Aurore boreale ar putea fi vizibile din România de la o furtună geomagnetică severă (G4)

Aurore boreale ar putea fi vizibile din România de la o furtună geomagnetică severă (G4)
Aurore boreale ar putea fi vizibile mâine din România de la o furtună geomagnetică severă (G4) . Sursa - Profimedia
Publicat: 10/05/2024, 19:36
Actualizat: 10/05/2024, 19:38

Pregătiți-vă pentru o Ejecție de Masă Coronară Canibală, anunță NOAA (Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA). 

Prognoza NOAA sugerează că o furtună geomagnetică severă (G4) se va desfășura pe 11 mai. Furtuna geomagnetică este provocată de exploziile solare „canibale” care provin de la o pată solară gigantică numită AR3664. Aceasta este aproape de dimensiunea petei solare Carrington înregistrată în 1859.

Ejecția de masă coronală rezultată a dus la o furtună geomagnetică spre Pământ. Nu a provocat niciun rău oamenilor, dar a distrus toate aparaturile electrice de la aceea vreme – telegraful. În 1989, orașul Quebec a avut pană de curent timp de 9 ore. Pata solară  AR3664 se întinde pe 200.000 km de la un capăt la altul, fiind de 15 ori mai lată decât planeta noastră. Poate fi admirată prin ochelari de eclipsă. Ultima furtună geomagnetică severă a avut loc în ianuarie 2005, susțin specialiștii în vreme spațială de la  NOAA.

Pata solară AR3664 este de tip „Carrington” și îi îngrijorează pe astronomi. Dar este puțin probabil să producă o catastrofă ca în anul 1859. Sursa Foto- Spaceweather SDO/HMI
Pata solară AR3664 este de tip „Carrington” și îi îngrijorează pe astronomi. Dar este puțin probabil să producă o catastrofă ca în anul 1859. Sursa Foto- Spaceweather SDO/HMI

O furtună geomagnetică severă este anunțată pentru 11 mai 2024

În septembrie 1859, o explozie solară și furtuna geomagnetică rezultată  au produs o pană de curent la nivel global. Particulele încărcate electric au distrus aproape toate liniile de telegraf de pe planetă. Au fost vizibile aurore boreale din Hawaii și Cuba.  Astronomii ne-au avertizat că o astfel de furtună ar putea distruge transformatoarele la nivel global.  O altă furtună geomagnetică care a lovit în 1989 a lăsat Quebec în întuneric pentru 9 ore.  Producerea unei pene de curent la scară globală ar putea fi devastatoare în zilele noastre. În 2003, o furtună extremă (G5) a produs pene de curent în Suedia și a distrus transformatoare în Africa de Sud.

Băncile, telefoanele, radioul și sistemul GPS, internetul, televiziunea, aparaturile medicale etc. ar înceta să mai funcționeze.  S-a estimat că o pană de curent și o „apocalipsă a internetului” ar putea produce pagube de trilioane de dolari. Numai pentru Statele Unite. Reparațiile ar putea dura săptămâni, luni sau chiar 10 ani.

Anul trecut, profesorul Peter Becker lucrează cu o echipă al cărei scop este să creeze un sistem de avertizare timpurie legată de activitatea solară care ar putea afecta tehnologia. Cercetătorul a declarat pentru Fox News că am putea să trăim o „apocalipsă a internetului”. Și asta ne oferă aproximativ 18 ore de avertizare, poate 24 de ore de avertizare, înainte ca aceste particule să ajungă efectiv pe Pământ. O furtună G4 (severă) poate:

  • să declanșeze alarme false la sistemele de protecție;
  • poate afecta sateliți și stații spațiale în direcționare;
  • poate să afecteze comunicațiile radio, navigația prin satelit, sistemul GPS, timp de câteva ore.

 Pentru a consulta nivelul furtunilor geogmagnetice în detaliu: AICI 

Sursa Foto: NOAA
Sursa Foto: NOAA

Ce este o ejecție de masă coronală „canibală”? Ce este o furtună geomagnetică?

ejecție de masa coronala (CME) sau explozia solară este un nor gigantic de plasmă solară încărcat cu câmp magnetic. Este emisă de Soare în timpul erupțiilor solare puternice și de lungă durată de la petele solare. Aceste ejecții de masă coronală afectează câmpul magnetic al planetei și sunt declanșate furtuni geomagnetice.

Exploziile solare „canibale” se formează atunci când ejecțiile rapide le depășesc pe cele lente din fața lor și fuzionează. Furtunile geomagnetice pot afecta telecomunicațiile și rețelele electrice de pe Pământ, în funcție de intensitate, la o scară de la G1 (ușor) la G5 (extrem).  Aurore boreale ar putea fi vizibile din Alabama și California, estimează astronomii.

Potrivit Spaceweather, o furtună de clasa Carrington se petrece la un interval de 40-60 ani. Dar astronomii ne îndeamnă să nu ne facem griji. Cele patru ejecții de masă coronară care se îndreaptă spre Pământ nu sunt de anvergura celui care a lovit în 1859.  Vor fi putea fi admirare aurore boreale în acest weekend.  Există însă riscuri să se producă o furtună de clasă Carrington de categoria 5 în viitorul apropiat (cu șanse de 10%) în ciclul solar 25. Cea care ne va lovi în weekend este de categoria 4.

Ce este un ciclu solar?

Un ciclu solar, cunoscut și ca ciclul activității solare, este o variație periodică a radiației solare și a activității solare, cum ar fi numărul de pete solare și erupțiile solare. Această variație determină schimbări climatice pe Pământ și are o durată medie de aproximativ 11 ani, deși poate varia între 9 și 14 ani.

Se crede că ciclul solar este determinat de câmpul magnetic al Soarelui, care se inversează o dată la 11 ani, un ciclu magnetic complet durând de fapt 22 de ani. Actualul ciclu solar, cel de-al 25-lea care este observat din secolul 18 încoace, se anunță a fi unul mai sever decât se preconiza.

Maximum solar, atunci când Soarele va avea mai multe pete solare și va suferi mai multe erupții, va fi în anul 2025. Actualul ciclu solar a debutat în 2019 și se va încheia în 2030.

Aurore boreale

Imagini cu aurora boreală surprinse din România au apărut în noiembrie 2023 pe rețelele sociale. Astronomul Adrian Șonka a explicat pentru Gândul cum se formează. Dar mai ales, în ce condiții de vizibilitate poate fi observată aurora boreală.

„Se văd de obicei de unde este cerul negru, unde nu sunt lumini, adică nu în orașe. Nordul trebuie să fie liber, să nu ai nicio clădire, pentru că atunci când te uiți la o auroră te uiți înspre nord, înspre Polul Nord și trebuie să ai nordul liber. Oamenii le-au văzut dacă au avut îndeplinite toate aceste condiții, plus să fie senin. Iar roșul acela se vede destul de greu, cu ochiul liber, de aici din România”.

În ceea ce privește frecvența apariției acestui fenomen, cu adevărat spectaculos, la nivel vizual, astronomul a precizat că ele se produc, în fiecare seară, din preajma Cercului Polar.

Aurora Boreala - Foto: FacebookCum explică un astronom spectacolul aurorei boreale, apariție rară, pe cerul României. Trebuie să fie erupții foarte puternice-DECLARAȚII EXCLUSIVE

Sursa Foto- Facebook

Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Măcelarul din Teheran a murit! Drag popor al Iranului, bucură-te!". Cine sunt iranienii fericiți că...
Experimentata Raicu l-a 'prins' pe şefuleţ! Ce a făcut micuţul pervers înainte de întâlnire
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO „Vezi că te bat”. Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor, după...
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
Bunicul Florentinei, fata ucisă la Sibiu, detalii șocante! "Nu a..."
El este Robert, tânărul de 23 de ani care a murit în teribilul accident din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Ieftine şi proaste? Xiaomi SU7, maşina electrică a Chinei cu vânzări record, s-a stricat după...
Marea IUBIRE a lui Nikola Tesla! „Dintre toate, cel mai mult mi-a plăcut...
Ungurii ne umilesc din nou. Ungaria dă lecții României. Este o rușine fără margini
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Informații șocante despre presupusul ucigaș al fetei de la Sibiu. Tânărul ar avea probleme psihice:...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ei sunt cei trei tineri care au murit în cumplitul accident din Iași. George și...
BANCUL ZILEI: - Bulă, cocoșul tău de ce nu cântă dimineața? - Pentru că este...
Cum ar arăta lumea cu peste 3 grade Celsius din cauza crizei climatice?
×