Mihai Schiau
23.04.2012
Financiar

Financial Times, despre satele săsești din Transilvania: peisajul e idilic, casele sunt IEFTINE, dar EXISTĂ O PROBLEMĂ

Financial Times, despre satele săsești din Transilvania: peisajul e idilic, casele sunt IEFTINE, dar EXISTĂ O PROBLEMĂ
Financial Times publică un material despre satele săsești din Transilvania, „o regiune idilică unde casele sunt foarte ieftine".

Financial Times a publicat recent un articol despre satele săsești din Transilvania, „o regiune idilică unde casele sunt foarte ieftine”.

Reporterii FT descriu această regiune a Transilvaniei drept „o zonă unde timpul pare că a stat în loc, iar căruțele trase de cai transportă lapte și fân pe ulițele înghețate”. În timp ce prețurile de pe piața imobiliară din România au urcat vertiginos începând cu 1990, atingând maximul în 2009, pentru a scădea cu până la 30% din cauza crizei imobiliare, în cele circa 200 de sate săsești prețurile au urmat o dinamică proprie, cererea de astfel de proprietăți fiind redusă.

În satul Richiș (jud. Sibiu), o casă cu zece camere și 2.000 de metri pătrați de teren se vinde cu 45.000 de euro, negociabil. În Malâncrav (jud. Sibiu), unde 12% din populație este încă de origine săsească, o casă mare, cu tot cu o fermă, se vinde cu 80.000 de euro.

În satul Viscri (jud. Brașov), declarat zonă protejată UNESCO și unde Prințul Charles deține o proprietate, prețurile au crescut foarte mult: o casă cumpărată cu 2.500 de euro în 1996 ar putea fi acum vândută cu 60.000 de euro, fără reabilitări, scrie Financial Times.

Publicația mai notează că, pentru 120.000 de euro, se poate cumpăra o casă complet renovată, într-un sat săsesc, iar pentru 1,2 milioane de euro – o vilă luxoasă de 500 de metri pătrați, în centrul istoric al orașelor Sibiu, Sighișoara sau Brașov.

Prețurile sunt bune, dar există o mare problemă: piața imobiliară din Transilvania nu este deloc transparentă, iar agenții imobiliari pur și simplu nu există, după cum i-a declarat un avocat român reporterului FT.

În final, jurnalistul susține că există trei avantaje și trei dezavantaje în a cumpăra o proprietate în Transilvania. La plusuri sunt trecute frumusețea peisajului, prețul scăzut și comunitatea liniștită iar la minusuri lipsa de transparență a pieței imobiliare, costurile restaurărilor și birocrația din România.

Inchide