Reacție. A doua încercare de destituire a lui Trump îngheață bursele europene. Cele asiatice s-au comportat diferit

Reacție. A doua încercare de destituire a lui Trump îngheață bursele europene. Cele asiatice s-au comportat diferit
Publicat: 14/01/2021, 12:55

Prudența a fost cuvântul de ordine pe piețele europene, care au păstrat și joi trendul adoptat întreaga săptămână, de a face mișcări modeste. Investitorii sunt cu ochii pe cea de-a doua încercare de destituire a lui Donald Trump.

La Londra, indicele FTSE 100, ce include primele 100 de companii cu cea mai mare capitalizare de piață, a avut o evoluție de 0,1%. Omologul german, DAX 30 (primele 30 de companii nemțești cu cea mai mare capitalizare de piață) a câștigat 0,2% la Frankfurt, iar CAC 40 (cele mai mari 40 companii tranzacționate la Bourse de Paris) a fost plat.

Și pe piața futures americană era liniștite. Indicele S&P a crescut cu 0,2%, Dow Jones a câștigat 0,3% iar Nasdaq a scăzut cu 0,1%.

Ce generează liniștea pieței bursiere

O posibilă explicație a acalmiei poate ține și de anunțul noului președinte al SUA, Joe Biden, care s-a pronunțat în favoarea „unei scutiri economice imediate suplimentare pentru familii și întreprinderi mici, finanțarea impusă de COVID-19, inclusiv vaccinări, teste și redeschiderea școlilor”, susțin analiștii Yahoo! Finances.

Miercuri, 10 republicani din Cameră au votat în favoarea acuzării lui Trump, inclusiv al treilea cel mai înalt membru al partidului, Liz Cheaney.

Cât privește piața bursieră din restul globului, acțiunile nipone au atins un nou vârf, pe măsură ce investitorii s-au concentrat pe revenirea creșterii globale.

Reacțiile din piețele asiatice erau amestecate. Indicele japonez Nikkei a câștigat 0,9% la închiderea pieței, Hang Seng din Hong Kong a crescut cu 0,9%, iar indicele Composite din Shanghai a scăzut cu 0,9% la închiderea pieței, în vreme ce KOSPI, din Coreea de Sud, a crescut cu 0,1%.

Violențele de la Capitoliu nu au împiedicat creșterilor bursiere

Pe 6 ianuarie 2021, la îndemnul actualului președinte, protestatarii pro-Trump au pătruns cu forța în Capitoliu în timpul ședinței Congresului SUA, nemulțumiți că se valida câștigarea alegerilor de către Joe Biden. Acesta este de fapt motivul pentru care Donald Trump se află în prezent în fața unei noi acțiuni de destituire.

În ziua respectivă, bursele din lumea întreagă nu doar că nu au fost influențate, ci au înregistrat valori record. Indicele Dow Jones încheia la un maxim istoric și un plus de 1,44% față de ziua anterioară iar indicele S&P 500 (cele mai mari 500 de companii americane) creștea cu 0,6%.

La Londra, FTSE 100 se aprecia cu 3,47%, CAC 40 al bursei din Paris urca cu 1,19% iar  DAX se aprecia cu 1,76%.