Importatorii de băuturi alcoolice amenință că „emigrează” fiscal în Bulgaria și Ungaria

Redactor:
Gândul
Importatorii de băuturi alcoolice amenință că „emigrează” fiscal în Bulgaria și Ungaria
Marii importatori de băuturi alcoolice din România amenință că se mută fiscal în Bulgaria și Ungaria dacă proiectul combaterii evaziunii fiscale va fi aprobat de Guvern.

Marii importatori de băuturi alcoolice din România amenință căse mută fiscal în Bulgaria și Ungaria dacă proiectul combateriievaziunii fiscale va fi aprobat de Guvern. Este vorba despre PernodRicard, BDG Import și Cristalex, care au anunțat că își vor mutaantrepozitele de depozitare în țările vecine menționate, scrieMediafax, care a obținut nota de fundamentare a proiectului de actnormativ. „Cea mai mare problemă pentru noi, dacă se va aprobaproiectul de act normativ în forma de acum, va fi desființareaantrepozitelor fiscale de depozitare. Dacă se va întâmpla asta, nevom muta antrepozitul, de la Deva în Ungaria. Toți importatorii vorfi nevoiți să-și mute antrepozitele”, a declarat pentru MediafaxTudor Furir, directorul general al Pernod Ricard, importatorulmărcilor Absolut Vodka, Ballantine’s, Chivas Regal, Royal, HavanaClub și Beefeater.

El a adăugat că mutarea ar urma să se producă de la 1 august,dată de la care, potrivit proiectului de act normativ, se vorridica licențele antrepozitelor. Condițiile de autorizare aoperatorilor economici ca antrepozitari pentru producția de produseaccizabile, precum și eliberarea autorizațiilor fără specificareaunui termen-limită de valabilitate au avut ca efect înregistrareaunui număr mare de antrepozite fiscale, inclusiv de depozitare,situație care nu a permis o monitorizare eficientă a acestora, faptce a condus la creșterea evaziunii fiscale cu astfel de produse, searată în proiectul actului normativ. Și BDG Import, din al căruiportofoliu fac parte brandurile Jack Daniel’s, Finlandia, Corona,Budweiser, Evian și vinurile Baron Phillipe, urmează să-și muteantrepozitul de depozitare din Constanța la Ruse, în Bulgaria.Potrivit reprezentanților companiilor, piața băuturilor alcoolicede import a scăzut anul trecut cu aproximativ un milion de litri,la 7 milioane de litri, însă a rămas constantă ca valoare, la100-110 milioane de euro, pe fondul majorării prețurilor.

Inchide