BENZINA ȘI MOTORINA SE SCUMPESC DIN NOU ÎN CÂTEVA ZILE

Redactor:
Simona Simionescu
BENZINA ȘI MOTORINA SE SCUMPESC DIN NOU ÎN CÂTEVA ZILE
Este oficial: urmează încă o scumpire a carburanților la pompele OMV Petrom, peste câteva zile. Asta după ce, în urmă cu doar o săptămână, compania a majorat litrul de motorină cu șapte bani, până la 5,45 lei - sortimentul cel mai scump.

Este oficial: urmează încă o scumpire a carburanților la pompeleOMV Petrom, peste câteva zile. Asta după ce, în urmă cu doar osăptămână, compania a majorat litrul de motorină cu șapte bani,până la 5,45 lei – sortimentul cel mai scump.
De data aceasta, șoferii români vor plăti mai mult din cauzaconflictelor din nordul Africii și din Orientul Mijlociu, care aufăcut ca prețul țițeiului pe plan mondial să ajungă la unnivel-record.
Vestea scumpirii a fost dată miercuri de Mariana Gheorghe,directorul general al OMV Petrom, fără a face însă vreo referire ladimensiunea majorării.
„Începând cu zilele următoare vor fi ajustări de prețuri alecarburanților în România ca urmare a creșterii cotațiilor țițeiuluipe plan internațional”, a declarat Mariana Gheorghe, cu ocaziaconferinței de presă privind rezultatele financiare ale companieiîn 2010.

„Nu vor fi preluate vârfurile cotațiilorinternaționale”

Miercuri dimineață, prețul petrolului Brent, de referință labursa londoneză, crescuse până la 107,36 dolari pe baril, nivelmaxim al ultimilor doi ani și jumătate. Oficialii companiei seapără: în ultimii șase ani, Petrom nu a preluat „vârfurile”scumpirilor. „Noi facem ajustarea prețurilor într-o manierămoderată, în sensul în care capturăm trendul, nu vârfurile. Existăun grad de corelare cu cotațiile internaționale, dar vârfurile nuau fost capturate de Petrom în ultimii șase ani”, a explicat ea.Gheorghe a asigurat că, la majorarea de prețuri de zileleurmătoare, „nu vor fi preluate vârfurile”. Ea a răspuns astfel la oîntrebare legată de influența pe plan local a majorării cotațiilorpetrolului la nivel internațional, pe fondul tensiunilor sociale șipolitice din Libia și din Orientul Mijlociu. Statul african este al12-lea exportator de petrol la nivel mondial, iar principalelepiețe de desfacere sunt statele europene. Evoluția cotațiilorinternaționale la petrol se transmite de fiecare dată în prețulbenzinei și motorinei la pompe, însă nu este singurul motivoficial. Și taxele au un anumit impact, ca și deprecierea leuluifață de dolar. Anul trecut, toți acești factori au adus creștereacu 24% a litrului de motorină comercializată de Petrom, de la 3,78lei/litru în ianuarie 2010 la 4,7 lei/litru în decembrie 2010. Șiprețul benzinei a urcat cu 20%, de la 4,02 lei/litru la 4,82lei/litru.
OMV Petrom nu este singura companie care a majorat prețulcarburanților. Anul trecut, toate companiile petroliere de pe piațalocală au scumpit carburanții, fără nicio legătură cu evoluțiaprețului barilului de petrol, cu majorarea taxelor de către statsau cu deprecierea leului față de dolarul american. Aceasta esteconcluzia unui raport preliminar realizat în ianuarie de AgențiaNațională de Administrare Fiscală (ANAF) privind piațacarburanților din România. Aproape toate companiile au raportat în2010 pierderi semnificative, câștigurile nefiind reflectatecorespunzător, se mai arată în raportul ANAF. Rompetrol Rafinare,de exemplu, parte a Grupului Rompetrol, a avut pierderi nete deaproximativ 193 milioane dolari.
OMV Petrom, în schimb, a înregistrat în 2010 un profit-record de2,19 miliarde de lei (520,2 milioane de euro), cel mai mare de lamomentul privatizării, în 2004. Față de 2009, câștigul este de 2,6ori mai mare față de profitul net din 2009. Oficialii companiei auexplicat creșterea prin prisma majorării prețurilor la țiței și aîmbunătățirii eficienței în activitatea de rafinare șimarketing.

Isărescu: Cursul de schimb, folosit „tendențios” decompaniile petroliere

Premierul Emil Boc a cerut și Consiliului Concurenței să facăverificări suplimentare pe piața carburanților pentru identificareacazurilor de monopol. De altfel, și guvernatorul BNR, MugurIsărescu, și-a exprimat uimirea față de scumpirea carburanților, șinu o singură dată. Mai întâi, în noiembrie 2010, șeful bănciicentrale remarca faptul că prețurile carburanților evoluează”divergent” față de factorii care ar trebui să le influențeze. Lunaaceasta, la prezentarea raportului trimestrial asupra inflației,Isărescu a explicat că producătorii și distribuitorii de carburanțis-au folosit eronat de cursul de schimb pentru a justificascumpirile la pompă. „Noi ne-am manifestat oarecum nedumerireapentru că am văzut creșteri de prețuri la carburanți și atunci cândcursul de schimb leu-dolar s-a manifestat în defavoarea uneimajorări (…) Utilizarea cursului a fost în mod evidenttendențioasă. Ei (producătorii și distribuitorii de carburanți,n.r.) au rămas cu argumentația”, a declarat atunci guvernatorulBăncii Naționale.

Provocările anului

Relansarea economică și un mediu politic stabil care să osusțină, precum și reforma în justiție, sunt principalele provocăriale mediului economic în 2011, este de părere Mariana Gheorghe,directorul general al OMV Petrom. „Avem îngrijorare privindcreșterea performanței în actul juridic”, a declarat ea. Oficialulcompaniei speră ca România să ajungă la o reformă care să garantezeo performanța juridică.

Cristi Borcea, anunţul momentului. Nu e glumă: ”Valentina vrea asta!” Lovitură de teatru în familia...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
FOTO. Transformarea uneia dintre cele mai frumoase actrițe ale României! Cum a ajuns să arate...
Secret MURDAR! De ce se plimbă, de fapt, stewardesele pe culoar, în avion? Nici prin...
Câștig fabulos al unui parior român! A mizat nebunește că dă gol Panțîru pentru FCSB!...
S-a aflat acum! Are sau nu Ivermectina beneficii în tratarea pacienților cu Covid?
Masoneria din România are un nou Mare Maestru
BANCUL ZILEI – Un tip urât are parte de o partidă grozavă de sex
Ce au vorbit Harry şi William la înmormântarea Prinţului Philip. Dialogul dintre cei doi, descifrat...
Caz nemaiîntâlnit în Botoșani! Ce au găsit chirurgii în abdomenul acestei femei obeze
Detalii NEȘTIUTE din viața Zoiei Ceaușescu ies ACUM la iveală. Totul despre întâlnirile amoroase SUPRAVEGHEATE...
Încă doi concurenți vor fi ELIMINAȚI de la Survivor. Prezentatorul Dan Pavel nu vrea să-i...
Avertisment pe WhatsApp: pericolul major care vizează acum milioane de utilizatori
Dacă vizitezi acest trib, bărbatul pleacă din casă, iar soţia lui vine la tine. Ce...
Este din nou DOLIU în muzica populară din România: A murit RĂPUS DE CORONAVIRUS
One day check-up: analizele importante pentru evaluarea stării de sănătate a bărbaţilor
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Cine este românca ce conduce una dintre afacerile lui Bill Gates în România şi alte...
Inchide