Financial Times: Noua armă anti-subvenții a UE este puternică, dar greu de controlat/ Apar riscuri de LITIGII, iar China ar putea riposta

Financial Times: Noua armă anti-subvenții a UE este puternică, dar greu de controlat/ Apar riscuri de LITIGII, iar China ar putea riposta
Publicat: 10/05/2024, 07:30

Noile instrumente utilizate de Uniunea Europeană pentru contracararea practicilor comerciale incorecte sunt puternice, dar trebuie manevrate cu atenție, întrucât pot atrage riposte simetrice din partea Chinei și pot genera litigii în spațiul comunitar, comentează cotidianul Financial Times, avertizând asupra riscului intrării relațiilor cu Beijingul pe o traiectorie a confruntării.

În ultimii ani, specialiștii Comisiei Europene au depus eforturi pentru crearea de instrumente de reglementare menite să vizeze națiunile terțe care furnizează subvenții masive și blochează accesul companiilor europene pe propriile piețe.

Rezultatele au apărut în ultimele săptămâni. Noile reglementări anti-subvenții (FSR), aprobate anul trecut, au generat o serie de investigații de amploare, care s-au soldat cu descinderi în Polonia și Olanda la sediile companiei chineze Nuctech. De asemenea, au fost lansate anchete în cazul subvențiilor primite de producătorii chinezi de vehicule electrice și de firmele care construiesc sisteme eoliene.

”Este tentant să credem că aceste activități se înscriu în efortul coordonat al UE de a deveni dură față de China. (…) În realitate, eforturile sunt destul de disparate. Prin lansarea noilor instrumente, UE s-a plasat pe o traiectorie de confruntare în relația cu China, fără însă a avea în totalitate control asupra direcției. Controlul este concentrat în sfera Comisiei Europene, mai precis în portofoliile direcțiilor pentru competiție și afaceri interne. Există riscul chiar de a provoca un conflict între statele UE. Reglementarea privind Subvențiile Străine (FSR) poate că este puternică și necesară, dar nu este un plan coerent pentru obținerea autonomiei strategice a UE”, notează editorialistul Alan Beattie, într-un articol publicat în cotidianul Financial Times.

Principiul noilor reglementări este simplu: companiile din națiuni terțe active în spațiul UE prin subvenții trebuie să înștiințeze autoritățile europene, care pot lansa investigații privind perturbarea piețelor. În anumite situații, autoritățile comunitare pot acționa fără nicio înștiințare prealabilă. În plus, noile reglementări pot viza sectoare economice diferite de cele acoperite de acordurile comerciale.

China ar putea riposta și apar riscuri privind litigii interne

Reglementarea privind Subvențiile Străine (FSR) riscă să genereze un conflict între Comisia Europeană și statele membre UE. Guvernele naționale care vor să achiziționeze cele mai ieftine echipamente disponibile s-ar putea să nu aprecieze că un furnizor este eliminat de pe piață printr-un instrument de reglementare asupra cărora ele nu prea au control. Acest lucru se aplică tehnologiilor menite să accelereze tranziția ecologică, un plan promovat intens tot de Comisia Europeană.

De asemenea, noile instrumente riscă să atragă măsuri de retorsiune la nivel comercial din partea Chinei.

”Nu crede nimeni, nici măcar oficialii implicați direct, că Reglementarea privind Subvențiile Străine (FSR) este un instrument strategic suficient. Margrethe Vestager, comisarul responsabil de Competiție, a admis că au fost mai multe cazuri decât era de așteptat și a catalogat noile norme ca fiind în multe situații inutile. Dar, în așteptarea procesului lent de coordonare a acțiunilor internaționale anti-subvenții, viteza, forța și reflexele noilor reglementări UE le transformă într-un instrument puternic, care însă va necesita o manevrare atentă”, concluzionează editorialistul.

Foto: Profimedia

Citește și:

Mai multe țări din cadrul UE intenționează să recunoască statul PALESTINIAN, în contextul ofensivei israeliene în Gaza

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
Care este singurul tip de carne complet interzis în România! Ce pățești dacă mănâci așa...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
O PREDICȚIE extraordinară a lui EINSTEIN, tocmai a fost CONFIRMATĂ
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Mesaje si felicitări de Sf. Constantin și Elena 2024 cu „La mulți ani”. Cele mai...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cercetătorii au convertit grăsimea de pui în dispozitive de stocare a energiei
×