Contribuabilii sunt informați despre înscrierea în Spațiul Privat Virtual

Redactor:
Bianca Ciocotisan
Contribuabilii sunt informați despre înscrierea în Spațiul Privat Virtual
Contribuabilii sunt informați despre înscrierea în Spațiul Privat Virtual

Ministerul Finanțelor Publice anunță că în acest fel, contribuabilii au ACCES la informații fiscale personale și beneficiază de avantajele utilizării serviciilor electronice și internet-ului precum: economisirea de timp prin interacționarea cu ANAF de acasă, reducerea birocrației și primirea de documente cu aceeași putere juridică precum cele comunicate prin poștă sau la ghișeu.

Prin intermediul Spațiului Privat Virtual, contribuabilii persoane fizice se pot informa asupra obligațiilor fiscale, pot descărca decizii de impunere și pot verifica situația declarării contribuțiilor sociale.

Ministerul Finanțelor precizează că pentru înregistrarea în SPV, persoanele care au primit scrisoarea trebuie să aibă acces la un dispozitiv conectat la internet și să pregătească următoarele informații:

– numărul documentului format din 12 cifre, înscris în partea stângă-sus a primei pagini a scrisorii primite.
– codul numeric personal (CNP), sau numărul de identificare fiscală (NIF), înscris sub numărul documentului;
– seria și numărul actului de identitate;
– adresa de e-mail proprie;
– numărul telefonului mobil personal;
– un nume de utilizator ales pentru autentificarea în SPV;
– o parolă necesară autentificării în SPV.

Informațiile trebuie completate în formularul web disponibil pe portalul ANAF în secțiunea „Spațiul Privat Virtual” – „înregistrare utilizatori persoane fizice și juridice” – „persoane fizice/înregistrare utilizator”, alegând Tipul de aprobare „verificare număr document”, iar după completarea corectă a tuturor datelor solicitate în formularul web, procesul de înregistrare se finalizează prin apăsarea butonului „continuă”.

„Înregistrarea cu succes în SPV va fi confirmată prin afișarea unei pagini care va conține informațiile completate anterior, iar autentificarea în SPV se va poate face pe baza numelui de utilizator si a parolei alese la momentul înregistrării”, arată comunicatul.

„Reamintim faptul că, din 16 mai 2018, orice persoană care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online. Formularul electronic inteligent al Declarației Unice este disponibil în Spațiul Privat Virtual (SPV). Potrivit legislației fiscale în vigoare, începând cu anul 2019 depunerea online a Declarației Unice este obligatorie”, anunță ministerul.

Serviciul electronic SPV este gratuit și poate fi accesat direct la adresa https://pfinternet.anaf.ro.

Inchide