Cum răspunde directorul general al Petrom la acuzația președintelui privind „excesul de profit” obținut din prețul carburanților

Cum răspunde directorul general al Petrom la acuzația președintelui privind excesul de profit obținut din prețul carburanților
Publicat: 23/04/2012, 19:38
Actualizat: 23/04/2012, 23:02

Petrom, cel mai mare producător și distribuitor de carburanți din România, ar putea investi anul acesta un miliard de euro pe piața românească, 70% din această sumă fiind alocată pentru explorare și producție de petrol și gaze, a precizat Mariana Gheorghe, director general al companiei, într-un interviu acordat agenției publice de presă.

„În ultimii șapte ani am investit 7,7 miliarde euro, circa 1,1 miliarde euro pe an, pentru a ne atinge obiectivele strategice care au fost determinate de situația companiei, de condiția acesteia la momentul privatizării, dar și de oportunitățile de piață”, a precizat Gheorghe.

În trecut, 60-70% din investiții au fost realizate în exploatare și producție de petrol și gaze, 15-20% în rafinare și marketing, iar diferența a fost alocată pentru gaze și electricitate, a mai arătat directorul general al Petrom.

Cu privire la cantitățile mari de gaze descoperite în blocul Neptun din Marea Neagră, Gheorghe a subliniat că Petrom va continua să investească „miliarde de euro, astfel încât să ajungem în momentul în care producția, primele molecule de gaze să fie vândute”, însă procesul va dura câțiva ani.

Mai exact, înainte de a ajunge la această etapă, companie trebuie să evalueze mărimea zăcământului pentru a stabili ipotezele de costuri, operare, logistică și exploatare, precum și posibilele venituri pe care le-ar putea aduce această producție. „Toate (aceste etape n.r.) ne vor duce la câțiva ani înainte de a avea o decizie de astfel de dezvoltare, de investiție”, a precizat Gheorghe.

Ce spune directorul Petrom despre comentariul președintelui privind „excesul de profit” al companiei

„Ne pare rău că domnul președinte a ajuns la această concluzie. Sper însă să își reconsidere această atitudine și să vadă lucrurile bune pe care această companie le face în societatea românească”, a precizat directorul general Petrom cu privire la afirmațiile lui Traian Băsescu în legătură cu profitul înregistrat de companie în 2011.

„Eu sunt cel care a rupt orice legătură cu Petromul ca semn de protest pentru excesul de profit pe care l-a obținut într-o perioadă de criză”, a declarat președintele la emisiunea „După 20 de ani”, difuzată de PRO TV.

În 2011, Petrom a avut un profit de 887 de milioane de euro, în creștere cu 72% față de anul anterior și totodată cel mai mare câștig înregistrat vreodată de o companie din România.

„În șapte ani am avut circa 31 de miliarde lei profit operațional, înainte de taxare și depreciere, și am investit 30 de miliarde lei, pe de o parte. Pe de altă parte, sunt 45 miliarde lei taxe colectate și plătite către statul român. În momentul în care vorbim de profit, conotația este că acele profituri se duc (în buzunarul, n.r.) cuiva. Ele sunt reinvestite în economia românească. 17.000 de furnizori ai Petrom se bucură de aceste profituri”, a precizat Gheorghe.

Gheorghe: Statul decide când vinde acțiunile de la Petrom

Cu privire la scoaterea la vânzare a pachetului minoritar de acțiuni deținut de statul român la Petrom, directorul companiei a precizat că decizia aparține autorităților.

„Statul deține peste 20 la sută din acțiunile Petrom și este singurul care poate să decidă cât timp le ține și cât ține. Ne-am exprimat sprijinul total față de acționariatul de Stat”, a declarat ea.

Gheorghe: România este dependentă de importuri

Directorul Petrom este de părere că o prognoză privind evoluția prețurilor carburanților este dificil de realizat, în condițiile în care acestea sunt dependente de evoluțiile pieței internaționale, mai exact de importuri, de cotațiile țițeiului și de taxele și obligațiile față de statul român și față de autoritățile europene.

„Noi suntem, de exemplu, la țiței, dependenți în procent de 65%, iar la produsele petroliere, în funcție de capacitățile existente, vorbim de benzină și motorină, între 30 și 50 la sută. Depinde de an”, a precizat președintele Petrom.

„Apoi trebuie să adăugăm componenta de taxare, care este locală. Noi, fiind parte din piața europeană, avem și anumite obligații față de piața europeană asupra componentei de taxare din prețul combustibililor. La această oră, grosso-modo, vorbim, din prețul care se aplică în stațiile noastre, 50% este pentru operator și 50% pentru stat”, a mai adăugat Gheorghe.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
Ficatul mărit nu doare, însă transmite câteva semne subtile. Nu ignora aceste simptome
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Moment tulburător! Laurențiu Reghecampf jr. a început să plângă când Anamaria Prodan vorbea de divorțul...
Unde e mai ieftin la Lidl, în România sau Ungaria? Descoperirea incredibilă făcută de vecinii...
România, descrisă de presa internaţională ca un cimitir al Europei: un mort la fiecare 5...
Care este motivul pentru care mașinile folosesc un sistem electric de 12 volți?
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Cum a avut loc accidentul în care Alec Baldwin a ucis-o pe Halyna Hutchins. Relatarea...
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
O româncă a rămas fără banii din cont într-o singură zi. Avea 40.000 de euro,...
Șoc pentru consumatorii de energie și gaz din România: s-au îngrozit când au primit acest...
Accesul în MAGAZINELE NEALIMENTARE permis doar PERSOANELOR VACCINATE
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Vestea ȘOC a momentului: A fost găsită moartă... O dispariție fulgerătoare
Doliu imens în PSD! S-a stins la spital. Veste tragică pe scena politică
Sute de mii de români vor fi în PERICOL în următoarele săptămâni. SCHIMĂRI MAJORE
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021