(P) Bomba cu ceas din șemineul sau soba ta pe lemne

(P) Bomba cu ceas din șemineul sau soba ta pe lemne
Publicat: 28/04/2022, 14:24

Indiferent că investim într-o soluție premium de încălzire, un șemineu tradițional, o centrală peleți sau o sobă ieftină pe lemne, cu toții ne dorim ca acestea să reziste pentru o perioadă cât mai îndelungată, la parametri optimi și în condiții impecabile din punct de vedere estetic și mai ales, funcțional. Tocmai de aceea, am apelat la expertiza meșterilor sibieni de la Pefoc, în căutarea celor mai utile sfaturi când vine vorba despre conservarea și mentenanța eficientă a dispozitivelor termice din casele noastre.

Împărtășind din experiența lor, meșterii sibieni ne explică faptul că una dintre cele mai des întâlnite probleme este apariția ruginii sau a exfolierii vopselei care, deși la o primă vedere poate părea doar un inconvenient estetic, cu timpul, aceasta poate degenera în disfuncționalități serioase. Așadar, ne-am propus să aflăm direct de la specialiști, care sunt principalele cauze ale apariției ruginii la șeminee și cum pot fi ele rezolvate?

Încă de pe băncile școlii, aflăm că rugina de pe suprafața metalelor apare din cauza umidității sau a acțiunii agenților chimici. În cazul șemineelor, această problemă apare de cele mai multe ori din cauza nepriceperii “meșterilor de ocazie” care aleg să monteze șemineul sau soba pe lemne, într-o etapă de construcție și finisare a casei când, umiditatea foarte mare în pardoseală și în pereții casei, încă persistă.

În schimb, un meșter cu experiență în domeniu, știe să aleagă momentul optim pentru montarea acestuia, folosindu-se la nevoie, de un dispozitiv special de verificare a umidității. Șemineul se montează doar atunci când suntem siguri că nu mai există umiditate în casă, eliminându-se astfel riscul ca acesta să ruginească prematur. Perioada optimă pentru montaj este la aproximativ 3 săptămâni după etapa de tencuit și turnat șapa.

O altă cauză ce favorizează ruginirea este rama șemineului sau ușa sobă, izolate deficitar! Această problemă este cauzată în mare parte din vina celor care nu acordă atenția cuvenită protejării ușii de șemineu, după ce camera de ardere este pusă pe poziție, moment în care, focarul este stropit cu adezivi sau alte soluții pe bază de apă.

Rugina mai poate apărea atunci când șemineul este curățat cu soluții chimice, abrazive din comerț sau cu jet de apă. Dacă această operațiune se întâmplă repetat, în timp, rama focarului va fi atacată de rugină și agenții chimici. Sticla exterioară a șemineului ar trebui spălată doar cu o soluție standard pentru spălarea geamurilor, pulverizată în cantitate foarte mică și imediat ștearsă cu o lavetă uscată.

Deși cel mai bun remediu împotriva deteriorării premature din cauza ruginirii rămâne prevenția, meșterii ne pot oferi și câteva soluții pentru rezolvarea problemelor menționate mai sus. În cazul apariției ruginii se poate trece la o acțiune de recondiționare. În primă fază, se șlefuiește zona afectată de rugină, iar mai apoi, se revopsește cu același cod de culoare. De asemenea, pentru evitarea apariției ruginii în timpul șantierului din casă, specialiștii ne recomandă izolarea cu folie groasă a focarului, mai ales atunci când se lucrează cu materiale pe bază de apă.

Dacă vrei și mai multe detalii despre cum se face un montaj corespunzător astfel încât să te poți bucura pentru mult timp de căldura și atmosfera magică la gura unui șemineu pe lemne sau dacă te interesează achiziționarea oricărui model de șemineu, apelează cu încredere la profesioniști adevărați care îți vor facilita accesul la peste 9000 de produse, accesorii și materiale dedicate universului fascinant al încălzirii premium!

Carla Adamescu
Carla Adamescu este un jurnalist cu experiență în domeniul social. A lucrat în presa locală și, ulterior, la publicații din Capitală. S-a mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O celebră influenceriţă pe TikTok a fost asasinată în fața casei sale. Atacatorul s-a prefăcut...
Povestea care a făcut ocolul lumii. Ce au găsit părinții în camera fiicei lor, în...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Vești proaste pentru șoferi! Riscă amenzi de cinci ori mai mari. Greșeala care le poate...
Dieta Monicăi Anghel. A slăbit enorm în ultimii ani: alimentele la care a renunțat total!...
Cine sunt românii care trebuie să plătească "taxa pe lux" pentru locuinţele şi maşinile pe care...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
O cisternă cu etanol s-a răsturnat pe carosabil, în Vrancea! Șoferul a decedat
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
Răsturnare de situaţie din piaţa muncii. Exodul a luat sfârşit: Procentul românilor care caută activ...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
O NOUĂ TAXĂ obligatorie în România. Trebuie să dai banii până pe 30 APRILIE
Vacanța perfectă e în acest oraș. Cea mai bună destinație de mers pe jos
Cine a câștigat a 11-a gală Te cunosc de undeva!. Punctele concurenților de la canapea...
A început livrarea pensiilor pe luna mai. Data exactă când intră banii pe card. Poșta...
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Decizia luată de autoritățile japoneze, exasperate de turiștii care vin la Muntele Fuji