De ce ar putea fi Italia „noua Grecie” a zonei euro. Berlusconi, nevoit să accepte să fie verificat de FMI

De ce ar putea fi Italia noua Grecie a zonei euro. Berlusconi, nevoit să accepte să fie verificat de FMI
Publicat: 23/04/2012, 19:33
Actualizat: 24/04/2012, 01:42

Dificultățile financiare cu care se confruntă Grecia în momentul de față reprezintă o problemă importantă pentru toate statele membre ale zonei euro, dar apariția unei situații similare în Italia ar putea reprezenta o adevărată catastrofă pentru ele. După ce a început să își piardă o parte dintre susținători, premierul italian Silvio Berlusconi și-a dat, joi seară, acordul pentru ca toate eforturile sale de punere în aplicare a măsurile de austeritate să fie monitorizate de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI). În aceste condiții, este posibil ca Italia să devină următorul „câmp de luptă” în încercarea de salvare a zonei euro de la colaps, informează Der Spiegel.

Săptămâna aceasta, una dintre cele mai mari bănci franceze, BNP Paribas, a anunțat că a redus expunerea pe obligațiuni de stat din zona euro pe care le deține, dintre care și 8,3 miliarde de euro parte a datoriei statului grec.

Titlurile de stat grecești nu sunt însă singurele la care a renunțat banca franceză. Reprezentanții BNP Paribas au anunțat și reducerea drastică a unei părți din datoria statului italian, cu trei luni înainte de sfârșitul lunii octombrie, banca vânzând titluri de stat emise la Roma în valoare de 8,3 miliarde de euro, reducându-și astfel expunerea cu 40%.

La aflarea acestei informații cotația acțiunilor băncii franceze a crescut, pentru că Italia pare a fi următorul stat al zonei euro care va întâmpina, în viitor, probleme similare celor din Grecia.

Sarkozy: Este o problemă de implementare a măsurilor de austeritate

Liderii mondiali prezenți la summitul G20, care a avut loc la Cannes în perioada 3 – 4 noiembrie, au pus presiune pe Silvio Berlusconi, până în momentul în care el și-a dat acceptul ca acțiunile lui cu privire la punerea în aplicare a măsurilor de austeritate să fie monitorizate atât de către reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), cât și de către reprezentanții Uniunii Europene (UE).

„El însuși este conștient de faptul că nu este neapărat o problemă în ceea ce privește măsurile de austeritate cuprinse în pachet, cât este o problemă de implementare a lor”, a declarat ulterior președintele francez Nicolas Sarkozy.

Interesul privind situația în care se află statul italian, vine la finalul unei săptămâni de haos în cadrul zonei euro, produs de anunțul de luni al lui Giorgios Papandreou, premierul Greciei, privind organizarea unui referendum pentru a vedea dacă poporul grec este sau nu de acord cu măsurile cuprinse în pachetul de salvare din faliment a statului elen. Presiunea foarte mare pusă de către oficialii de la Berlin, de către cei de la Paris, dar și de către piețe, l-au făcut pe Papadreou să renunțe, joi, la astfel de planuri.

Care sunt semnalele care indică situația dificilă în care se află statul italian

Cu toate că problemele de la Atena au fost cele mai mediatizate săptămâna aceasta, există din ce în ce mai multe semnale îngrijorătoare care arată că Roma ar putea să aibă, la rândul ei, probleme. În primul rând, costurile de împrumut ale Italiei au crescut la începutul acestei săptămâni, randamentul oferit la titlurile de stat crescând la 6,4%, periculos de aproape de pragul care a dus, în luna august, la cumpărarea de urgență a obligațiunilor italiene de către Banca Centrală Europeană (BCE). Analiștii economici sunt de părere că în momentul în care dobânda ajunge la valoarea de 7% investitorii nu vor mai cumpăra titluri de stat.

La fel de îngrijorătoare sunt și semnalele potrivit cărora guvernul Berlusconi se află la un pas de colaps. Șapte dintre persoanele loiale, în trecut, premierului italian au publicat, joi, o scrisoare deschisă în cotidianul Corriere della Sera, în care cereau o schimbare majoră.

Unul dintre parlamentari a semnalat faptul că o revoltă ar putea avea loc săptămâna viitoare, în timpul votul de marți privind bugetul Italiei. Jurnaliștii de la Reuters au anunțat, joi, că Berlusconii le-a promis, la Cannes, liderilor europeni că va organiza un vot de încredere în cel mult două săptămâni. Premierul italian a obținut, din 2008 și până în prezent, 53 de voturi de încredere, cel mai recent fiind cel din data de 14 octombrie.

Răsturnare de situaţie! Uluitor: ce le spune ministrul australian, care "l-a executat" pe Novak Djokovic,...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Laurențiu Reghecampf, reacție devastatoare după ce iubita lui a fost atacată mârșav! Mesaj dur pentru...
Dieta anti-depresie. Alimente care stimulează producția naturală de serotonină
Efectele dramatice ale expulzării lui Novak Djokovic asupra turneului de la Australian Open!
Reacţia lui Djokovic după ce a aflat că va fi expulzat din Australia: „Sunt extrem...
DUSTER-UL care lasă pe toată lumea cu gura căscată!
BANCUL ZILEI | Bărbat sedus în lift de o tipă voluptoasă: “Fă-mă să mă simt...
George Simion a luat cu asalt primăria din Timișoara: „Fritz, parașutat din Germania, ocupă ilegal...
BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit din cauza Anei Baniciu?! Când s-a întâmplat și...
Vârsta la care FEMEILE sunt cele mai ATRACTIVE în pat pentru bărbaţi
CONDAMNĂRI în DOSARUL bărbatului OMORÂT şi BĂGAT în PORTBAGAJ!
Ţara devenită paradis pentru pensionare. O „mamaie” a avut 15 iubiţi tineri în 7 ani:...
Anunț ȘOC: Cine i-a ucis, de fapt, pe cei doi studenți de la Iași? Răsturnare...
Se schimbă harta Europei?! Alertă totală lângă România. O țară ar putea să se rupă...
Un renumit medic îl face praf pe Arafat: Totul e o minciună
Este oficial: Toţi românii pot primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Ce trebuie...
Ce înseamnă acest simbol pe care îl vedem tot mai des pe maşini. Aproape nimeni...