FSLI condamnă acțiunea personalului din învățământ implicat în consumul sau traficul de substanțe

Publicat: 27 09. 2023, 14:59

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ condamnă acțiunea celor care au avut sau au legătură cu unitățile de învățământ și care sunt implicate în consumul sau traficul de substanțe.

FSLI a transmis printr-un comunicat de presă după apariția celor două cazuri din Buzău şi Bacău în care trei cadre didactice sunt suspectate că vindeau droguri că astfel de comportamente sunt inacceptabile și că „reprezintă o problemă gravă care are consecinţe inclusiv asupra imaginii sistemului de educaţie din România”.

Totodată, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere implementarea unui plan național prin care „să se facă scut în jurul copiilor și adolescenților care cad pradă traficanților de droguri”, întrucât școala este mediul care trebuie să ofere securitate și siguranță.

„Implicarea celor trei cadre didactice în traficul de droguri reprezintă un semnal de alarmă şi trebuie să deschidem bine ochii şi să vedem cum tratăm sistemul de învăţământ în amploarea situaţiilor care apar şi a provocărilor la care este supus.

Federaţia noastră nu susţine astfel de comportamente în rândul celor care lucrează în educaţie, prin urmare, dincolo de aspectul penal, trebuie aplicate măsuri clare privind accesul unor astfel de persoane în sistemul de învăţământ. Nu avem nevoie de astfel de oameni în preajma elevilor noştri sau în preajma colegilor noştri, care sunt oameni cinstiţi şi devotaţi.

Lupta cu drogurile trebuie să facă parte din agenda autorităţilor mai mult ca oricând, iar implicarea noastră, a tuturor partenerilor din spaţiul educaţional, trebuie să vină în sprijinul acesteia!”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

FSLI a comunicat că nu își dorește ca astfel de comportamente să strice imaginea învățământului.

„Educaţia din România este formată, în majoritate, din cadre didactice, personal didactic auxiliar şi nedidactic, care îşi desfăşoară cu responsabilitate şi dăruire activitatea. Sunt oameni oneşti, implicaţi, care respectă legea şi care nu au de-a face cu reţele infracţionale sau cu fapte imorale sau penale. Nu vrem să se pună o pată asupra sistemului de educaţie, din cauza unor indivizi care nu au moralitate, sunt în afara legii şi care nu au ce să caute în preajma copiilor şi adolescenţilor”, se mai arată în comunicat.

CITEȘTE ȘI:

EXCLUSIV| De ce este dependența de stupefiante dificil de tratat. Psiholog: „Se dezvoltă relația drog-organism și dacă întrerupi apare sevrajul”

EXCLUSIV| Eficiența testării antidrog în școli, combătută de un psiholog: „Este definiția nebuniei! Dependența nu se poate vindeca prin pedeapsă”

EXCLUSIV| Cine testează pe cine? Expert educație: „Bătălia cu drogurile nu se poartă în școli, ci cu traficanții care ne otrăvesc copiii”