EXCLUSIV VIDEO | Părinții, mai afectați decât elevii de greva din educație. Bunic: „Situația este foarte dificilă”

Publicat: 23/05/2023, 17:27

Greva din învățământ nu dă semne să se încheie prea curând, iar părinții au de suferit la fel de mult ca și copiii lor. Cei mai mulți nu au cu cine să-i lase pe cei mici, astfel că ori sunt nevoiți să-și ia concediu, ori apelează la bunici. Chiar și așa, și bunicii se plâng de situația creată de acest protest.

Domnul Iancu este pensionar și are mai mulți nepoți, însă nu poate sta cu toți. A ieșit cu cel mic în parc și încearcă să-și petreacă cât mai mult timp cu el.

„L-am scos afară pentru că nu are cu cine să stea. Părinții sunt la serviciu. Am fost nevoit să îl scot un pic pentru că nu are cu cine să stea. Eu cred că profesorii cer prea mulți bani pentru câte ore au pe lună. Ce să mai spunem despre cei care muncesc 12 ore pe zi? Părinții nu au posibilitatea să stea cu cei mici. Tatăl este IT-ist într-o bancă, ea este tot IT-istă într-o corporație. Nu au timp să stea. Fata cea mare, de clasa a XI-a, face cursuri. Acolo cum este posibil, iar la o școala generală nu?”, spune bunicul.

Acesta consideră că greva din educație îi pune pe părinți într-o situație dificilă.

„Suntem pensionari. Dacă lucram și noi nu știu ce făceau. Era grav. Putem să-i ajutăm pe copii. Ei nu pot. Singura soluție ar fi să-și ia concediu. Nu mai pot lucra de acasă. Situația este foarte dificilă. Mă întreb de ce nu-i cheamă guvernanții la negocieri? Nu s-au înțeles, dar este a doua zi. Trebuie să facă ceva. Nu pare că vor negocia, din nou, cu profesorii”, a adăugat el.

Și doamna Milica are doi nepoți de doi ani și șase ani. Părinții lor nu au cum să rămână acasă cu cei mici, iar femeia este nevoită să stea cu ei.

„Sunt foarte supărată. Este adevărat că profesorii vor să-și mărească salariile, dar nu se gândesc și la părinți? Eu sunt bunică. Am doi nepoți. Îmi este foarte greu, foarte greu. Sper să nu țină prea mult greva aceasta. Sper ca astăzi să se hotărască. Părinții nu au altă posibilitate. Eu sunt bunică și îmi e foarte greu. Stau de două zile cu cea mică de doi ani și două luni și cu cel mare de șase ani. De dimineață când pleacă părinții la muncă e jale. E foarte greu, foarte greu. Sper să se lămurească. Guvernanții trebuie să facă ceva pentru profesori, iar profesorii trebuie să înțeleagă că părinții nu au posibilitatea să stea cu cei mici. Au și ei serviciu! Sper să se rezolve. Sper din tot sufletul ca guvernanții să facă ceva și pentru profesori. E adevărat că și lor le este greu, dar și pentru părinți este”, a spus bunica.

„Federația Națională a Părinților susține și este alături de sindicate în demersul lor”

Federația Națională a Părinților susține demersul sindicaliștilor cu mențiunea ca anul școlar să se încheie în condiții bune. Eugen Ilea, vicepreședintele federației, spune că, în urma discuțiilor care au existat în cea de-a doua zi de grevă, feedback-ul guvernanților a fost pozitiv.

„Cei de la Guvern au înțeles că această mișcare a sindicaliștilor este serioasă, iar la mențiunea noastră, și anume, că nu ne dorim ca elevii de clasa a opta și cei de clasa a douăsprezecea să nu poată să treacă prin examene, au chemat sindicatele la masa negocierilor astfel încât să încheie această grevă. Acest lucru este un feedback pozitiv al întâlnirii pe care am avut-o de dimineață cu cei din Guvern. Cu siguranță, nu cred că vor ajunge curând la un consens, dar din punctul nostru de vedere faptul că au înțeles că trebuie să facă ceva este un factor pozitiv.

Atât pentru părinți, cât și pentru elevi este o situație destul de grea, de neînțeles. Asta pentru că este această perioadă de sfârșit de an școlar și de aceea este greu să înțelegem momentul ales. Cu toate acestea, Federația Națională a Părinților susține și este alături de sindicate în demersul lor pentru că atunci când vorbim despre educație de calitate trebuie să avem absolut tot ceea ce presupune lucrul acesta: finanțare adecvată, infrastructură și resurse umane calificate”, a explicat Eugen Ilea.

CITEȘTE ȘI:

Încheierea mediilor, în pericol din cauza grevei. Sindicalist: „Probabil le va încheia ALTCINEVA, nu știu”

Evaluarea Națională pentru clasa a VI-a, reprogramată din cauza GREVEI profesorilor / Ce se întâmplă cu examenele naționale

VIDEO EXCLUSIV | Grevă generală în școlile din România. Director: „Educația nu a fost niciodată prioritate națională. Educația nu aduce voturi”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie de 60 de ani, cu un aspect uluitor de tânăr, a câștigat un...
Gestul făcut de Alexandru Ciucu față de Alina Sorescu, după ce și-a ascuns relația paralelă...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete...
Umilită din cauza listei de cumpărături! Ce a pățit Lili din Iași, după ce a...
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota...
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce...
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Doliu la Casa Regală Britanică. Prințesa Beatrice a trecut prin clipe grele după ce primul...
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
USR a depus plângere pentru grup infracţional organizat împotriva „caracatiţei lui Piedone”
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Boala care se întinde pe tot globul. Jumătate din populație e în pericol
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Getuța Sterp, mesaj pentru urmăritorii care spun că prețurile produselor de la stână sunt scumpe....
Cansu Dere, motivul pentru care a luat o pauză de la aparițiile pe micile ecrane
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Condamnarea pentru viol a lui Harvey Weinstein, anulată de o instanță din New York