Bomba cu ceas a bancherilor: 500.000 de clienți considerați riscanți de BNR

Redactor:
Victor Rotariu
Bomba cu ceas a bancherilor: 500.000 de clienți considerați riscanți de BNR
În momentul de față, băncile din România au circa 4,5 milioane de clienți, fiecare dintre ei având de rambursat, în medie, 1,75 credite.

În momentul de față, băncile din România au circa 4,5 milioanede clienți, fiecare dintre ei având de rambursat, în medie, 1,75credite.

Cea mai riscantă categorie de clienți este reprezentată de cei500.000 de clienți care au de rambursat, în medie, câte treiîmprumuturi, două la bănci și unul la Instituțiile FinanciareNebancare (IFN), cum ar fi Casele de Ajutor Reciproc (CAR),potrivit raportului de stabilitate financiară publicat de BancaNațională a României (BNR). În cazul acestui grup de clienți, ratade neperformanță era de 13,4% la nivelul lunii iunie 2010.

Cei 500.000 de clienți au de returnat credite totale în valoarede 13,8 miliarde de lei, respectiv de 3,45 miliarde de euro. Înmedie, fiecare dintre ei trebuie să dea înapoi băncilor 6.900 deeuro. Există și o veste bună, cele mai numeroase crediteneperformante au o valoare mică, de circa 1.200 de euro, conformdatelor BNR.

Băncile au luat măsuri, însă prea târziu

Economiștii susțin că băncile au luat măsuri încă de anul trecutîn această privință, dar că rezultatele nu pot fi întotdeaunadintre cele mai bune, pentru bancă sau pentru client.

„Băncile au început să ia măsuri încă de anul trecut, înăsprindcondițiile de creditare. Mulți dintre clienții vechi nu ar maiputea obține acum un credit, conform noilor condiții”, a declaratpentru Gândul AurelianDochia, managing partner al firmei de consultanță financiarăConcept.

„Când vine vorba despre creditele vechi, nu sunt foarte multelucruri pe care le pot face băncile. Procesul de restructurare,prin mărirea scadenței, de exemplu, a început deja, însă uniiclienți, pur și simplu, nu pot plăti ratele”, a adăugat el. Dincauza exploziei șomajului, numărul persoanelor care au credite l-adepășit pe cel al angajaților.

Astfel, ținând cont că în luna mai numărul angajaților era de4,27 milioane de persoane, circa 230.000 de clienți sunt însituația de a trebui să ramburseze creditele, deși nu au un loc demuncă. Cifra este compusă atât din cei care și-au pierdut serviciulîn ultima perioadă, cât și de pensionari, de PFA sau de persoanelecare sunt plătite prin contracte de drepturi de autor sau princonvenții civile.

Deciziile Guvernului au alimentat creșterea creditelorneperformante

Situația privind creditele neperformante va fi înrăutățită și dedeciziile recente ale Guvernului, respectiv reducerea salariilorbugetarilor cu 25% și majorarea TVA.

„Ajustarea cheltuielilor de personal din sectorul bugetar vapune presiune pe calitatea portofoliului bancar, pentru că pondereacreditelor acordate bugetarilor reprezintă circa 20 la sută dincreditarea populației (în decembrie 2009)”, avertizează oficialiiBNR în raportul de stabilitate financiară.

Ei subliniază că, până acum, bancherii nu au avut probleme cuacest tip de clienți, anul trecut fiind restructurate doar circa 2%din totalul împrumuturilor acordate bugetarilor. Conform unorestimări recente ale sistemului bancar, cei circa 1,3 milioane debugetari au de înapoiat băncilor aproximativ 4,8 miliarde deeuro.

La nivelul întregului sistem bancar, cea mai slabă performanță acreditelor se înregistrează în cazul cardurilor de credite (12,3%sunt neperformante) și la creditele de consum negarantate cuipoteci (10,5% sunt neperformante). Cele mai „sănătoase” suntcreditele imobiliare, în cazul cărora rata de neperformanță este de3%.

Factura, plătită de clienții buni

În cazul în care o parte dintre cei 500.000 de clienți bancariconsiderați a fi cu un risc ridicat de neplată de către BNR nu îșivor mai plăti ratele, cineva tot va trebui să plătească, în cazulde față fiind vorba despre clienții „buni”, avertizeazăeconomiștii.

„Există niște costuri care trebuie suportate de cineva. În cazulde față, o parte din acest cost va fi plătit de clienții care îșiplătesc ratele la timp prin faptul că băncile mențin dobânzile lacreditele din sold la un nivel destul de ridicat”, explicăDochia.

În prima jumătate a acestui an, băncile au redus dobânzile lacreditele noi în lei de la 14,16% pe an la 11,28% pe an, respectivcu 2,88 puncte procentuale. În același timp, dobânda mediepracticată la creditele în lei din sold a scăzut cu 2,21 puncteprocentuale, până la 14,09% pe an la nivelul lunii iunie. În iunie2009, cele două tipuri de dobânzi aveau un nivel similar, de 17,46%pe an, conform datelor BNR. Scăderea consistentă a dobânzilorcreditelor din sold nu este însă soluția pentru a evita crediteleneperformante, subliniază Dochia. „La o rată de câteva sute de leipe lună o reducere de câțiva lei este prea mică pentru a conta. Ceicare au probleme la rambursarea creditelor vor avea probleme șidacă acea rată va scădea cu câțiva lei”, explică el.

BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
,,Am întâlnit un bărbat pe internet, pe care îl credeam sufletul meu pereche. La un...
Soția i-a născut 5 fete și era însărcinată pentru a șasea oară. Atunci, bărbatul a...
FOTO. Cele mai fierbinţi imagini cu Andra! Lipsită de inhibiţii, ea şi-a lăsat formele la...
Andreea Marin, apariție de senzație alături de Violeta și Radu! Frații Bănică au atras toate...
Demisie în Cehia pe fondul creşterii cazurilor de coronavirus. „Este obosit, dezgustat de politică şi...
BOMBĂ în televiziune! Dan Capatos, scos de pe Antena 1! Chiar prezentatorul a făcut anunțul
Rochița prea scurtă i-a jucat feste! E incredibil ce a pățit prezentatoarea TV în mijlocul...
Incredibil! Țara în care șef de stat este un MORT, dar nu asta este cel...
LOCURI DE MUNCĂ la Hornbach. Cât e salariul, cum e programul și ce persoane sunt...
ANM îi avertizează pe români! Va fi prăpăd în următoarele zile
Nelu Tătaru anunţă când vom scăpa de coronavirus
Alimentul care îți otrăvește ficatul. TOP 15 mâncăruri de evitat dacă ai ficatul gras
Descoperă România cum nu ai mai văzut-o. Destinaţii de vacanţă magice la doi paşi de...
Este oficial: Românii pot lua 50.000 de euro gratis de la stat pentru a-şi deschide...
Inchide