Cum ar putea un aeroport din Urziceni să descongestioneze Capitala și ce proiect PPP se pregătește la Gura Humorului

Redactor:
Corina Vârlan
Printre proiectele care vor putea fi realizate, în curând, în parteneriat public-privat (PPP) se află și cel al Aeroportului Alexeni, din apropierea orașului Urziceni, și cel de la Gura Humorului, unde Primăria vrea să pună la dispoziția investitorilor un teren cu o suprafață de 24 de hectare.

Printre proiectele care vor putea fi realizate, în curând, în parteneriat public-privat (PPP) se află și cel al Aeroportului Alexeni, din apropierea orașului Urziceni, și cel de la Gura Humorului, unde Primăria vrea să pună la dispoziția investitorilor un teren cu o suprafață de 24 de hectare.

Aeroportul Alexeni se află în administrația Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului (MDRT) care este, în momentul de față, în perioada de achiziționare a studiului de fundamentare pentru proiect. În faza inițială aici se vor investi 300 de milioane de euro, urmând ca la final investiția să se ridice la circa un miliard de euro.

Aeroportul se află la 7 kilometri de orașul Urziceni, pe drumul spre Slobozia, și aici își avea baza, în trecut, un regiment al armatei. „Nu e vorba numai de aeroport este vorba de o zonă de dezvoltare multinodală de transporturi”, care ar putea chiar să descongestioneze Capitala, a declarat pentru gândul senatorul Sorin Fodoreanu, care este și unul dintre inițiatorii proiectului legii parteneriatului public-privat. El a avut o propunere de lege similară și în 1999, în perioada în care ocupa funcția de președinte al Agenției Române de Dezvoltare, în guvernul Radu Vasile. Aceasta însă a eșuat.

Condițiile meteorologice sunt mai bune la Alexeni decât la Otopeni. (FOTO: Silviu Matei/Mediafax Foto)

„Este o formulă cât se poate de transparentă și ușor de rezolvat în condițiile în care lumea este de bună credință și înțelege, deci este o afacere bună și pentru stat și pentru privat”, ne-a mai explicat senatorul care a lucrat, la rândul său, timp de 14 ani pe aeroportul din Alexeni.

„Sigur va fi un aeroport complementar”

Pe terenul de 361 de hectare se găsesc două hangare și o pistă betonată considerată a fi cea mai lată din România, având o lățime de 80 de metri și o lungime de 2.500 de metri. „Este una dintre cele mai mari și mai solide piste betonate din țară”, explică Fodoreanu. Motivul este acela că, deși a fost construită în 1952, nu prezintă probleme deosebite de structură având în vedere faptul că nu a fost solicitată foarte mult. În trecut, la Alexeni exista un regiment de elicoptere și doar rar de aici mai decolau MIG-uri 21.

Zona prezintă numeroase avantaje pentru cei care ar dori să investească într-un astfel de proiect, conform spuselor lui Fodoreanu. Aceasta se află în apropierea Capitalei, este un nod de cale ferată destul de important, se află la o distanță de doar 15 kimometri de autostrada A2 și prezintă, din punct de vedere meteorologic, condiții mai bune decât zonele în care sunt amplasate aeroporturile Otopeni și Băneasa.

„La Urziceni se adună practic toate cele patru direcții din punct de vedere rutier”, a mai adăugat senatorul care a mai precizat și faptul că în zonă zilele cu ceață sunt mult mai puține într-un an și că vântul bate preponderant pe direcție fixă lucru care „nu ar produce mari anomalii din punct de vedere aterizare – decolare de aeronave”.

La Alexeni s-ar putea realiza și lucrări de întreținere și de reparare a aeronavelor. (FOTO: Remus Badea/Mediafax Foto)

„Sigur va fi un aeroport complementar”, este de părere Fodoreanu care susține că zona poate fi exploatată de către investitori și în vederea realizarii diferitelor lucrări de întreținere a aeronavelor.

„Cred că acolo se poate dezvolta și o bază de reparare aeronave, pentru că noi încă meseriași mai avem” fapt care ar putea reprezenta un alt element atractiv pentru eventualii investitori pentru că, după cum susține Fodoreanu, întreținerea de aeronave este o afacere din care se câștigă bine.

Proiectul a fost aprobat prin memorandum de către guvern și va fi lansat în următoara perioadă în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP) de către reprezentanții MDRT.

Locuri de muncă noi la Gura Humorului

La Gura Humorului primarul vrea, la rândul său, să ofere în parteneriat public-privat un teren cu o suprafață de 24 de hectare pentru realizarea unui obiectiv economic. Terenul cuprinde o cale ferată, o centrală ce poate produce atât căldură, cât și energie electrică și care, în momentul de față nu are clienți, și este racordat la toate utilitățile.

Centrul orașului Gura Humorului. (FOTO: Wikimedia Commons)

Demararea unui astfel de proiect în zonă ar putea rezolva, din punct de vedere al locurilor de muncă, după cum explică Fodoreanu, „un bazin cuprins între Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Fălticeni”.

Studiul de fundamentare al proiectului de la Gura Humorului se află și el aproape de finalizare.

Surpriză URIAŞĂ la FCSB. Becali, negocieri de ultimă oră cu antrenorul momentului din Liga I....
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
FOTO. Antonia a pozat fără jenă sau inhibiții! Și-a arătat complet trupul într-un body prea...
Lora și-a PRINS iubitul în fapt! Cu ce i-a GREȘIT Ionuț Ghenu de l-a luat...
Scandal în familia lui Gigi Becali! S-a certat cu nepotul Vasile Geambazi! Motivul de la...
Trucurile de pe WhatsApp de care nici nu știai. Românii trebuie să le afle cât...
Valul trei. Suedia, care evitase iniţial restricţiile anti-COVID, accelerează campania de vaccinare
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Șefa serviciilor de informații din SUA, noi precizări despre originea coronavirusului. Ce ipoteze sunt luate...
Brigitte, șocată de ce a aflat! Sara i-a spus ce face Florin Pastramă în lipsa...
Un bebeluș cu TREI penisuri ULUIEȘTE medicii. „Asta da intrare în istorie”
Adevărul despre salamul de Sibiu pe care românii nu îl știu. Ce conține, de fapt
Surpriza Kaufland pentru toți românii care ajung în magazine: aceste produse sunt la preț excelent
Momente uluitoare la metrou. O cunoscută vedetă a lăsat perplecși călătorii dintr-o staţie FOTO
ȘOC în lumea muzicii românești: Marele cântăreț A MURIT
Cum să ții postul profesionist. Alimentul vegan cu mai multe proteine decât carnea de pui
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Modificare importantă făcută de Lidl. Ce schimbare importantă pe care trebuie să o ştie toţi...
Inchide