2013, primul an în care vom avea la fel de mulți bani ca înainte de criză. PIB pe cap de român va ajunge la 9.800 de dolari

2013, primul an în care vom avea la fel de mulți bani ca înainte de criză. PIB pe cap de român va ajunge la 9.800 de dolari
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 26/04/2012, 13:27

Românii vor resimți bunăstarea dinaintea crizei economice abiapeste trei ani, estimează analiștii agenției de rating Coface, cuocazia anunțului privind riscul de țară. Compania de evaluarefinanciară menține riscul de țară pentru România la B, pe o scarăcu șapte clase de risc. „Estimăm că Produsul Intern Brut pe cap delocuitor va ajunge la valoarea din 2008 în 2013-2014, deci putemspune că am avut cinci-șase ani de stat pe loc”, a declarat joiCristian Ionescu, manager de țară Coface pentru România, Bulgariași Slovacia.

Pentru a reveni la nivelul din 2008, când PIB pe locuitor a fostde 9.500 de dolari, economia trebuie mai întâi să recuperezescăderile puternice din ultimii doi ani. Astfel, de la o creștereeconomică de 7,1% în 2008, PIB s-a contractat cu 7,1% în 2009, pânăla un nivel de 7.500 dolari/locuitor și a continuat să piardă încă1,9% în 2010, până la 7.390 de dolari/locuitor.
Abia 2011 este primul an în care economia își va reveni, cu unnivel prognozat al creșterii de 1,5%, potrivit estimăriloroficiale. În aceste condiții, este de așteptat ca, anul acesta, PIBpe cap de locuitor să ajungă la 7.700 de dolari și mai departe săurce la 8.700 de dolari în 2012, respectiv 9.800 de dolari în 2013,potrivit prognozelor FMI.

De ce depinde creșterea economică

Chiar dacă estimările oficiale mizează pe o creștere economicătimidă de 1,5% în 2011, nu este obligatoriu să se și întâmple așa.”Creșterea economică de 1,5% din 2011 o vom avea doar dacă nu necreăm singuri probleme, mai ales din punct de vedere politic. Esteimportant ca riscurile politice să nu aibă din nou un rol. La nivelinternațional nu există niciun risc care să ne afecteze economia șipe care să dăm vina”, a explicat Ionescu. Cu alte cuvinte,performanța economică a țării depinde major de stabilitateapolitică din România, pentru că nu mai există pericole dinexterior. Cât despre sectoarele care vor contribui la revenireaeconomiei, principalele motoare de creștere rămân în continuareexportul și mărirea producției industriale. Oficialul Coface estede părere că economia ar putea crește dacă ar beneficia deinvestiții străine direcționate în domeniile cu valoare adăugatămare, după modelul Nokia. „Cu încă două-trei asemenea tipuri deinvestiții am avea valuta necesară pentru echilibrarea deficituluide cont curent”, explică Ionescu.

Urmează un an de scumpiri ale alimentelor

Revenirea timidă a PIB în 2011 nu înseamnă însă că economia s-aînsănătoșit. Pentru acest an, agenția de rating estimează că ratainflației va scădea la 5,2%, de la 7,9% în 2009, pe fondulscumpirii materiei prime la nivel internațional, de la zahăr șiorez la petrol. „Toate acestea pe lângă contribuțiile interne laformarea inflației vor contribui la o inflație de 5,2% în 2011. Vorfi creșteri de prețuri ale combustibilului, la produselealimentare”, a explicat Ionescu.
Totodată, Coface estimează un deficit bugetar de 4,9% în 2011, încondițiile în care arieratele continuă să rămână la un nivelridicat. Prognoza este mai pesimistă decât cea a autorităților, de4,4%.
Singurul indicator care nu se va îmbunătăți este datoria externă,în creștere de la 72,3% din PIB, în 2010, la 80,8% în 2011,potrivit estimărilor Coface. Chiar dacă nivelul este relativ scăzutfață de media europeană și globală, îngrijorător este gradul decreștere a datoriei, care s-a dublat în ultimii trei ani.

O tânără speranţă a ţării în sport întreţine relaţii intime pentru bani: "Când i-am spus...
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
FOTO. Roxana Nemeș și Andreea Antonescu și-au etalat busturile generoase la plajă! Cum arată cele...
Zodiile care oferă cea mai toxică iubire: 1. Rac
Nu s-a ales doar cu premiul și trofeul Survivor România 2021, ci și cu un...
Parma i-a stabilit prețul lui Dennis Man! Ce sumă i-a cerut patronul american de la...
Un oraș cu 15 milioane de locuitori riscă să ajungă de nelocuit din cauza apei....
Zeci de cadavre plutind pe râu. Descoperirea macabră ce aduce în atenţia lumii unul dintre...
Cele mai ieftine SUV-uri cu cutie de viteze automată
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Tornadă devastatoare în Belarus, filmată de un șofer prins în mijlocul ei. VIDEO
Câți lei a plătit un turist pentru o friptură în Mamaia. Când a venit nota,...
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte...
Chinezii au construit un câmp cu rachete nucleare! Cum arată, imaginile sunt ULUITOARE
ȘOC! Inna, aproape DEZBRĂCATĂ pe net! Iubitul Deliric a reacționat incredibil
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a...
Rezulatete finale Titularizare 2021. Când se anunţă notele după contestaţii pe Edu.ro pentru educatori, învăţători...
O nouă boală cumplită a apărut din senin! Se extinde chiar acum cu repeziciune
Alertă mondială. Viruși străvechi vor fi eliberați. Ce e grupul celor 28?
Un dar otrăvit: Sute de mii de români vor avea pensii mai mici
De pe scenă, în afaceri. Ce business a lansat artistul Vlad Miriţă alături de antreprenorul...