o companie înființată de numai 10 luni și cu pierderi declarate (până acum) la Finanțe de 413 lei (aproape 86 de euro, la cursul BNR). Mai mult, firma înregistrată în octombrie anul trecut la Registrul Comerțului are ca obiect de activitate dezvoltatea (promovarea) imobiliară. Nicio experiență în domeniul medical. Acest element n-a împiedicat-o să participe însă la licitația pentru livrarea unei cantități de 115 milioane măști medicale și să-și și adjudece contractul!

Unde se ”ascund” răspunsurile legate de această afacere?!

Așa cum arătam mai sus, sursele noastre de încredere susțin acum că acest contract poate exploda oricând în Palatul Victoria. Nu doar premierul Ludovic Orban sau ministrul Nelu Tătaru ar putea fi invitați pentru a oferi răspunsuri față de întreaga afacere, ci și alte nume din palierul inferior.

Ar fi vorba de secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, de Codrin Lungu (secretar general adjunct la Sănătate), dar și alte persoane care au semnat ”subvecventul” în numele Ministerul Sănătății sau anexa de azi privind ”înțelegerea amiabilă”, în fapt prelungirea contractului.

Printre aceste nume se găsesc secretarul de stat Ionel Oprea, directorul Direcției Financiare Georgeta Bumbac, șefa Achizițiilor, Carmen Comandașu, directorul Direcției Juridice, Laura Stanislav, și directorul general Bogdan Nica. Ultimii doi ar fi și intrat în concediu după ce lucrurile au degenerat. GÂNDUL.RO vă va ține la curent cu informații legate de acest contract vital pentru sănătatea publică în România!