Benzina din România, mai scumpă decât în Germania

Benzina din România, mai scumpă decât în Germania
Publicat: 23/04/2012, 19:34
Actualizat: 23/04/2012, 21:01

De la începutul lui 2011 și până acum România a coborât o singură poziție în topul statelor cu cel mai mare preț al benzinei, respectiv de pe locul 18, pe locul 19, conform calculelor gândul, pe baza datelor oficiale ale Comisiei Europene.

Cu excepția Poloniei, care s-a menținut pe aceeași poziție în acest clasament în care au fost luate în calcul prețurile fără taxe, pentru a evita decalajele generate de diferențele de taxare dintre state, toate statele din regiune au reușit să coboare câteva poziții. Vecinii bulgari au reușit să ajungă la sfârșitul lui 2011 pe ultimul loc al clasamentului, după ce în ianuarie erau pe poziția 20. Cehia a coborât două poziții, iar Ungaria a ajuns de pe locul 14, pe locul 15. Prețul fără taxe reprezintă, practic, valoarea efectivă a benzinei la distribuitor, fără nicio legătură cu accizele sau TVA sau alte taxe sau impozite.

În ceea ce privește scumpirea benzinei de la începutul anului 2011 și până la mijlocul lunii decembrie, România se află pe locul opt la nivelul întregii Uniuni Europene, cu o scumpire de 4 eurocenți pe litru, în condițiile în care celelalte state UE din regiune s-au poziționat în a doua jumătate a clasamentului. Astfel, în 2011, benzina s-a scumpit cu 7,6%. În Polonia, Cehia și Ungaria, prețul benzinei a crescut cu 3 eurocenți/litru, iar în Bulgaria cu un singul cent pe litru. Diferențele între prețul exprimat în euro și cel în lei sunt minime din moment ce moneda națională a avut intervale foarte mici de variație, 1-2%.

Cele mai mari scumpiri s-au înregistrat anul trecut în Irlanda, unde prețul benzinei, fără a lua în calcul taxele, a crescut cu 14 eurocenți/litru, circa 27% față de prima lună din an. În Malta s-a înregistrat o creștere de opt eurocenți, iar în Marea Britanie, Cipru și Austria, litrul de benzină s-a scumpit cu șase cenți.

Astfel, fără a lua în calcul taxele percepute de către fiecare stat în parte, din calculele gândul reiese că prețul la care se vindea benzina, la sfârșitul anului, era mai mare în România decât în Marea Britanie, Germania, Austria sau Suedia. La noi, un litru de benzină se vindea de distribuitori cu 62 de eurocenți, în timp ce în Austria el era comercializat cu 60 de eurocenți, de exemplu.

De la sfârșitul lui 2010 și până la sfârșitul lunii noiembrie 2011, carburanții s-au scumpit cu 8,3%, conform informațiilor Institutului Național de Statistică (INS), procent care ține cont de prețul cerut de distribuitori, dar și de taxele aplicate de statul român.

Profitul net al Grupului Petrom, cel mai important distribuitor de carburanți din România, s-a dublat în primele nouă luni ale anului trecut, la 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), și a depășit câștigul record din 2010, iar vânzările au avansat cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro), datorită prețului favorabil al țițeiului și optimizării activității operaționale, relatează Mediafax.

Prin cele aproximativ 550 de benzinării Petrom controlează o cotă de piață de circa 40%, următorii clasați fiind Rompetrol și Lukoil, scrie Ziarul Financiar.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Cum arată unica fiică a lui Ion Țiriac! Ioana i-a captat atenția Simonei Halep
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Ce a vorbit Vlăduța Lupău cu Neymar la Paris! Frumoasa cântăreață a dezvăluit tot: `El...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
BOMBĂ! Veste uriașă pentru Liviu Dragnea! Totul a fost ținut SECRET, ce s-a aflat ACUM
EXCLUSIV! ȘOFERUL unui AUTOBUZ, luat la PUMNI de un ADOLESCENT VIDEO
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
România e în doliu! Un mare actor român a murit. A fost găsit mort în...
Iarna 2020-2021 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021