România susține pregătirea femeilor în IT&C. Anca Dragu: Facilitarea dezvoltării carierei femeilor în domenii-cheie din tehnologie e o prioritate a mandatului meu

România susține pregătirea femeilor în IT&C. Anca Dragu: Facilitarea dezvoltării carierei femeilor în domenii-cheie din tehnologie e o prioritate a mandatului meu
Preşedintele Senatului, Anca Dragu
Publicat: 11/03/2021, 10:02
Actualizat: 11/03/2021, 10:03

Autoritățile române își propun dezvoltarea universităților ca hub-uri tehnologice, digitalizarea localităților subdezvoltate ale României și încurajarea femeilor să lucreze în tehnologie prin dezvoltarea unui ecosistem integrat între toți jucătorii implicați: stat, mediul privat, mediul academic și ONG-uri. Este concluzia evenimentului ce a avut loc pe tot parcursul zilei de 8 martie, în cadrul primei conferințe globale online „Women in Data Science”, eveniment organizat de ONG-ul Think Tank 360, sub patronajul Universității Stanford, cu sprijinul Wolters Kluwer Romania.

Conform unui raport Kaspersky din 2021, realizat la nivel internațional, în rândul femeilor care lucrează în IT și tehnologie, doar 10% dintre ele lucrează într-o echipă majoritar feminină, comparativ cu 48% care lucrează într-o echipă majoritar masculină.

România, pe locul 3 în statisticile UE referitoare la procentul femeilor specializate în IT&C

România ocupă locul 3 în statisticile UE referitoare la femeile specializate în IT&C, mult peste media UE. Nu mai puțin de 24% dintre absolvenții TIC din România sunt femei, oferind una dintre cele mai incluzive și echilibrate gen și cultură de lucru și mediu, potrivit datelor transmise de România către Comisia Europeană la finalul anului 2020.

„Subiectul acestei conferințe atinge două priorități ale mandatului meu. Una dintre acestea ar fi reprezentarea și facilitarea dezvoltării carierei femeilor în domenii-cheie, dar și identificarea și pregătirea sistemului de educație și a pieței muncii, în general, pentru meseriile viitorului. Pachetul de măsuri care trebuie adoptat este unul complex. Aici mă refer, pe de-o parte, la educația, dezvoltarea personală și consilierea profesională, încă din liceu, dar și la modificări legislative și tehnice care implică colaborarea mai multor instituții,” a declarat Anca Dragu, președintele Senatului României, în deschiderea conferinței.

Reprezentanții guvernamentali, alături de societatea civilă, au anunțat lansarea #ROWomenInTech.

La rândul său, Dragoș Preda, secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor spune că a participat ca expert în grupurile XG de la nivelul Comisiei Europene, în cadrul cărora a evaluat potențialul României în direcția integrării noilor meserii din domeniul tehnologic și egalitatea de gen.

„Ne dorim să construim o comunitate, care printr-o anume dinamică conjugată a tuturor părților implicate – atât direct cât și indirect, fie că ne referim la entitățile publice sau la cele private, ale societății civile ori academice, va crea un ecosistem de zeci de miliarde, cu impact cel puțin regional”, a declarat în cadrul conferinței Dragoș Preda, în calitate de partener WiDS, inițiatorul proiectului „RO WOMEN in TECH”.

Obiectivele principale ale evenimentului au fost tragerea unui semnal de alarmă asupra faptului că este nevoie de menținerea unui echilibru între numărul de bărbați și cel al femeilor care lucrează într-un domeniu predominant masculin, precum și necesitatea educației și avansarea femeilor din industria tehnologică – în special în „data science”, „machine learning” și „artificial intelligence”.

Fondatoarea Think Tank 360: Egalitatea de gen domeniul tehnologiei este departe de a fi echilibrată

Acest eveniment, cu peste 1300 de participanți, va potența rolul și importanța femeii în toate domeniile influențate de Data Science, a declarat Mariana Ungureanu, fondatoare Think Tank 360 și organizatoare a conferinței. Deși toate industriile se bazează acum pe analiza și interpretarea datelor, egalitatea de gen în acest domeniu este departe de a fi echilibrată, explică ea, iar organizația pe care o conduce va colabora cu factorii decizionali pentru a crea o strategie viabilă și coerentă pentru transformarea digitală a României, după modele deja consacrate în Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Suedia sau Germania.

Cheia succesului în societatea românească reprezintă educația femeilor în tehnologie și meseriile viitorului, inclusă într-un cadru legislativ competitiv adaptat la schimbările de zi cu zi.

„Aș vrea să vă felicit pentru că ați reușit să conectați România, prin femeile din țara noastră, la o rețea internațională de știință și de inovare, si de asemenea, pentru parteneriatul cu Universitatea din Standford. Progresele pe care România le-a făcut pe partea de digitalizare, chiar dacă forțate și generate de criza sanitară, sunt mai însemnate și mai rapide decât toate progresele de digitalizare din ultimii 30 de ani”, a declarat Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, punând accent pe importanța investițiilor în digitalizare.

Știința datelor este un domeniu tehnologic de vârf și inovator, care va influența considerabil viitorul și care angrenează în ultimul timp din ce în ce mai multe reprezentante ale genului feminin. În cadrul conferinței au fost prezente mai multe modele feminine de succes, din top managementul tech mondial.

Martina Bruder, CEO Divizia Wolters Kluwer L&R pentru Europa Centrală, unul dintre inițiatorii evenimentului, arată că din cei 19.000 de angajați ai Wolters Kluver, la nivel mondial, mai mult de 50% dintre pozițiile de top management sunt ocupate de către femei. Este nevoie de specialiști în Data Science, spune ea, în condițiile în care nivelul de date care se poate produce și centraliza în acest moment, la nivel global, în toate domeniile de activitate, indică o nouă revoluție.

„În evoluția machine learning, tendințele sunt variate, iar provocările vin din faptul că acest domeniu este într-o continuă dezvoltare, iar Data Science este doar o componentă în puzzle. E o oportunitate, pentru întreaga comunitate, să contribuim la modelarea acestui domeniu”, a susținut Georgiana Copil, Computer Scientist, Adobe.

Pentru a fi eficiente, sistemele de inteligență artificială trebuie să aibă corectitudine și echitate, confidențialitate și securitate și să se lucreze cu acestea prin incluziune și cu responsabilitate. Organizațiile extind folosirea AI pentru că au avut beneficii tangibile, motiv pentru care doresc să continue să facă acest lucru pentru a descoperi mai mult, precizează și Kelly Lu, Business Solutions Manager, SAS.

Director executiv Google România: În pandemie, majoritatea joburilor au fost pierdute de către femei

Potrivit unui studiu Ipsos, rata de angajare în rândul femeilor este de sub 60%, iar mai puțin de 40% sunt antreprenori de sex feminin și sub 13% dintre femei fac parte dintr-un comitet de conducere, în cadrul unei companii, arată și Ela Moraru, director executiv Google România.

„În pandemie, majoritatea joburilor au fost pierdute de către femei. În ritmul actual, UE estimează că România va ajunge peste 60 de ani la un echilibru al diversificării de gen al locurilor de muncă. Ne dorim ca prin educația generațiilor viitoare să putem înjumătăți acest prag la 30 de ani ” – Ela Moraru, director executiv Google România.

Conferința a reunit șase paneluri în cadrul cărora 40 de doamne – personalități publice, lideri ai mediului de afaceri, lideri din tehnologie și exponenți ai mediului academic – au subliniat rolul critic al științei datelor în evoluția societății și au evidențiat contribuția esențială a femeilor din tehnologie.

Demersul ”RO WOMEN in TECH”, este organizat în premieră în România, explică Dragoș Preda, este integrat în rețeaua de evenimente ” Women in Data Science” lansat în noiembrie 2015, la Universitatea Stanford din California, S.U.A., debutând ca o conferință tehnică de o zi care a prezentat femeile ce lucrau în domeniul științei datelor. Transmisiunea live a conferinței inaugurale a fost urmărită în întreaga lume, semnalând o oportunitate de impact global. Astfel, WiDS a devenit o mișcare globală, propunându-și să inspire și să educe participanții din întreaga lume cu privire la domeniile interesante de cercetare și aplicațiile științei datelor din diferite sectoare.

Printre partenerii evenimentului din sistemul universitar se numără Academia de Studii Economice, Universitatea Politehnică din București, Universitatea Româno-Americană, Universitatea de Vest din Timișoara.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Una dintre celebrele gemene siameze Abby și Brittany s-a căsătorit. De ce nu au făcut...
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul...
FOTO. Ea este cea mai sexy sportivă din culturismul românesc! Are un singur vis: „Asta...
Andreea Bălan a recunoscut tot despre certurile cu Victor Cornea: „Nu există împăcare”
Un bărbat din Ploiești a fost ucis de un individ nemulțumit de cum parcase mașina
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe...
Actriţele din filmele pentru adulţi fără pic de machiaj. Galerie foto FABULOASĂ!
Tatăl criminalului Mirel, în lacrimi după ce şi-a vizitat fiul. "Ne pare rău şi de...
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe...
''Să-i fie țărâna ușoară!'' Dana Roba, mesaj neașteptat despre Daniel Balaciu. Cum a amenințat-o soțul...
S-au despărţit cu scandal! Cele mai scurte căsnicii ale vedetelor din România
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Actorul Steven Seagal le-a vizitat pe victimele atacului terorist de la Moscova
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
EXCLUSIV Ungurii, la ani lumină de România. Ungaria ne-a luat fața complet: Profit maxim
Umilință maximă pentru noii Chefi la cuțite: Niște habarniști
Mama Andreei, prăbușită de durere la înmormântarea fiicei sale, ucise fără milă de studentul la...
Cum a petrecut mama Geta ziua ei de naștere și ce cadouri a primit? „N-am...
Apropiații criminalului din Timișoara, detalii de-a dreptul șocante. Mirel Dragomir și-a agresat și fosta iubită....
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Un studiu arată ce se întâmplă chiar înainte de cele mai fericite momente din viață