De ce este 2 august cea mai importantă dată pentru economia mondială în 2011

Redactor:
Victor Rotariu
Viitorul economic al planetei, pe termen scurt, se învârte în jurul datei de 2 august, când expiră termenul limită pentru ca Congresul american să majoreze plafonul de îndatorare, astfel încât SUA să nu intre în incapacitate de plată.

Viitorul economic al planetei, pe termen scurt, se învârte înjurul datei de 2 august, când expiră termenul limită pâna la careCongresul american trebuie să majoreze plafonul de îndatorare,astfel încât SUA să nu intre în incapacitate de plată.

Dacă Congresul nu va vota majorarea plafonului datoriei publicede la nivelul actual de 14.300 de miliarde de dolari (exact câtvaloarea PIB), atunci banca centrală a SUA, Fed, va începe săplătească mai întâi datoriile statului către investitori, fiindastfel posibil ca statul american să fie în imposibilitatea de aplăti pensiile și salariile, de exemplu.

Miercuri seară a avut loc o nouă întâlnire între democrați șirepublicani privind majorarea plafonului de îndatorare, întâlnirela care a participat, de data aceasta, și președintele SUA, BarackObama.

Obama s-a ridicat de lamasa negocierilor: „Niciun președinte, nici Ronald Reagan, nu arparticipa la astfel de negocieri”

Unul dintre liderii republicanilor, Eric Cantor, a declarat lafinalul întâlnirii că Obama, după ce a văzut că discuțiile nu au ofinalitate concretă, s-a ridicat brusc de la masa negocierilor și aieșit din sală spunând că „nici un președinte, nici Ronald Reagan,nu ar participa la astfel de negocieri”, conformPolitico.

Democrații au însă o altă variantă. Un consilier al partiduluide la guvernare a declarat că ieșirea președintelui Obama din salănu a fost una furtunoasă sau în semn de frondă. „Cantor l-aîntrerupt în mod nepoliticos de trei ori pentru a promova soluțiaunei ridicări temporare, pe termen scurt, a plafonului datorieipublice în timp ce președintele se pregătea să pună punctîntâlnirii”, a declarat el, conform aceleiași surse.

Democrații vor taxe maimari pentru bogați, republicanii vor tăieri mai mari aleprogramelor sociale destinate celor săraci

În ciuda presiunilor din ce în ce mai mari puse pe Congrespentru rezolvarea situației, cele două partide refuză în continuaresă ajungă la un compromis. Agențiile de rating Fitch și Moody’s aupus sub observare, cu perspectivă negativă, ratingul AAA (cel maibun) al SUA, avertizând că dacă neplata la timp a salariilor și apensiilor sau neonorarea la timp a altor obligații de stat vaechivala cu scăderea ratingului.

A treia mare agenție de rating din lume, Standard & Poor’s,a avertizat, la rândul ei, că ratingul SUA ar putea fi retrogradatchiar dacă statul își va onora plata datoriilor scadente cu baniluați de la alte capitole de cheltuieli, scrie Business Insider.

Un rating mai prost ar putea însemna, teoretic, faptul căStatele Unite se vor împrumuta mai scump decât în prezent. SUA areratingul AAA din 1917 și nu a mai fost pus sub observație din 1995,conform Bloomberg.

Pe scurt, disputa între democrați și republicani se învârte înjurul metodei prin care SUA ar trebui să însănătoșească finanțelepublice.

Republicanii propun doar tăieri de cheltuieli, mai ales în ceeace privește programele medicale de stat (Medicare – destinat maiales persoanelor de peste 65 de ani sau cu dizabilități permanenteși Medaid – destinat familiilor cu venituri mici). Democrații însăpropun un pachet mixt, compus atât din tăieri de cheltuieli cât șidin creșterea veniturilor prin majorarea anumitor taxe și impozite,aplicate în special persoanelor cu venituri mari.

În timp ce republicanii refuză să sprijine o înăsprire fiscalăpentru că, spun ei, acest lucru ar încetini revenire economică,democrații refuză varianta bazată doar pe reducerea cheltuielilorpentru că nu este suficient de sigură și pentru că ar presupunetăieri prea mari, mai ales în contextul în care anul 2012 este unulelectoral, în care Obama vizează al doilea mandat consecutiv.

Nehotărârea SUA privind metoda prin care va rezolva problemadatoriei suverane a ajutat, nesperat în contextul problemelor dinGrecia și mai nou din Italia, moneda unică europeană.

Astfel, se pare că retrogradarea ratingului de țară al Grecieide la „B+” la „CCC”, cel mai slab nivel al ratingului suveran, decătre Fitch a contat mai puțin în ochii investitorilor decât faptulcă democrații și republicanii, chiar și în prezența președinteluiObama, nu au reușit să cadă de acord privind planul de redresarefiscală a SUA.

Ratingul „CCC” corespunde unei situații economice în careriscurile financiare sunt substanțiale și în care intrarea înincapacitate de plată este o posibilitatea cât se poate dereală.

Euro a câștigat teren înfața USD

Sursă: BCE

La ora locală 16:30 euro câștigase față de USD 0,45% pe piațamonetară din SUA. Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi uncurs oficial de 1,4202 USD/EUR, moneda unică europeanăapreciindu-se cu 0,9% față de cea americană față de ședința detranzacționare de miercuri. Per total, în ultima lună euro apierdut însă 1,9% față de moneda americană, mai ales datorităproblemelor legate de Grecia și Italia.

Francul elvețian,refugiul preferat al investitorilor dezamăgiți de euro și dedolar

Sursă: BCE

Per total însă, ambele monede au pierdut teren, doar că dolaruls-a depreciat mai mult decât euro. Speriați de problemele din SUAdar și din UE, investitorii s-au îndreptat, din nou, spre aur șispre francul elvețian. Prețul pieței pentru o uncie de aur era, joidupă-masă, de 1.588 de dolari, în creștere cu 0,17%, în timp ceeuro a pierdut 1% față de francul elvețian, până la un curs de1,1575 franci/euro. În ultima lună euro a pierdut 4,5% față defrancul elvețian.

Un nou maxim istoric alcursului leu/franc elvețian

Pe plan local turbulențele s-au resimțit la un nivel scăzut înceea ce privește paritatea față de euro, dar consistent când avenit vorba despre francul elvețian. BNR a anunțat joi un cursoficial de 4,2778 lei/euro, în creștere foarte ușoară față denivelul de 4,2748 anunțat de banca centrală miercuri. Deprecierealeului față de francul elvețian însă a fost mult mai puternică. JoiBanca Națională a anunțat un curs de 3,6941 lei/franc, în creșterecu 1,2% față de cel de miercuri.

Inchide