Florin Cîțu le dă ultimatum miniștrilor privind execuția bugetară. „Vreau să fie foarte clar: Nu ne batem joc de banii românilor”

Publicat: 05/08/2021, 16:54
Actualizat: 05/08/2021, 17:15

Premierul Florin Cîțu i-a anunțat public pe miniștrii din Cabinetul său că au termen până la finalul săptămânii să prezinte execuția bugetară după șase luni din acest an, document care stă, conform legii, la baza proiectului de rectificare bugetară, aflat în analiza șefului Guvernului.

„Am văzut discuții în spatiul public în ultimele zile despre rectificarea bugetară şi aş vrea să fac câteva clarificări. Aşa cum am spus şi cum este de în legea bugetului aprobată la începutul anului, ministerele care nu au execuţie bună pot le să fie ajustate sumele iniţiale din buget până la această sumă pe care nu au putut să o cheltuiască. Ieri, am prezentat public că, la acest moment, după şase luni de zile, sunt aproape 20 de miliarde credite bugetare care nu au fost cheltuite, multe dintre ele sunt la investiţii, unele sunt la fonduri europene. De aceea am spus că nu sunt mulţumit de execuţia bugetară. Și acest lucru se vede la aproape toate ministerele”, a declarat premierul, în briefing-ul de presă de la finalul ședinței de Guvern de joi.

„Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicaţii foarte bune”

Premierul a încercat să demonteze „tot felul de zvonuri aruncate în spațiul public”, la fel ca înainte de publicarea proiectului de buget, precizând că rectificarea pornește de la analiza execuției bugetare. „Nu pot să iau în serios propuneri care vin de la ministere de suplimentare sau de realocare a resurselor suplimentare de 40 de miliarde de lei, când sunt 20 de miliarde de lei necheltuiţi. De aici începem cu rectificarea bugetară, de aici încep discuţiile pe rectificarea bugetară”, a explicat șeful Executivului.

Florin Cîțu a precizat că rectificarea trebuie să se încadreze în deficitul bugetar aprobat prin Legea bugetului pe 2021, sau poate acesta să fie chiar mai mic, în termeni procentuali. „Trebuie să ţinem cont că deficitul trebuie să rămână la 7,16% din PIB sau mai mic şi prin această rectificare bugetară, pentru că am avut un PIB mai mare, reuşim să creştem suma din deficit să mergem spre 82 de miliarde de la 80 de miliarde, dar asta nu înseamnă că putem să mergem mult mai mult”, a spus premierul.

„La această rectificare bugetară vor fi alocate resurse, e adevărat, spre mai multe ministere şi am văzut că, fără să fiu de acord, au ieşit în spaţiul public aceste informaţii pe care le-am transmis doar preşedinţilor de partid, dar ele au ieşit câteva dintre ele în spaţiul public. Le voi prezenta şi în spaţiul public în perioada următoare. Dar vreau să fie foarte clar: nu ne batem joc de banii românilor. Cine nu a cheltuit banii până acum, trebuie să vină cu explicaţii foarte bune, pentru că nu putem să punem bani, să alocăm resurse în buget şi să le ţinem acolo degeaba”, a subliniat șeful Guvernului.

„Sunt ministere, şi voi prezenta acest lucru în raportul semestrial, unde avem proiecte cu execuţie zero, la ministere la care, am auzit tot pe surse, miniştrii care spun că au o execuţie foarte bună. Nu poţi să spui că ai execuţie bună când ai bani alocaţi şi ai proiecte cu execuţie zero după şase luni de zile”, a susţinut Florin Cîţu.

Ce se întâmplă la Ministerul Transporturilor

Potrivit prim-ministrului, la Ministerul Transporturilor ar urma să se ia, nu să se aloce fonduri suplimentare. Precizarea a venit când a fost întrebat să clarifice informațiile din spațiul pubic, conform cărora vor fi alocate la rectificare 3 miliarde de lei pentru Fondul de rezervă al Guvernului, însă doar 322 de milioane de lei către Ministerul Transporturilor, deși minsitru Drulă a cerut o sumă aproapiată.

„În primul rând, la Ministerul Transporturilor – n-aș vrea să vorbesc despre aceste cifre, pentru că nu vreau să le spunem public, pentru că încă discutăm, dar la Ministerul Trasnporturilor, ca să vă spus, ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuția bugetară”, a spus premierul, care a evitat să dea sume concrete.

Rugat ulterior să precizeze dacă se vor lua bani de la Ministeul Transporturilor, Florin Cîțu a răspuns: „Teoretic, da”.

În ceea ce privește cifra pentru Fondul de rezervă, Florin Cîțu a spus că nu e adevărată, ci va fi mai mică.

Premierul a precizat că încă așteaptă ca toți miniștrii să prezinte execuția bugetară la șase luni de zile, înainte să avanseze el cifre, până la sfârșitul acestei săptămâni. Apelul în vizează și pe Cătălin Drulă, după cum a spus premierul.

„Așteptăm execuția, domnul Drulă ar trebui să vină să prezinte execuția bugetară public și după aceea putem să discutăm”, a spus premierul. Întrebat dacă ministrul nu a prezentat-o deja, premierul a ridicat din umeri.

Reducerea de la Ministerul Muncii, „un lucru bun”

Premierul a comentat, la întrebările jurnaliștilor, și reducerea de aproximativ 2,7 miliarde de lei care s-a vehiculat pentru Ministerul Muncii, subliniind că se fapt nu se taie nimic.

„Acesta este un lucru bun şi va trebui să ne uităm altfel. La pensii există un deficit, acel deficit este finanțat prin subvenție la bugetul de stat. Faptul că noi reducem sumele pe care le dăm de la bugetul de stat către Ministerul Muncii înseamnă că, de fapt, am încasat mai mulți bani din contribuții şi acel deficit s-a redus. Deci am crescut pensiile anul trecut, și anul acesta au crescut pensiile, pentru că un punct de pensie e mai mare în medie decât anul trecut, și cu toate acestea, chiar cu o pensie mai mare, am încasat mai mulți bani la buget din contribuții şi acel deficit a scăzut și nu mai e nevoie să alocăm resurse de la bugetul de stat. Despre asta este vorba la Ministerul Muncii”, a spus premierul.

„Vreau să vă spun că în luna iulie avem iarăși o premieră, este prima lună când avem un buget echilibrat, cheltuielile și veniturile au fost aproape, e o diferență de câteva sute de mii de lei, dar este prima lună în care avem un buget echilibrat, deci veniturile pe care le-am încasat au acoperit cheltuielile pe care le avem astăzi. Deci asta este explicația, nu se taie nimic de la Ministerul Muncii, avem un lucru foarte bun, încasăm mai mulți bani la buget, iar deficitul scade chiar în condițiile în care am crescut pensiile. Este ceea ce vrem cu toții, să avem buget echilibrat, ca acei bani să-i folosim pentru altceva”, a conchis Florin Cîțu.

Sumele vehiculate în spațiu public

Suma de 322,6 milioane de lei pentru Minsiterul Transporturilor, respectiv de 2,7 miliarde de luat de la Ministerul Muncii se regăsesc într-un unui draft al rectificării bugetare obținut de Hotnews.

Rectificarea bugetară ar putea fi una pozitivă, cu un plus de 8,99 miliarde lei pe cheltuieli.

Conform draftului menționat, sunt ministere și instituții care ar urma să piardă bani, respectiv:

  • Ministerul Muncii: – 2,78 miliarde lei
  • Curtea de Conturi: -10 milioane lei
  • Senat: – 3,9 milioane lei.

Instituțiile ale căror bugete ar urma să crească, potrivit documentului, sunt:

  • Ministerul Sănătății: +3,5 miliarde lei
  • Ministerul Finanțelor – Acțiuni generale: +3 miliarde lei
  • Ministerul Dezvoltării: +1,84 miliarde lei
  • Ministerul Investitiilor și Proiectelor Europene: +760,1 milioane lei
  • Minsterul Energiei: +650,5 milioane lei
  • Ministerul Mediului:+533,8 milioane lei
  • Ministerul Transporturilor: +322,6 milioane lei

Rectificarea bugetară a creat nemulțumiri în interiorul Coaliției, conform surselor politice citate de Hotnews, astfel că partenerii de guvernare USR și UDMR vor mai mulți bani la ministerele pe care le au în subordine. Liderii USR și UDMR au cerut o nouă discuție cu premierul Florin Cîțu pentru a solicita noi sume la Transporturi și Dezvoltare.

Potrivit surselor citate, Barna intenționează să-i ceară premierului mai mulți bani pentru Ministerul Transporturilor care a solicitat 3 miliarde de lei și a primit la rectificare, potrivit draftului menționat, doar 322 milioane lei.

Deficitul bugetului general consolidat, la finalul lui 2020, era de 101,92 miliarde lei (9,79% din PIB), iar ținta de deficit bugetar, conform Legii bugetului de stat pentru acest an este de 7,16% din PIB. Bugetul 2021 a fost construit pe o creștere economică de 4,3%. Potrivit previziunilor economice din primăvara anului 2021 ale Comisiei Europene, economia României va crește cu 5,1% în 2021 și cu 4,9% în 2022.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
FOTO. Antonia, selfie-uri interzise cardiacilor, într-un costum de baie prea mic pentru formele ei generoase!...
10 semne că ai probleme cu circulația sângelui
“Prințișorul Craiovei”, ATACAT brutal de cei care îi sunt alături: “Un maimuțoi cu aere de...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Cât timp rezistă, de fapt, carnea de pui la frigider și cât rămâne bună în...
A căzut mitul celor 10.000 de paşi pe care trebuie să-i facem pe zi, pentru...
Lovitură pentru cei care încalcă legea: Supraveghere video pe șosele și sancționare automată a contravenienților
BANCUL ZILEI – O blondă bine, acostată de câțiva șmecherași
Un bebeluș s-a născut cu o afecțiune genetică atât de rară încât nu are nume....
Viorica de la Clejani, în stare gravă cu COVID! Ce s-a întâmplat cu ea în...
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Un președinte vrea să schimbe harta Europei! Cum și-a amenințat vecinii: 'Teritoriile acelea sunt ale...
Horoscopul sufletelor pure. Mihai Voropchievici a spus tot: ‘Ne învață să evoluăm’
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Vestea ȘOC a momentului. Doliu în lumea muzicii ușoare românești: A MURIT
Lacrimi de durere! Viorica de la Clejani, pe patul de spital, cu COVID. Cum se...
E DESCOPERIREA momentului! O plantă din care se face vin are eficiență maximă anti-coronavirus
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Povestea unei tinere din România care a construit o afacere de milioane şi îşi vinde...