EXCLUSIV. Ministrul Agriculturii așteaptă o producție de peste nouă milioane de tone la grâu, în 2021. Fermierii se tem de ploi și de grindină

EXCLUSIV. Ministrul Agriculturii așteaptă o producție de peste nouă milioane de tone la grâu, în 2021. Fermierii se tem de ploi și de grindină
Publicat: 10/06/2021, 15:01
Actualizat: 16/06/2021, 19:42

Adrian Oros, ministrul Agriculturii, estimează o producție de grâu de peste nouă milioane de tone în acest an, adică cu peste trei milioane de tone mai mult, comparativ cu  recolta de anul trecut, afectată de secetă.  În replică, fermierii spun că este prea devreme să se pronunțe,  iar, pe de altă parte, pot fi influențate prețurile în piață. 

Dacă anul trecut, seceta a calamitat culturile, mai ales în zona de sud și sud-est a țării, anul acesta fermierii au parte de ploi, în exces chiar în anumite regiuni. Temerea mare este legată, însă, de grindină, care poate produce pagube mari. Oricum, se va intra la recoltat ceva mai târziu, decât în mod normal, din cauza vremii capricioase, după cum spun agricultorii.

Adrian Oros a declarat la Gândul Live că la acest moment starea culturilor este bună, iar după estimările primite de la direcțiile agricole județene se așteaptă la o producție care să le permită agricultorilor să-și acopere pagubele suferite în 2020, din cauza secetei.

Din fericire, față de anul trecut, în acest an nu avem secetă. Din nefericire, în unele părți ale țării, apa a fost prea multă. Chiar și acolo, starea este una bună în acest moment. Cifrele arată bine, mult mai bine decât anul trecut, când seceta a făcut ravagii. De exemplu, anul trecut, la grâu am avut abia 5.5-5.7 milioane de tone, anul acesta estimările sunt de peste 9 milioane de tone. Fermierii își vor recupera din pierderile de anul trecut” – ministrul Agriculturii, Adrian Oros.

Aceasta înseamnă că România va avea disponibile volume importante pentru export, în condițiile în care necesarul intern este de circa 4,4 milioane de tone, potrivit oficialului de la Ministerul Agriculturii.

Șeful LAPAR: Grindina este cea mai periculoasă

Nicu Vasile, șeful LAPAR, spune că este prea devreme ca ministrul să se pronunțe cu privire la recola de grâu.

„Nu poți vinde pielea ursului din pădure. Sperăm să fie producție și prețuri bune ca să putem să ne plătim datoriile de anul trecut. Mai sunt vreo trei săptămâni până la recoltare și suntem la mâna naturii. Cea mai periculoasă este grindina”, trage un semnal de alarmă șeful LAPAR.

Cât despre nivelul producției, Nicu Vasile spune că va fi ceva mai mică decât cea de orz, pentru care se așteaptă la o medie undeva la 4 tone/ha. Depinde și de cum va evolua vremea în perioada următoare, dar și de tratamentele fitosanitare pe care fermierii le-au făcut.

Despre surprizele pe care vremea le poate oferi ne-a vorbit și fermierul Cristian Lungu din Ilfov, care afirmă că recoltatul în acest an va fi ceva mai întârziat din cauza frigului, care a întârziat culturile, ceea ce îl face să se gândească că se va intra cu combinele în lan în jurul datei de 15 iulie.

„Grâul arată bine, dar este prea devreme să ne pronunțăm. este suficient să vină o ploaie puternică și distruge 30-40% din producție. La acest moment este apă suficientă în sol, nici nu putem cosi lucerna din cauza ei”, a precizat pentru Gândul Financiar Cristian Lungu.

Ziua Grâului Bărăgan 2021, în premieră

La rândul lui, Nicolae Sitaru, un fermier cunoscut din Ialomița, care este și președintele Asociației Producătorilor de Porumb din România, declară că după cum arată cultura la acest moment, cel mai probabil recoltatul va începe în jurul datei de 10 iulie.

„În ultimii 20 de ani, grâul se recolta înainte de 1 iulie. În acest an, nu mai este o climă normală, grâul este încă verde pâna jos, așa că va mai dura până se umple bobul. (…) Recoltarea va fi în jur de 10 iulie, apreciez eu”, a afirmat Nicolae Sitaru la Ziua Grâului Bărăgan 2021.

Evenimentul, aflat la prima ediție, a avut loc în localitatea Mărculești din județul Ialomița la ferma Telehuz Agriserv, unde fermierilor li s-au prezentat tehnologii moderne de prelucrare a solului, dar și genetica a 42 de soiuri. Ori în condițiile actuale, în care vremea devine tot mai capricioasă, iar specialiștii anunță că incidența secetei se va dubla în următoarele decenii, inclusiv în țara noastră, alegerea soiului devine tot mai importantă.

Suprafețe mai mici, în acest an

Producția de grâu a României s-a redus cu 40%, în 2020, până la 6,4 milioane de tone, din cauza secetei. Aproape două treimi din recoltă a luat calea exportului, în condițiile în care cererea internă este redusă fie că vorbim de procesare sau de zootehnie.

După un an 2020 atât de dificil, care a calamitat o mare parte din culturile agricole, fermierii rămânând și fără despăgubiri, în toamnă, agricultorii români nu s-au mai înghesuit să semene grâu.  Astfel, suprafețele înființate cu grâu, secară și triticate s-au ridicat la 2,1 84 milioane hectare, față de 2,223 milioane ha, în 2019, potrivit datelor furnizate Gandul de Ministerul Agriculturii. Suprafețe mai mici sunt și la orzoaica de toamnă, spre deosebire de orz boabe sau ovăz de toamnă, care înregistrează un ușor avans.

Inventatorul vaccinului anti-COVID a murit în condiţii misterioase! Descoperire frapantă despre vaccin
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Doi copii au murit! Cel mai cunoscut medic din Romania avertizeaza populatia! Aceste pastile UCID...
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
Lanțul de magazine care vrea să FALIMENTEZE Lidl! Are prețuri mult mici decât gigantul din...
Există „patru Românii". Diferenţe uriaşe între venituri în judeţele ţării. Cum arată clasamentul
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Județul cu cea mai mare pensie din țară. Locuitorii de aici încasează chiar și 2.100...
EXCLUSIV. A aflat cine e amanta lui Reghe! Prodanca a făcut mare scandal. Poliția a...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Se schimbă buletinul, din nou: datele importante care dispar de pe cartea de identitate și...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Veste ȘOC în lumea muzicii românești: A murit la doar 25 de ani. Medicii nu...
UNGURII uimesc absolut pe toată lumea! Decizia luată la Budapesta este absolut fabuloasă
Prințul William a umilit-o crunt pe Meghan Markle! Lovitură imensă. Ce i-a făcut?
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...