BRD: Activitatea băncii nu este afectată de ancheta DIICOT. Rămânem la dispoziția autorităților

Publicat: 01 11. 2012, 13:10
Actualizat: 20 03. 2019, 18:16

Activitatea BRD nu este afectată de ancheta DIICOT privind posibile fraude bancare, investigație în care apare și numele directorului general adjunct al instituției de credit, Claudiu Cercel, reprezentanții băncii menționând că vor furniza autorităților orice informație necesară, informează Mediafax.

„Astăzi, 1 noiembrie 2012, BRD – Groupe Société Générale a luat cunoștință de o acțiune întreprinsă de procurori ai DIICOT. Conform comunicatului DIICOT, ancheta este în curs de desfășurare, iar faptele vor fi analizate prin raportare la dispozițiile art. 66C procedură penală referitoare la prezumția de nevinovăție. Activitatea BRD nu este afectată de acest eveniment și BRD rămâne la dispoziția autorităților pentru a furniza orice informație necesară legată de acest caz”, se arată într-un comunicat transmis de bancă.

DIICOT audiază, joi, o sută de persoane, între care angajați ministeriali, într-un caz de fraude bancare estimate la 22 de milioane de euro, anchetatorii descinzând la locuințele a 50 de suspecți și la sediile societățile acestora in București, Ilfov, Călărași și Giurgiu.

Învinuiții din dosar sunt acuzați că ar fi obținut, în mod ilegal, de la Ministerul Economiei, Comerțului si Mediului de Afaceri, în baza unor documente falsificate, finanțarea unor proiecte de achiziții utilaje, prin intermediul unor societati comerciale controlate de către liderii grupării, informează DIICOT.

Activitatea infracțională a fost sprijinită de către învinuiții Aurel Șaramet, având calitatea de director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, Cercel – Duca Alexandru Claudiu, vicepreședinte al unei unități bancare, Mihai Grigoroiu, Roșu Cătălin Ionuț și Atanasiu Andrei, angajați în cadrul Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri și Diaconescu Florian Dragoș.

Potrivit sursei citate, în perioada 2010-2012, membrii grupului infracțional organizat, sub coordonarea liderului Daniel Ruse – au realizat beneficii financiare substanțiale prin săvârșirea de fraude bancare, respectiv obținerea sau încercarea de a obține un număr de 40 de credite de la 16 unități bancare de pe teritoriul României, prin utilizarea unor documente falsificate.

Valoarea totală a prejudiciului cauzat prin activitatea infracțională este estimată la suma de 22 milioane de Euro.

La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial București vor fi aduse 100 de persoane in vederea audierii, urmând ca după finalizarea audierilor sa fie dispuse masurile legale în cauză.