Cine sunt bancherii și oficialii din Ministerul Economiei, acuzați de fraude bancare de 22 milioane de euro

Publicat: 01/11/2012, 12:42
Actualizat: 20/03/2019, 17:26

O sută de persoane sunt audiate, joi, de către DIICOT într-un caz de fraude bancare, estimat la suma de 22 milioane de euro. Persoanele învinuite în acest dosar sunt acuzate că ar fi obținut, ilegal, din partea Ministerului Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri (MECMA) finanțarea unor proiecte de achiziții utililaje, utilizând documente falsificate, potrivit Mediafax.

Printre învinuiți se numără Aurel Șaramet, Claudiu Cercel, Mihai Grigoroiu, Cătălin Ionuț Roșu și Andrei Atanasiu.

Aurel Șaramet este actualul director al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii (FNGCIMM SA – IFN), care facilitează accesul la finanțări prin acordarea de garanții pentru instrumente de finanțare contractate, de exemplu, de la bănci, și care se află în subordinea MECMA.

Acesta deține funcția de director al FNGCIMM SA – IFN din decembrie 2004. În trecut, acesta a ocupat posturi precum director general executiv al Fondului Proprietății de Stat, director general adjunct al Direcției Generale a Bugetului Statului din cadrul Ministerului Finanțelor, director al Direcției Strategie Privatizare Societăți Bancare și de Asigurări al Fondului Proprietății de Stat, director al Direcției Piețe de Capital al Băncii și director general al Direcției Relații cu Piața de Capital și Investiții Financiare, în cadrul băncilor „Ion Țiriac”, respectiv „Bankcoop”.

FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto

În perioada 1991 – 2001, Șaramet a deținut și funcția de consilier asistent al președintelui băncii Eximbank, potrivit CV-ului acestuia. În 2009, actualul director al FNGCIMM SA – IFN a candidat și pentru șefia SIF Moldova.

Claudiu Cercel deține funcția de vicepreședinte executiv pentru piețele financiare în cadrul BRD și este membru al consiliului de administrație al acestei bănci comerciale. Acesta a început să lucreze în cadrul BRD în anul 1993 și a ocupat posturi precum ofițer al trezoreriei sau market operations manager, pentru ca spre finalul anului 2008 să obțină funcția de vicepreședinte al BRD.

FOTO: Alexandru Solomon/Mediafax Foto

Cercel a lucrat anterior, timp de un an, ca manager de vânzări.

Mihai Grigoroiu deține funcția de director general adjunct în cadrul MECMA – AMPOS CCE. Conform declarației sale de avere afișată pe site-ul oficial al ministerului, Grigoroiu deține, alături de soția sa, un apartament în sectorul 2 al Bucureștiului dobândit în cursul acestui an și un autoturism marca Volkswagen.

Grigoroiu a contractat, în 2012, două credite bancare de la BRD, de 28.000 de lei, respectiv 51.300 de euro. El a câștigat pe parcursul anului fiscal trecut un salariu de 1.928 de lei din partea Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale și un salariu de 6.078 de lei din partea companiei SC. TDP PARTNERS SRL. În ultimii ani, acesta a deținut și funcții de consilier juridic, asistent în cadrul cabinetului secretarului de stat și consilier PR.

Cătălin Ionuț Roșu este auditor în cadrul MECMA și, conform declarației sale de avere pe anul fiscal trecut, nu deține terenuri, imobile sau bunuri de valoare. El are o autoturism marcaVolkswagen și are un credit scadent în anul 2040 la BCR, în valoare de 37.000 euro.

Venitul său anual a fost în anul fiscal anterior de 6.786 de lei. În ultimii ani, Roșu Cătălin Ionuț a deținut în cadrul ministerului posturi de consilier juridic, consilier al Serviciului de Audit Public Intern și de auditor asistent.

Andrei Atanasiu deține funcția de expert în cadrul MECMA. Conform celei mai recente declarații de avere, acesta a câștigat în anul fiscal anterior suma de 13.440 de lei.

Atanasiu nu deține terenuri, imobile, autoturisme sau alte bunuri de valoare. În ultimii ani, el a lucrat pentru MECMA și în funcția de expert asistent.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Protest în Ungaria. Mii de oameni s-au adunat la un miting organizat de rivalul lui...
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Casa te atacă cu bile de vopsea și gaze lacrimogene
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ