Florin Cîțu, precizări despre banii pentru Ministerul Transporturilor. „Domnul Drulă ar trebui să vină să prezinte execuția bugetară public”

Publicat: 05 08. 2021, 17:12
Actualizat: 06 08. 2021, 14:39

This browser does not support the video element.

La Ministerul Transporturilor ar urma, teoretic, să se ia, nu să se dea bani, a afimat premierul Florin Cîțu, joi, în timpul briefingului de la finalul ședinței de Guvern, când a făcut precizări cu privire la stadiul proiectului primei rectificări bugetare din an.

Premierul Florin Cîțu a făcut spus, joi, că ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, ar trebui să prezinte public execuția bugetară după primele șase luni, și că, „teoretic”, la rectificare, de la acest minister ar trebui să se ia, nu să se dea bani în plus la rectificarea bugetară.

Precizarea a venit când a fost întrebat să clarifice informațiile din spațiul pubic, conform cărora vor fi alocate la rectificare 3 miliarde de lei pentru Fondul de rezervă al Guvernului, însă doar 322 de milioane de lei către Ministerul Transporturilor, deși minisitru Drulă a cerut o sumă aproapiată și nemulțumirile exprimate în Coaliție.

„Ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuția bugetară”

„În primul rând, la Ministerul Transporturilor – n-aș vrea să vorbesc despre aceste cifre, pentru că nu vreau să le spunem public, pentru că încă discutăm, dar la Ministerul Transporturilor, ca să vă spun, ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuția bugetară”, a spus premierul, care a evitat să dea sume concrete.

Rugat ulterior să precizeze dacă se vor lua bani de la Ministeul Transporturilor, Florin Cîțu a răspuns: „Teoretic, da”.

Premierul a precizat că încă așteaptă ca toți miniștrii să prezinte execuția bugetară la șase luni de zile, înainte să avanseze el cifre, până la sfârșitul acestei săptămâni. Apelul în vizează și pe Cătălin Drulă, după cum a spus premierul.

„Așteptăm execuția, domnul Drulă ar trebui să vină să prezinte execuția bugetară public și după aceea putem să discutăm”, a spus premierul. Întrebat dacă ministrul nu a prezentat-o deja, premierul a ridicat din umeri.

În ceea ce privește cifra pentru Fondul de rezervă, Florin Cîțu a spus că nu e adevărată, ci va fi mai mică.

În replică, ministrul Cătălin Drulă a detaliat, într-un mesaj pe contul de Facebook, stadiul execuției bugetare la șase luni, subliniind că s-au înregistrat recorduri istorice la Transporturi și pe fonduri europene (+21,5% la șapte luni), și pe naționale (peste 90%).

„Până la urmă, varianta de rectificare, sub solicitarea Ministerului Transporturilor, vine din teama că nu am cheltui acești bani? Sau tocmai, că i-am cheltui? Eu garantez că vom cheltui banii solicitați”, a transmis ministrul, pe Facebook.

Suma de 322,6 milioane de lei pentru Ministerul Transporturilor se regăsește într-un unui draft al rectificării bugetare obținut de Hotnews.

Potrivit sursei citate, proiectul a creat nemulțumiri în interiorul Coaliției, iar partenerii de guvernare USR și UDMR vor mai mulți bani la ministerele pe care le au în subordine. Liderii USR și UDMR au cerut o nouă discuție cu premierul Florin Cîțu pentru a solicita noi sume la Transporturi și Dezvoltare.

Potrivit surselor citate, Dan Barna intenționează să-i ceară premierului mai mulți bani pentru Ministerul Transporturilor.

Deficitul bugetului general consolidat, la finalul lui 2020, era de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB), iar ținta de deficit bugetar, conform Legii bugetului de stat pentru acest an este de 7,16% din PIB.

Bugetul 2021 a fost construit pe o creștere economică de 4,3%. Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022.