Oncu Marius Gheorghe
23.04.2012
Financiar

BNR nu va lăsa cursul „din mână” nici în 2012. Economiștii se așteaptă la un nivel de 4,3 – 4,4 lei/euro – RAPORT

BNR nu va lăsa cursul „din mână” nici în 2012. Economiștii se așteaptă la un nivel de 4,3 – 4,4 lei/euro – RAPORT
Banca Națională a României (BNR) va menține în 2012 cursul în intervalul 4,3-4,4 lei pentru un euro, dar va rata ținta de inflație la sfârșitul anului din cauza efectului de bază negativ al prețurilor la alimente, potivit unui raport al grupului italian UniCredit

Banca Națională a României (BNR) va menține în 2012 cursul în intervalul 4,3-4,4 lei pentru un euro, dar va rata ținta de inflație la sfârșitul anului din cauza efectului de bază negativ al prețurilor la alimente, potivit unui raport al grupului italian UniCredit, informează Mediafax.

Finanțarea deficitului public va fi determinantă pentru cotația leului și dobânzi anul viitor, notează UniCredit. Ministerul de Finanțe ar putea accesa direct sectorul privat pentru finanțare, punând presiune pe dopbânzile la depozite și reducând și mai mult lichiditatea din sectorul bancar.

Alternativ, BNR ar putea să asigure lichidități băncilor locale dispuse să-și crească expunerea pe obligațiuni guvernamentale. În absența unor măsuri neconvenționale, improbabile întrucât ar deprecia leul, UniCredit anticipează o înăsprire a condițiilor monetare, în pofida politicii mai relaxate a băncii naționale.

Leul a fost afectat recent de temerile legate de criza din zona euro, dar BNR a menținut cursul sub 4,38 lei pe euro, scriu analiștii grupului italian. Chiar dacă neagă că ar exista un plafon pentru curs, este puțin probabil ca BNR să lase leul să treacă de nivelul de 4,4 lei pe euro mai mult de câteva zile, întrucât instituția se teme că portofoliul de împrumuturi în valută se va deteriora în continuare.

„În consecință, vedem cursul leu/euro în intervalul 4,3-4,4 lei pe euro cea mai mare parte a anului următor, iar niveluri mai ridicate ar putea fi testate în cazul unei aversiuni extreme față de risc, în timp ce cotații mai scăzute sunt posibile dacă se îmbunătățește volumul de valută disponibil pe piața locală”, se arată în raport.

BNR a scăzut dobânda de politică monetară la 6% în noiembrie, iar analiștii UniCredit se așteaptă ca banca să reducă de încă două ori rata cheie anul următor.

Inflația s-a situat la 3,6% în octombrie, nivel care va fi probabil înregistrat și la sfârșitul anului. Inflația anuală ar putea coborî până la la 3% în aprilie anul următor, urmând să urce în a doua jumătate a anului, ca urmare a unui efect de bază foarte puternic (deflația cumulativă în perioada iunie-septembrie a fost de 1,2%).

Prognoza pentru sfârșitul anului următor este de 4,5%, peste intervalul țintă de 2-4%, potrivit UniCredit.

Riscurile unei posbile contagiuni prin sistemul bancar pot fi controlate de către BNR, care dispune de rezerve valutare acoperind 133,6% din pasivele externe ale băncilor, în timp ce instituțiile de credit din România sunt bine capitalizate.

UniCredit se așteaptă ca salariul lunar nominal să urce în România la 404 euro în 2013, de la 363 euro în acest an și 378 euro anul viitor, în timp ce economia va avansa cu 1,4% anul următor și cu 2,5% în 2013, iar șomajul se va reduce de la 7,7% în 2011 la 7% în doi ani. PIB pe cap de locuitor va urca în această perioadă de la 6.074 euro estimat în 2011, la 6.248 euro și 6.705 euro în anul următor, respectiv în 2013.

Datoria publică va înregistra o traiectorie descendentă, de la 39 miliarde de euro la sfârșitul anului în curs, la 38,3 miliarde de euro anul următor și la 35 miliarde de euro în 2013.

Investițiile străine directe își vor reveni treptat, la 1,5 miliarde de euro anul viitor și la 2 miliarde de euro în 2013, după ce în acest an au scăzut cu mai mult de jumătate, la 1 miliard de euro.

Inchide