Cât de sigur este să-ți iei un credit de pe un site românesc. Rezultatele unei anchete derulate la nivel european

Cât de sigur este să-ți iei un credit de pe un site românesc. Rezultatele unei anchete derulate la nivel european
Publicat: 23/04/2012, 19:35
Actualizat: 24/04/2012, 13:07

Unsprezece din 20 de site-uri din România care oferă credite de consum au fost găsite cu nereguli în urma unui control care a avut loc la nivelul UE, acestea urmând să fie urmărite la nivel național, a anunțat, marți, Comisia Europeană (CE).

Comisarii Uniunii Europene au controlat site-urile de internet care oferă credite de consum pentru a verifica dacă drepturile consumatorilor sunt respectate, investigația având loc la nivelul tututor statelor UE, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

În România au fost verificate 20 de pagini de internet, dintre care la 11 au fost găsite neregularități și vor fi urmărite la nivel național.

În cadrul investigațiilor, comisarii UE au verificat dacă aceste site-uri oferă consumatorilor informațiile la care au dreptul în baza legislației UE înainte de semnarea unui contract de credit.

Din 562 de pagini de internet verificate inițial, numai 30 la sută au trecut testul verificării minuțioase pentru respectarea normelor UE relevante de protecție a consumatorilor și 70 la sută din aceste site-uri (393) au fost marcate pentru investigații ulterioare, a precizat sursa citată.

Principalele probleme constatate au vizat lipsa informațiilor în publicitatea privind creditele de consum. Astfel, publicitatea de pe 258 (46 la sută) dintre site-urile verificate nu includea toate informațiile standard solicitate de Directiva privind creditul de consum, de exemplu dobânda anuală efectivă (DAE), care este esențială pentru a compara ofertele, informații privind includerea sau nu în costul total a costurilor cu serviciile auxiliare obligatorii (de exemplu, asigurare) sau durata contractului de credit.

O altă neregulă descoperită se referă la omiterea unor informații cheie privind oferta. În acest sens, 43 la sută dintre site-uri (244) nu au oferit informații clare despre toate elementele diferite din costul total, de exemplu privind tipul de rată a dobânzii (fixă, variabilă sau ambele), durata creditului (dacă este cazul) și unele dintre costurile aferente creditului (de exemplu, un comision de intermediere).

Prezentarea înșelătoare a costurilor în cazul în care costul creditului este afișat într-un mod care este fals sau ar putea induce în eroare consumatorii este o altă neregulă descoperită. Un exemplu în acest sens îl reprezintă felul în care se calculează prețul sau cazul în care consumatorul nu este informat că, la costul creditului de consum în sine, se adaugă o asigurare obligatorie. Conform verificărilor, 20 la sută dintre site-uri au prezentat acest tip de problemă.

Italia, Estonia, Letonia, Lituania, Slovacia și Suedia au realizat o investigare mai aprofundată privind 57 dintre site-urile verificate, în cadrul exercițiului "Verificarea minuțioasă plus". Principalele probleme au vizat informațiile precontractuale și clauzele contractuale.

În următoarele luni, operatorii economici vor fi contactați de autoritățile naționale și li se va solicita să ofere clarificări sau să-și corecteze paginile de internet. Nerespectarea acestei obligații, în funcție de legislația națională aplicabilă, poate duce la proceduri judiciare care au drept rezultat aplicarea de amenzi sau chiar închiderea site-urilor în cauză.

Autoritățile naționale de aplicare a legii vor raporta situația Comisiei Europene până în toamna anului 2012. Comisia va întocmi un raport privind rezultatele.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Celebru milionar, salvat de la moarte, în mod miraculos, de Gigi Becali! `A venit Luțu...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Românii caută cu disperare aceste ANVELOPE DE IARNĂ. Ce au ele mai special?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
O nuntă din Botoșani a avut loc fără mire, după ce s-a infectat cu COVID
Cand se TERMINA pandemia? OMS a facut anuntul
Chinezii au LANSAT ceva revoluționar care îi ÎNGROZEȘTE pe americani. „Nu avem nici cea mai...
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Rețete inedite de varză murată. Cum procedează alte țări din Europa: ar trebui să le...
La Constanța este deja Halloween, dar... FĂRĂ petreceri!
Regina Elisabeta a II-a, jignită? Premiul refuzat: „Găsiți un destinatar mai vrednic”
Vestea ȘOC a momentului în România: A murit. Cum a fost găsit...
Șoc total pentru cei cu mașini DIESEL! Vestea venită acum este absolut incredibilă. E record...
Iarna 2021-2022 va fi apocaliptică! Meteorologii se uită în arhive, să vadă dacă a mai...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021