Investigație europeană care vizează China. Plângerea vine de la producătorii de profil din UE

Publicat: 14 08. 2020, 16:55
Actualizat: 14 08. 2020, 16:59
Investigație europeană care vizează China / Sursă foto: Shutterstock / caracter ilustrativ

Vineri, 14 august 2020, Executivul comunitar a demarat o investigaţie antidumping ca urmare a unei plângeri privind produsele laminate plate din aluminiu importate de China pe teritoriul Uniunii Europene (UE27).

Verificările vor scoate la lumină dacă produsele investigate provenite din China fac obiectul unui dumping şi dacă importurile au produs prejudicii industriei UE, potrivit Jurnalului oficial al Uniunii Europene, citat de Reuters.

Plângerea a fost formulată în iunie de Asociaţia producătorilor europeni de aluminiu, ai căror membri susţin că importurile de astfel de produse au crescut atât ca volum, cât şi în funcţie de cota de piaţă.

Comisia Europeană a informat că a găsit suficiente dovezi care arată că „din cauza distorsiunilor semnificative care afectează preţurile şi costurile, este inadecvată folosirea produselor fabricate pe plan intern”.

Investigația care vizează piața aluminiului, va evalua prejudiciul începând din 1 ianuarie 2017

Conform sursei citate, investigaţia acoperă perioada 1 iulie 2019 – 30 iunie 2020, iar evaluarea prejudiciului începe de la 1 ianuarie 2017.

Potrivit unui raport recent, taxele antidumping sau anti-subvenţii impuse de Executivul de la Bruxelles au condus, în medie, la o scădere cu 80% a importurilor abuzive, astfel încât alte importuri din străinătate nu au fost afectate. Măsurile de apărare comercială instituite de UE s-au dovedit a fi eficace în diminuarea practicilor comerciale internaţionale inechitabile.

Anul trecut, Comisia a lansat 16 anchete (faţă de zece în 2018) şi a impus 12 noi măsuri (faţă de şase în 2018). O activitate intensă de revizuire a măsurilor existente a condus la încheierea a 18 reexaminări în perspectiva expirării măsurilor, cu 11 mai multe decât în 2018.

La finele anului 2019, UE a instituit 140 de măsuri de apărare comercială, cu 5% mai multe decât în anul precedent. Printre acestea s-au numărat 121 de măsuri antidumping, 16 măsuri anti-subvenţii şi trei măsuri de salvgardare.

Cel mai mare număr de măsuri de apărare comercială ale UE vizează importuri din ţări precum China (93 dintre măsurile antidumping şi anti-subvenţii existente), Rusia (zece măsuri), India (şapte măsuri) şi SUA (şase măsuri).