VIDEO EXCLUSIV. Ministrul Sănătății amenință Naguma după dezvăluirile din GÂNDUL.RO: ”Reziliem dacă nu livrează marfa în două zile!” + Câte măști au fost distribuite până acum

Astăzi se împlinesc 31 de zile de când firma de imobiliare Naguma Medical Supply – declarată câștigătoare a mega-licitației organizate de Ministerul Sănătății – a semnat contractul prin care 115 milioane de măști medicale trebuie livrate către persoanele defavorizate din România. GÂNDUL.RO a oferit informații, în exclusivitate, prezentând – episod cu episod – toate implicațiile și ramificațiile cel puțin suspecte ale acestui scandal imens izbucnit în plină pandemie, ”victoria” obținută de Naguma fiind vehement contestată de firmele clasate, oficial, în urma sa. 

Naguma Medical Supply s-a angajat să livreze cele 115 milioane de măști medicale în termen de 7 zile de la semnarea acordului-cadru, numai că – ulterior, din cauză nu își putea respecta angajamentul – a mai cerut o ”păsuire”, cu atât mai mult cu cât, așa cum informa GÂNDUL.RO, nu depusese nici măcar garanția de execuție a contractului. Târâș-grăpiș, Naguma Medical Supply a trecut ”la treabă”, însă a adus în România un număr redus de măști medicale, având în vedere obligațiile pe care și le-a asumat, iar acestea nu corespund standardelor fixate.

Contactați de GÂNDUL.RO, reprezentanții Ministerului Sănătății au adoptat poziția nefirească a unor declarații seci, însă strălucind prin ambiguitate, anunțând, totuși, că Naguma Medical Supply va fi somată să își îndeplinească obligațiile prevăzute în contract. GÂNDUL.RO a trimis și un al doilea set de întrebări, însă Ministerul Sănătății nu a oferit, încă, răsunsurile așteptate. Naguma a început să… livreze, numai că, așa cum am arătat în materialul precedent, a reușit să aducă în România, cu doar câteva zile în urmă, doar 15 milioane de măști medicale, numai că acestea nu erau ”marfa declarată în ofertă”.

Nelu Tătaru: ”Avem livrate, până ieri, 30.800.000 de măști la 12 județe”

Dezvăluirile GÂNDUL.RO au creat o stare de surescitare maximă pe culoarele Ministerului Sănătății, numai că toate dedesubturile acestei controversate licitații nu pot ”ascunse sub preș”. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a amenințat, azi, firma Naguma Medical Supply că acest contract – dubios, așa cum a arătat GÂNDUL.RO – va fi reziliat în cazul în care, în următoarele 2 zile, nu vor fi livrate TOATE cele 115 milioane de măști medicale.

Până ieri – 31 august – Naguma Medical Supply a livrat în România, cu viteza melcului, 30.800.000 de măști din cele 115 milioane promise, atât de necesare persoanelor defavorizate în contextul crizei medicale. Măștile, potrivit declarației făcute de Nelu Tătaru, au ajuns în 12 județe, iar următoarele două zile se anunță a fi cruciale. Naguma trebuie să mute, însă diferența de la 30.800.000 și până la 115 milioane de măști este una uriașă.

”Avem livrate, până ieri, 30.800.000 de măști la 12 județe, ieri livrându-se în Botoșani, Harghita, Covasna și restul de măști pentru Ilfov, 600.000. Urmează ca în următoarele două zile, cum a stabilit Comisia de Licitație, să livreze toată marfa, astfel se reziliază contractul”, a declarat ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Măștile livrate de Naguma Medical Supply nu corespund standardelor asumate la licitație

GÂNDUL.RO a intrat în posesia unor măști livrate de Naguma Medical Supply, însă – potrivit etichetei care însoțește produsul -, acestea nici măcar nu corespund standardelor asumate la licitație.

Prin propunerea tehnică înaintă Comisiei de atribuire a contractului, Naguma Medical Supply a ofertat măștile produse de 3 companii din China.

Așa cum arătam la data respectivă (CITIȚI AICI DETALII DESPRE OFERTĂ!), acestea sunt următoare:

Numai că – după cum reiese de pe eticheta cutiei de măști livrate acum de Naguma către Direcțiile de Sănătate Publică din țară -, producătorul este ALTCINEVA – ”Ningbo Qingwei Protective Products Co. Ltd”.  Este lesne de observat că această firmă nu se află printre cele 3 companii indicate inițial.

Suplimentar, producătorul chinez nu deține aviz din partea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. Or avizarea de către ANMDMR era o condiție OBLIGATORIE prevăzută în caietul de sarcini și asumată (prin oferta tehnică depusă) de Naguma Medical Supply.

Legislația este clară în cazul licitației organizate de Ministerul Sănătății. Conform documentației de atribuire (caiet de sarcini și clarificările aferente), produsul care se livrează este OBLIGATORIU un produs medical avizat de A.N.M.D.M.R. și nu poate fi înlocuit sub nicio formă pe durata contractului.

O altă problemă gravă, data de fabricație a măștilor

Prin prisma acestor nereguli grave, se poate afirma categoric faptul că măștile livrate până acum (chiar și cu încălcarea grosolană a termenelor!) sunt neconforme.

Ele nu corespund cerințelor caietului de sarcini și ofertei tehnice depuse, drept pentru care pot pune în pericol inclusiv sănătatea beneficiarilor.

De altfel, eticheta aplicată pe cutiile de măști livrate de Naguma mai evidențiază și alte probleme grave. Una dintre acestea se referă la data de fabricație a măștilor, care este aprilie 2020 (perioadă în care Naguma Medical Supply importa un număr mare de măști de protecție nonmedicale) și – atenție! – cu valabilitate până la data de 20.04.2022! Am subliniat acest lucru întrucât caietul de sarcini mentiona negru pe alb că termenul de garanție solicitat trebuie să fie de minim 36 de luni de la data de fabricație. Cu alte cuvinte, altă neregulă.

Adrian Artene
Director editorial al Grupului de Presă GÂNDUL, care include, printre altele, web-site-urile gândul.ro, cancan.ro, prosport.ro, promotor.ro, csid.ro, mai mult
Cristian Lisandru
S-a născut în București, pe data de 18 iulie 1968, și este absolvent al Facultăţii de Jurnalism, specializarea Comunicare. Activitatea jurnalistică mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la...
Băsescu îl spulberă iar pe Geoană. Întrebarea la care trebuie să răspundă
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
China și SUA ar trebui să fie parteneri, a declarat Xi Jinping