Se schimbă HARTA ROMÂNIEI!? Ce județe dispar

Se schimbă HARTA ROMÂNIEI!? Ce județe dispar
Publicat: 09/10/2023, 10:42

Se schimbă harta României!? Codul Administrativ și Legea privind Organizarea Administrativă a Teritoriului ar putea fi modificate. Cum va arăta reorganizarea teritorială a țării?

Se schimbă harta României? Ce spune legea

Parlamentul discută un proiect legislativ pentru modificarea și completarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 57 / 2019 privind Codul Administrativ, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 2 / 1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României.

Astfel, se modifică OUG nr. 57 / 2019 privind Codul administrativ, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 555 din 5 iulie 2019.

Conform noilor prevederi, birourile administrativ-teritoriale sunt structuri înființate la nivel local care nu au statutul de reședință a unității administrativ-teritoriale.

Acestea au ca scop soluționarea problemelor curente ale comunităților locale și funcționează în subordinea primăriilor. Astfel, la articolul 5 se completează cu o nouă literă, rr), cu următorul conținut:

„rr) biroul administrativ-teritorial – structură funcțională fără personalitate juridică și fără capacitate procesuală, cu activitate permanentă și atribuții delegate, înființată la nivel local în subdiviziuni administrativ-teritoriale care nu au calitatea de reședință a unității administrativ-teritoriale, în subordinea primăriilor, pentru a soluţiona problemele curente ale colectivităţii locale.”

Totodată, o comună trebuie să cuprindă cel puțin 5.000 de locuitori, scrie capital.ro. La articolul 98, alineatul (1) se completează și avea conținutul:

„Comuna este unitatea administrativ-teritorială de bază care cuprinde populația rurală în număr de minim 5.000 locuitori unită prin comunitate de interese și tradiții, alcătuită din unul sau mai multe sate, în funcție de condițiile economice, social-culturale, geografice și demografice. Prin organizarea comunei se asigură dezvoltarea economică, social-culturală și gospodărească a localităților rurale.”

Se introduce un nou alineat la articolul 98, după alineatul (3), cu următorul conținut:

„(3^1) În celelalte sate aflate în componența unei comune se pot înființa în subordinea primăriilor, în vederea facilitării accesului populației la servicii publice, birouri administrativ – teritoriale definite la art. 5 lit. rr) din prezenta lege.”

Orașele din România, vizate și ele

Legea mai stabilește că orașele sunt unitățile administrativ-teritoriale de bază destinate deservirii unei populații de minim 10.000 de locuitori.

La articolul 99, alineatul (1) se completează astfel:

„Orașul este unitatea administrativ-teritorială de bază declarată ca atare prin lege, pe baza îndeplinirii criteriilor prevăzute de legislația privind amenajarea teritoriului național. Orașul este alcătuit din zone rezidențiale, zone industriale și de afaceri, cu multiple dotări edilitare cu funcții administrative, industriale, comerciale, politice, sociale și culturale destinate deservirii unei populații în număr de minim 10.000 locuitori dintr-o zonă geografică mai întinsă decât limitele administrative ale acestuia, de regulă situate împrejur.”

Totodată, articolul 129 se completează la alineatul (3) cu o nouă literă, f), cu următorul conținut: „f) hotărăște înființarea birourilor administrativ-teritoriale în subdiviziunile unității administrativ-teritoriale care nu au calitatea de reședință, în condițiile legii.”

România, de la 41 la 12 județe?

Potrivit proiectului de lege, România va avea doar 12 județe, față de 41 câte sunt astăzi.

În consecință, articolul II. Legea nr. 2 / 1968, republicată, privind organizarea administrativă a teritoriului României, publicată în M.O. nr. 54 din 27 iulie 1981, cu modificările și completările ulterioare, se modifică astfel:

Articolul 9 alineatul (1): (1) Unitățile administrativ-teritoriale, denumirea și componența lor, municipiile reședințe de județe, precum și satele reședințe de comune sunt cele prevăzute în Anexa nr. 1 la prezenta lege.

Se introduce alineatul (1^1): Județele rezultate în urma reorganizării, denumirea și componența lor sunt prevăzute la Anexa nr. 2 la prezenta lege.

În urma numerotării anexelor, Anexa la Lege devine Anexa nr. 1, iar după Anexa nr. 1 se introduce o anexa nouă, Anexa nr. 2, cu titlul „Denumirea și componența județelor reorganizate”, cu următorul conținut:

Articolul III

În vederea reorganizării unităților administrativ-teritoriale conform numărului minim de populație deservită, Guvernul va elabora în termen de 30 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi o propunere legislativă privind modificarea Anexei 1 la Legea nr. 2/1968 actualizată cu unitățile administrativ-teritoriale rezultate în urma reorganizării în baza reglementărilor prezentei legi și a Anexei nr 2 privind denumirea și componența județelor reorganizate.

Articolul IV

În vederea punerii în aplicare a prezentei legi, ministrul cu atribuţii în domeniul administraţiei publice aprobă în termen de 30 zile de la intrarea în vigoare a legii, prin ordin de ministru, Normele metodologice cu privire la determinarea organigramei și atribuțiilor personalului birourilor administrativ-teritoriale.

Sursa foto: Pixabay (caracter ilustrativ)

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Nu e bine deloc”. Starea de sănătate a Regelui Charles s-ar fi înrăutățit. Palatul Buckingham...
Dezastru total pentru Simona Halep! Anunț oficial de ultim moment
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Doi angajați de la o bancă din București au văzut că un client avea o...
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis!...
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Cine este Ramona, tânăra de 28 de ani care ar fi căzut în gol de...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Aceste mașini NU mai trec ITP-ul. Șoferii nu vor mai primi drept de circulație
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Regele Charles în stare gravă! Se pregătește înmormântarea!
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Ce au de împărțit la partaj Oana Radu și Cătălin Dobrescu: "El mă amenință că...
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
Programul „Străzi deschise” weekendul 27 și 28 aprilie: Ce facem pe Calea Victoriei?