Cine a împrumutat România. Cele trei bănci care au dat 600 milioane euro

Cine a împrumutat România. Cele trei bănci care au dat 600 milioane euro
Jumătate din împrumutul de 1,3 miliarde de euro luat de stat joia trecută de la bancherii locali a fost asigurat de trei mari bănci, restul sumei fiind acoperită de alți creditori.

Jumătate din împrumutul de 1,3 miliarde de euro luat de statjoia trecută de la bancherii locali a fost asigurat de trei maribănci, restul sumei fiind acoperită de alți creditori. BCR, BRD -Groupe Société Générale – primele două bănci la nivel local dupăactive – și Raiffeisen Bank au cumpărat astfel titluri emise deMinisterul Finanțelor în valoare de peste 600 milioane de euro, lao dobândă medie de 4,8% pe an, pe o perioadă de trei ani.

„Așa cum era de așteptat după întâlnirile de la BNR, cele treibănci care au acceptat din start un randament de 4,8% pe an ausubscris cu puțin peste 600 de milioane de euro, iar restul a venitde la celelalte bănci dealeri primari”, au declarat surse bancarecitate de Mediafax. Economiștii consultați recent de gândul sunt depărere că licitația a fost o reușită, statul reușind să seîmprumute pe un termen mai lung de timp, ceea ce îi asigură operioadă de respiro. Până acum, Finanțele s-au îndatorat lascadențe mici, iar o asemenea situație creează o presiunesuplimentară pentru stat.

Inițial, statul anunțase că vrea să împrumute doar un miliard deeuro, însă emisiunea de titluri în valută – a doua din 2010 – aavut succes printre bănci, iar cifra finală a ajuns la 1,3 miliardede euro. Cererea din partea băncilor a fost însă mai mare, potrivitsurselor citate, de 2,07 miliarde euro, dublu față de necesar. Câtdespre costuri, randamentul maxim solicitat de bănci s-a cifrataproape de 5,5% pe an, comparativ cu 4,5% pe an, cât cereauFinanțele la momentul anunțului licitației. Condițiile concretelegate de împrumut, respectiv o dobândă mai mică de 5% pe an șisuprasubscriere, au fost enunțate anterior de președintele TraianBăsescu.

DATORIEPentru ce sunt banii

Suma de 1,3 miliarde de euro urmează să fie folosită pentrustingerea unei datorii mai vechi, de 1,42 miliarde de euro,scadentă luni. Împrumutul a fost contractat în noiembrie 2009, prinvânzarea de titluri de stat în valută cu scadență la un an, la unrandament mediu de 4,25% pe an.

Inchide