Ce se întâmplă cu ROMÂNIA dacă „va pica” GRECIA. Șeful miniștrilor de Finanțe din UE: FMI NU MAI DĂ BANI Greciei

Redactor:
Victor Rotariu
Ce se întâmplă cu ROMÂNIA dacă „va pica” GRECIA. Șeful miniștrilor de Finanțe din UE: FMI NU MAI DĂ BANI Greciei
Dacă își fac temele în ceea ce privește reformele, nici România și nici alte state emergente din regiunea Europei Centrale și de Est (ECE) nu vor fi afectate de situația actuală din Grecia. Concluzia îi aparține economistului Nouriel Roubini, supranumit de presa internațională "Dr. Doom" .

Dacă își fac temele în ceea ce privește reformele, nici Româniași nici alte state emergente din regiunea Europei Centrale și deEst (ECE), nu vor fi afectate de situația actuală din Grecia.Concluzia îi aparține economistului Nouriel Roubini, supranumit depresa internațională „Dr. Doom” datorită previziunilor pesimiste pecare le face asupra economiei. Roubini este recunoscut pe planmondial pentru faptul că a prevăzut criza creditelor din SUA în2007.

În ceea ce privește situația din Grecia, economistul asubliniat, cu ocazia unui seminar pe teme economice ținut laBucurești, că nu se mai pune problema lui „dacă”, ci a lui „cum”,când vine vorba despre restructurarea datoriei publice a statuluielen. Roubini a declarat că în cazul Greciei, unde datoria publicăa urcat la 160% din PIB, statul nu mai poate gestiona singursituația.

Grecia ar putea pierde otranșă de la FMI

La câteva ore după această declarație, Jean-Claude Juncker,președintele Eurogrup (consiliul miniștrilor de finanțe din UE), adeclarat că este posibil ca FMI să nu mai acorde Greciei tranșaprogramată pentru luna viitoare, conform Bloomberg. În urma acestuianunț bursa americană s-a „înroșit”, scăderea fiind amplificată șide temerile investitorilor privind o revenire și mai anevoioasă aeconomiei SUA.

Economiștii locali susțin că efectele crizei din Grecia, desprecare din ce în ce mai mulți economiști cred că va intra înincapacitate de plată, asupra României sunt limitate.
„Singura verigă dintre cele două economii este sistemul bancar.Trebuie subliniat însă că băncile locale nu sunt filiale alebăncilor elene, ci sunt de sine stătătoare, ceea ce înseamnă căatât timp cât în România ele sunt solide, și sunt, nu vor fiprobleme notabile”, a declarat pentru gândul RaduCrăciun, director de investiții Eureko Pensii.

Băncile grecești dețin circa 17% din activele sistemului bancarromânesc, cele mai importante instituții de creditare, dupăvaloarea activelor, fiind Alpha Bank, locul șase în topul celor maimari bănci, și Bancpost, care ocupă locul nouă. Alături de ele semai află și Piraeus, Banca Românească, Emporiki și ATE Bank.Oficialii ATE Bank au anunțat la începutul acestei săptămâni că vorvinde participația majoritară la filialele din România șiSerbia.

BNR: băncile elene dinRomânia nu au niciun fel de problemă

Oficialii BNR susțin că băncile elene prezente în România suntcât se poate de sănătoase. „Vorbesc în Grecia cel puțin săptămânal.Contactul cu ei este permanent. Rambursări anticipate de surseatrase din Grecia până acum nu s-au raportat, decât cele lascadență”, a declarat recent Nicolae Cinteză, directorul Direcțieide Supraveghere din cadrul BNR, citat de Ziarul Financiar. „Solvabilitatea loreste mai mare decât media pe sistem, calitatea activelor este lamedia pe sistem, lichiditatea este bună”, a adăugat oficialulbăncii centrale.

Chiar dacă ele sunt sănătoase, există însă riscul contagiunii,după cum susține Radu Crăciun. „Este posibil ca anumite știriproaste despre băncile-mamă din Grecia să le afecteze, prinricoșeu, pe cele de la noi”, spune Crăciun.

Șerbănescu: „Trebuiatăiat din pensii și din salarii”

Când vine vorba însă despre „temele” actuale ale României,respectiv reformele începute de Guvernul Boc după semnareaacordului cu FMI, CE și Banca Mondială, unii economiști susțin căele nu garantează creșterea sănătoasă a economiei locale.

„O parte din lucrurile făcute de Guvern la cererea FMI suntabsolut necesare și binevenite. În același timp însă, unele sunt șinedrepte, și insuficiente”, a declarat pentru gândul IlieȘerbănescu, analist economic. „Trebuia tăiat din salarii și dinpensii pentru că au crescut prea mult în perioada 2004-2008 față decât își permite economia românească. Însă sloganul care a fost pus înpractică nu este deloc bun”, a adăugat el.

„Ușa zonei euro a fostînchisă”

În ceea ce privește efectele situației din Grecia asupraRomâniei, Șerbănescu susține că „până să ne afecteze pe noi oeventuală intrare în incapacitate de plată a statului elen, maiîntâi va cutremura zona euro”. Ulterior, este posibil, susține el,ca sistemul bancar local să resimtă, într-o oarecare măsură, acestșoc în sensul în care băncile-mamă din Grecia „vor renunța laoperațiunile din România”.

Un efect clar al actualei situații din Grecia este însă că „ușazonei euro a fost închisă”. „Au pus cărămidă pe cărămidă timp de 40de ani. Nu își permit să arunce totul la coș. Ar arunca Grecia, dare complicat. România oricum nu este și nici nu va fi pregătită,prea curând, e o țară anexă”, susține Șerbănescu.

Revoluţie la FCSB. Becali şi-a ieşit din minţi şi a anunţat numele antrenorului care renaşte...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
FOTO. Andreea Raicu a pozat goală, la 43 de ani. Imaginea care a pus pe...
Pepe e ISTORIE! Raluca Pastramă a făcut totul public! El este acum cel mai important...
Motivul pentru care Sorana Cîrstea nu își expune public relația cu Ion Țiriac Jr. A...
Judecătorii îi dau DREPTATE lui Liviu Dragnea! Sentinţa e CLARĂ
Autorităţile din Ucraina au confiscat 1.500 de sticle de băuturi spirtoase fabricate din mere de...
BANCUL ZILEI – Arabul, găurile și cele 17 neveste
Rareș Bogdan a tunat după ce jandarmii au dat buzna la terasa în care se...
Cazul care a șocat toată țara! Ea a născut un bebeluș macrosom. Nu s-a mai...
Considerată INOCENTĂ ca o fecioară, dar amanta celui mai PUTERNIC om, a făcut ceva TERIBIL...
Tragedie URIAŞĂ în familia lui Helmuth Duckadam! A fost găsit SPÂNZURAT în propria casă
Cleopatra Stratan, aproape măritată. De ce nu vrea să plece de lângă Pavel Stratan, tatăl...
Top 10 gafe, care ţi-au scăpat, din filme celebre. Eroarea din „Braveheart” care nu mai...
Vestea ȘOC a dimineții în România: A MURIT... Un talent uriaș! Rămas bun!
Cum îți dai seama că ai viermi intestinali. 20 de semne ale paraziților în organism
ULTIMA ORĂ. Cine au fost cei mai bine plătiţi români luna trecută. Vezi unde poţi...
Unul dintre cele mari secrete ale McDonald's s-a aflat. Cum au reuşit doi tineri să...
Inchide