Hipermarketurile împing mallurile de la spate, dar pentru o serie de proiecte sprijinul nu este suficient

Hipermarketurile împing mallurile de la spate, dar pentru o serie de proiecte sprijinul nu este suficient
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 26/04/2012, 03:52

Pentru majoritatea dezvoltatorilor de malluri, principala grijădin acest an a fost atragerea unui hipermarket în rândulchiriașilor, condiție obligatorie în prezent pentru o eventualădeschidere. Pentru unele proiecte însă, nu este și suficient, scrieZiarulFinanciar.

Piața centrelor comerciale pare să dea ușoare semne de dezmorțire:GTC a anunțat ieri semnarea unui contract cu rețeaua Cora pentrudeschiderea unui hipermarket în proiectul Galleria din Arad, întimp ce în urmă cu două săptămâni omul de afaceri Iulian Dascăluanunța închirierea unui spațiu de 5.300 de metri pătrați în PalasIași către francezii de la Auchan.

Planurile de expansiune ale unor hipermarketuri precum Cora șiAuchan, care au avut o atitudine mai conservatoare în perioadaboom-ului imobiliar, continuă să dea de lucru dezvoltatorilorimobiliari, în condițiile în care semnarea unui contract cu aceștiretaileri crește substanțial gradul de preînchiriere a proiectului,ținând cont de suprafețele mari contractate.

Un hiper­market poate închiria între 10% și 30% din suprafațaunui centru comercial.

În același timp, hipermarketurile au înregistrat un declin maimic al vânzărilor decât rețelele de produse electrocasnice sauîmbrăcăminte, iar prezența unui magazin de acest fel atrage zilniccâteva mii de clienți, care pot deveni cumpărători și pentruceilalți retaileri.

„Romania Hypermarche a decis să deschidă un hipermarket Cora cuo suprafață de 9.000 de metri pătrați în Galleria Arad”, au anunțatreprezentanții companiei GTC, care mai deține trei malluri Galleriaîn Suceava, Buzău și Piatra-Neamț.

Proiectul de la Arad, cu o suprafață închiriabilă de 33.000 mp, arurma să fie inaugurat în trimestrul patru al anului viitor, alăturide Cora urmând să fie deschise și magazine ale unor companii precumAltex, Reserved, Sprider, Leonardo, House of Art, Fox sau Tina R,precum și un cinematograf Cinema City, potrivit reprezentanțilorGTC.

La o distanță de circa doi kilometri de mallul dezvoltat de GTCse află un proiect finalizat în acest an – Atrium Center – printreai cărui chiriași se numără și Altex sau Cinema City, nume anunțateși în mallul Galleria.
În condițiile în care în Arad mai este funcțional și proiectulArmonia Center, bătălia pentru chiriași se anunță extrem de aprigă,ținând cont de numărul mic de retaileri care continuă să seextindă.

Pe segmentul hipermarketurilor însă, alături de Cora și franceziide la Auchan con­tinuă să semneze contracte, astfel că re­cent afost anunțat un parteneriat pentru deschiderea unui magazin înPalas Iași, un alt proiect analizat de Auchan fiind Electro­pu­tereShopping Center din Craiova, con­tro­lat de acționarii companieibelgiene BelRom. Semnarea unui contract de închiriere cu o rețea dehipermarketuri nu garantează însă nici obținerea finanțării pentruconstrucție, nici rezultatele financiare de după deschidere.

Astfel, francezii de la Auchan au mai semnat la începutulacestui an alte două contracte pentru deschiderea unorhiper­marketuri în proiectele Coresi Brașov și Pallady ShoppingCenter din București, dar la nouă luni distanță încă nu a fostîncepută construcția acestor proiecte.

Potrivit informațiilor existente dez­voltatorii acestor proiectecaută încă soluții de finanțare.

Pe de altă parte, dezvoltatorii pro­iectului Collosseum dinBucurești au început acum construcția la parcul de retail care vacuprinde și un hipermarket Carre­four, deși un contract inițial afost semnat încă din 2007.
Astfel, în timp ce Carrefour și Real, cele mai agresive rețele dehipermarketuri din perioada 2006-2008, au frânat expansiunea,Auchan și Cora luptă în prezent pentru recuperarea cotei depiață.

După ce au deschis în acest an primul hipermarket într-un mall depe piața locală – Cora Sun Plaza -, francezii au început să prindăgustul mallurilor și mai au pro­gramate două inaugurări în acestan, în Gold Plaza Baia Mare și în City Park Constanța, unde Cora vafuncționa într-un spațiu operat înainte de rețeaua Spar, intrată îninsolvență.

În ciuda acestor tranzacții, 2010 este cel mai slab an dinultimii patru în ceea ce privește inaugurările de centre comercialeși hipermarketuri, o piață de consum în care se învârt anual pestecinci miliarde de euro.

Un nou transfer de TOP la CFR Cluj. Şefii campioanei României îi îndeplinesc toate dorinţele...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
FOTO. Mihaela Rădulescu, apariție interzisă! O rochie transparentă, prin care s-a văzut prea mult
Alimentul care scade temperatura corporală. 10 mâncăruri pentru caniculă
Andreea Marin ARUNCĂ BOMBA! Vedeta, însărcinată? ‘Vom avea şi un copil!’
Motivul pentru care Ilie Năstase o sfătuiește pe Simona Halep să nu rateze Wimbledonul |...
E oficial! De când vor fi MAJORATE ALOCAŢIILE pentru copii. Câţi bani vor lua micuţii
Energia electrică a atins cel mai mare preţ înregistrat vreodată pe piaţa spot din România
BANCUL ZILEI – Amor nebun cu vecina, din răzbunare!
Anthony Fauci trage un semnal de alarmă: Cine este mai predispus să se infecteze cu...
Prodanca a aflat cine e amanta lui Reghe şi o AMENINŢĂ în ultimul hal: 'O...
O RACHETĂ de mari dimensiuni a fost descoperită pe un câmp. Din ea iese ceva...
Alimentul oltenesc după care nemții sunt înnebuniți. Producția ia imediat drumul Germaniei, românii nu apucă...
Euro 2020. Cum se răzbună Germania pe UEFA după ce forul european a interzis iluminarea...
Fiica lui Michael Jackson, dezvăluire șocantă despre un incident petrecut alături de tatăl ei
Ultima oră: Celebrul om de afaceri S-A SINUCIS... Primele informații
Lovitură pentru cei vaccinați cu ambele doze de PFIZER! Boala cumplită care poata apărea ca...
Are CANCER! Încă o dramă în lumea muzicală. ”E nașpa și sunt speriat. Vă iubesc...
S-a prăbuşit City Insurance, cea mai mare companie de RCA! Tot managementul este suspendat, Fondul...
Cine este prima femeie din clubul miliardarilor din ţara noastră. Ea a construit de la...