Cum îți poți repara mașina gratuit dacă te-a lovit un autoturism fără RCA

Cum îți poți repara mașina gratuit dacă te-a lovit un autoturism fără RCA
oferii implicați în accidente cauzate de automobile fără RCA își pot repara mașina cu bani de la Fondul de Protecție a Victimelor Străzii (FPVS)

Șoferii implicați în accidente cauzate de automobile fără RCAîși pot repara mașina cu bani de la Fondul de Protecție aVictimelor Străzii (FPVS). Fondul nu despăgubește o parte din daunăîn valoare de 100 euro, echivalent în lei, care reprezintăfranșiza. Asta înseamnă că pagubele sub acest nivel vor fi achitatede șoferul păgubit. În prezent, parcul auto național este de 5,31milioane vehicule. „Toate aceste mașini figurează ca fiindînmatriculate, dar nu există o statistică cu câte mai sunt practicîn circulație”, au declarat pentru gândul reprezentanți dinDirecția Permise de Conducere. Având în vedere că în prezent gradulde acoperire cu RCA este de 85-90%, rezultă că posibilitatea de afi implicat într-un accident cu șoferul unei mașini fără RCA estedestul de mare, fiind vorba despre peste jumătate de milion deastfel de autovehicule.

Cum și câți bani poți obține. Care sunt etapele, pas cupas

Pentru a obține banii, cererea de despăgubire trebuie depusă lasediul FPVS sau la orice sucursală ori agenție a firmelor deasigurare care au dreptul să vândă RCA. Cererea, al cărei model segăsește pe site-ul fpvs.ro, trebuie însoțită de documente din caresă rezulte că vehiculul vinovat a rămas neidentificat sau nu eraasigurat RCA. Aceste documente trebuie depuse în original, dar,într-o primă etapă, ele pot fi transmise prin fax sau prin email laFond. În 90 de zile de la depunerea cererii de despăgubire, Fondulachită despăgubirea sau oferă un răspuns motivat pentru care arespins plata despăgubirilor.

O persoană păgubită poate să apeleze la FPVS în termenul generalde prescripție, de trei ani de la data accidentului. Suma medieplătită de Fond pentru un dosar, în acest an, a fost de 27.571 lei,valoarea incluzând atât despăgubiri materiale, cât și pentruvătămări corporale. „Valoarea daunei plătite a crescut în acest anpentru că instanțele au tendința de a majora nivelul despăgubirilorhotărâte pentru daune morale”, a declarat pentru gândul OvidiuCiobanu, președintele FPVS.

Înființat în februarie 2006, FPVS a strâns până acum circa 25milioane euro, din contribuțiile de 0,3% vărsate de societățile deasigurări care practică RCA. De menționat că Fondul nu plăteștedespăgubiri în cazul celor care își găsesc mașina lovită înparcare, precum și în cazul accidentelor provocate de pietoni,bicicliști, căruțe sau orice alte vehicule care nu aveau obligațialegală de a încheia o asigurare RCA. „Existența Fondului nuînseamnă că cei care au obligația de a se asigura RCA pot să ignoreaceastă obligație, pentru că în cazul în care provoacă accidente eivor trebui să restituie Fondului cheltuielile cu despăgubirileplătite plus alte cheltuieli legate de instrumentarea și lichidareadaunelor și dobânda legală aferentă. În concluzie, este mai scumpsă nu îți faci asigurare RCA”, a conchis Ciobanu.

500 de despăgubiți

În primele opt luni, FPVS a plătit despăgubiri de 4,55 milioanede lei, în urcare cu 182,6% față de intervalul similar din 2009,evoluție explicată prin creșterea gradului de informare în rândulșoferilor. Astfel, dacă în 2008 Fondul a avizat pentru plată unnumăr de 383 de dosare, un an mai târziu numărul a ajuns la 608,adică o creștere de circa 60%. Despăgubirile plătite în primele optluni ale acestui an sunt aferente unui număr de 495 de dosare,comparativ cu 383 de dosare în intervalul ianuarie-august 2009.

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide