Sprijin: APIA a eliberat peste 15.500 de adeverințe pentru beneficiarii Campaniei 2021. Până la cât poate ajunge dobânda la credite

Publicat: 11 06. 2021, 15:27
Actualizat: 16 06. 2021, 19:49
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) eliberează în continuare adeverințe pentru beneficiarii Campaniei 2021, până la acest moment, fiind acordate un număr de 8.902 de astfel de documente pentru schemele de plăți directe și 6.665 de adeverințe pentru măsurile de mediu şi climă.

Astfel, pe schemele de plăți directe este vorba de plată unică pe suprafață (SAPS),  plata redistributivă și cea pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu (plata pentru înverzire). La acestea se adaugă Măsura 10 – Agromediu și climă, Măsura 11 – Agricultură ecologică și Măsura 13 – Plăți pentru zone care se confruntă cu constrângeri naturale, potrivit unui anunț al Agenției.

În Campania 2021, fermierii români au cerut subvenţii europene pentru o suprafață de 9,8 milioane de hectare,  cu 9.041 hectare mai mult, comparativ cu trecut, în timp ce umărul cererilor depuse s-a micșorat cu peste 24.000  până la 802.956, ceea ce confirmă interesul tot mai mare pentru comasarea terenurilor. Campania de depunere a cererilor unice de plată s-a desfășurat în perioada 1 martie – 17 mai 2021.
Prin adeverință se confirmă suprafața determinată la plată pentru schemele de plată care fac obiectul convenției, dar și faptul că s-a efectuat controlul administrativ sau controlul preliminar sau că datele au fost preluate din informațiile existente în cererea închisă în aplicația IPA online și înregistrată în IACS, după caz, asupra cererii beneficiarului” – anunț Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
De asemenea, adeverința este o dovadă că beneficiarul, la data emiterii Adeverinței, nu face obiectul excluderilor de la plată pentru aceste scheme de plată, îndeplinind condițiile generale pentru acordarea sumelor cuvenite, în conformitate cu legislația în vigoare.
Avertismentul APIA
APIA atrage atenția fermierilor care doresc să acceseze credite pentru finanțarea capitalului de lucru în vederea desfășurării activităților curente, să analizeze cu atenție sporită soluțiile de finanțare propuse de instituțiile financiar-bancare și nebancare în ceea ce privește costul acestora, astfel încât să aleagă modalitățile de finanțare care răspund cel mai bine necesităților proprii.
Dobânda aferentă acordării creditelor va fi de RON-ROBOR 6M + maxim 2%, în baza adeverințelor eliberate” – a anunțat Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură.
Adeverințele pot fi solicitate la APIA prin mijloace electronice. Toate convențiile încheiate între APIA, instituțiile bancare și nebancare și Fondul de Garantare a Creditului Rural IFN – SA (FGCR)/ Fondul Național de Garantare a Creditului pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii IFN – SA (FNGCIMM) sunt postate pe site-ul instituției.