• Publicat:
  • Actualizat:
Financiar

Dialog informal Isărescu – bancheri – afaceriști. Guvernatorul BNR: „Nici bani de înmormântare nu aveți la bancă?”

Dialog informal Isărescu – bancheri – afaceriști. Guvernatorul BNR: „Nici bani de înmormântare nu aveți la bancă?”
Bancherii continuă să fie zgârciți cu românii când vine vorba de împrumuturi iar de câteva luni, creditarea bate pasul pe loc. Prudența băncilor este însă de înțeles: o spune însuși Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, care până de curând era supărat pe bancherii care țineau sus dobânzile la credite.

Bancherii continuă să fie zgârciți cu românii când vine vorba deîmprumuturi iar de câteva luni, creditarea bate pasul pe loc.Prudența băncilor este însă de înțeles: o spune însuși MugurIsărescu, guvernatorul BNR, care până de curând era supărat pebancherii care țineau sus dobânzile la credite. El a evocat ieri lasediul BNR o discuție purtată în urmă cu câteva luni cu ocazia unuiseminar desfășurat undeva în provincie, care a reunit „vreodoi-trei bancheri și vreo 20 de oameni de afaceri”.

O întâlnire oarecum tensionată, mai ales că oamenii de afaceri”tăbărâseră pe bancheri”. Guvernatorul a sărit în apărarea părțiiaflate în minoritate numerică și a încercat să explice mediului deafaceri de ce băncile nu sunt generoase cu cei care solicităcredite. „Văzând eu că s-a dezechilibrat dezbaterea, am încercat săexplic acest lucru simplu: «Domn’e, dar totuși bancherul riscăfoarte mult, și oamenii de afaceri riscă, lucrăm cu viitorul. Dacăam ști ce se întâmplă în viitor, ar fi o plictiseală viațanoastră»”, a spus Isărescu. Fără rezultat, însă. Guvernatorul acontinuat cu argumentele și a încercat să-i convingă pe oamenii deafaceri despre modul în care funcționează relația de business întrebancher și omul de afaceri. „Vorbeam, de muncă, productivitate,inovație. În momentul în care țineam această diatribă, văzând că nuse înțelege, spun: «Dânșii riscă banii dumneavoastră»; «Care baniinoștri? Păi noi nu avem bani la bancă», zic vreo doi; «Haideți,domn’e, nici bani de înmormântare nu aveți la bancă?»”, relateazăguvernatorul discuția de la seminarul de acum câteva luni.”Bineînțeles că mai toți avem depozite la bancă”, adaugăIsărescu.

Creditarea, la nivelul de anul trecut

În aprilie, soldul creditelor luate de populație și de firme eracu 0,1% mai mic față de acum un an, ajungând la aproximativ 200,3miliarde de lei, arată datele BNR.

În timp ce creditele în lei s-au diminuat cu 5,3% până la 78,1miliarde de lei, băncile au acordat mai multe împrumuturi învalută, până la un sold de 122,1 miliarde de lei, cu 3,5% mai multfață de aprilie 2009. „Când se prăbușește o bancă e un act sângerospentru societate, creează panică. Bancherul nu riscă numai baniilui, ci și banii deponenților, adică ai acelora care de multe orivin și solicită condiții de creditare mai ușoare și se ceartă cubancherul, spunând «Dați-mi un credit mai avantajos, m-ați pus lapământ»”, a spus ieri guvernatorul.

Cât despre economisire, datele BNR arată că economiile în leiale populației și firmelor ajunseseră la 106,3 miliarde de lei înaprilie, sold cu 8,7% mai mare față de acum un an, în timp cedepozitele în valută totalizau 60,8 miliarde de lei, cu 7,4% maimult în perioada analizată. Guvernatorul a subliniat că în Românianu se economisește pe termen lung, ci pe maturități de cel multcinci-șapte luni.

Inchide