Süddeutsche Zeitung: Disputele din Germania, Marea Britanie și Franța privind bugetele apărării vizează, în realitate, VIITORUL Europei

Süddeutsche Zeitung: Disputele din Germania, Marea Britanie și Franța privind bugetele apărării vizează, în realitate, VIITORUL Europei
Publicat: 03/05/2024, 07:30

Disputele politice din Germania, Marea Britanie și Franța privind fondurile destinate apărării vizează securitatea Europei și viitorul continentului, constată publicația Süddeutsche Zeitung, notând că, deși tema este vehiculată constant de cancelarul Olaf Scholz, coaliția sa nu reușește să ajungă la un acord pentru suplimentarea fondurilor.

”Fără securitate, nimic altceva nu există, afirmă des cancelarul Scholz. Ce înseamnă acest lucru pentru negocierile bugetare? Că mulți trebuie să se aștepte la suportarea cheltuielilor. Scholz a semnalat că asistăm la modificarea conjuncturii și că, fără pace, nu mai contează nimic altceva. Acest lucru ar trebui să le fie clar tuturor membrilor Guvernului de la Berlin, în contextul negocierilor privind bugetul pe anul 2025. Doar că ceea ce este evident este că nimic nu este deocamdată clar”, notează editorialistul Daniel Brössler, într-un articol publicat în cotidianul Süddeutsche Zeitung.

Vladimir Putin vizează divizarea Europei și are la discreție bugetul Rusiei

”Afirmațiile repetate ale cancelarului Scholz descriu o realitate în care tiranul rus Vladimir Putin nu a fixat doar obiectivul ocupării Ucrainei, ci și pe cel de a slăbi, a diviza și, pe cât este posibil, a distruge democrațiile europene. Dictatorul poate obține oricât dorește din bugetul Rusiei, astfel că în momentul de față cheltuielile pentru apărare sunt la circa 30% din buget. Economia Rusiei o fi mică în comparație cu cele ale Occidentului, dar, spre deosebire de liderii occidentali, Putin nu e nevoit să își facă griji pentru cheltuielile de înarmare, ceea ce este un avantaj competitiv din perspectiva unui autocrat”, constată editorialistul.

Liderii Germaniei, Marii Britanii și Franței se confruntă cu probleme bugetare

În pofida insistențelor pentru intensificarea securității, Olaf Scholz trebuie să fie atent, în calitatea de lider social-democrat, ca majorarea cheltuielilor militare să nu afecteze categoriile sociale defavorizate. Vicecancelarul Robert Habeck este chiar mai determinat în contracararea imperialismului rus, dar trebuie să se preocupe și de protecția mediului, ținând cont că face parte din Partidul Verzilor. Ceilalți miniștri, din cadrul Partidului Liber-Democrat (FDP), trebuie să fie atenți la plafonul datoriei suverane a Germaniei și avertizează că apărarea necesită reduceri bugetare în alte domenii.

”Conflictul este abia la început și, deși nu este o consolare, liderii coaliției din Germania nu sunt singurii aflați în această situație. De curând, cancelarul Scholz l-a putut auzi pe premierul britanic, Rishi Sunak, vorbind despre prioritizarea cheltuielilor militare, în același timp cu reduceri de taxe și cu menținerea investițiilor în sistemul de sănătate. (…) În schimb, în Franța, diferențele dintre discursurile președintelui Emmanuel Macron și posibilitățile financiare ale țării sunt majore (…)”, subliniază editorialistul.

”Modificarea conjuncturii transformă negocierile bugetare în dispute despre viitorul Europei. Fără securitate, altceva nu contează. Dar acest lucru este valabil și în lipsa unui răspuns referitor la sursele de finanțare a securității (…)”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Ministrul ungar de Externe critică dur afirmațiile lui MACRON despre trimiterea de trupe în Ucraina /Ar declanșa ”război mondial”

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Reacția virală a unei turiste din Marea Britanie când a văzut cât costă o cafea...
FOTO. Cea mai bogată româncă are o avere de peste 800.000.000 de euro și arată...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Oana Roman a făcut o gafă colosală şi a fost taxată imediat: 'Se vede clar...
Cum a aflat Monica Tatoiu că are CANCER! „Pierd un litru de sânge la trei...
ANIMAŢIE. "Nu pot să vă spun ce am văzut, băiatul ardea". Trei prieteni, cursă nebună...
Breaking news despre Florin Piersic!
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Curtea Penală Internaţională solicită mandate de arestare pentru premierul Netanyahu şi Yahya Sinwar - liderul...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Se schimbă buletinele în România. Când se emit noile cărți de identitate
Ziua din vară când acești nativi dau lovitura. Cine își va schimba viața
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Victorie pentru Julian Assange! Decizia luată de judecători în procesul împotriva extrădării în SUA
×