La presiunea populației, Islanda ar putea obliga băncile să „ierte” credite ipotecare de 1,5 mld. euro

La presiunea populației, Islanda ar putea obliga băncile să ierte credite ipotecare de 1,5 mld. euro
Publicat: 23/04/2012, 19:22
Actualizat: 30/04/2012, 06:08

Băncile din Islanda ar putea fi presate de autorități să-și”ierte” clienții de plata unor credite ipotecare în valoare decirca 2 miliarde de dolari, după ce protestele populației desăptămâna aceasta au forțat guvernul să ia în calcul propunerileunei organizații civile de protecție a datornicilor, scrieBloomberg.

Asociația pentru Interesele proprietarilor de Locuințe din Islanda,care reprezintă persoanele cu credite ipotecare, a cerut ca băncilesă revizuiască în scădere cu 200 de miliarde de coroane (1,3miliarde de euro – 1,8miliarde de dolari) valoarea totală acreditelor ipotecare din active pentru a ajuta circa 39% dinclienții aflați în dificultate majoră de a-și mai plătiratele.

„Revizuirea în scădere a creanțelor ar putea să pună problemebăncilor? Atunci așa să fie. Băncile trebuie să admită rapid cănivelul actual al datoriilor nu este conform cu realitatea șiscăderi temporare sunt necesare”, spune ministrul islandez aleconomiei, Arni Pall Arnason.

Guvernul este nerăbdător să arate alegătorilor că este hotărât săreducă debitele populației, după ce nemulțumirile majore auculminat pe 4 octombrie într-un protest de amploare mai mare decâtcel care a dus la căderea fostei administrații, la începutul anului2009, informează ZiarulFinanciar.

Premierul Johanna Sigurdardottir a avut întâlniri ce reprezentanțiicelor 8.000 de protestatari, și a promis că guvernul nu excludenicio variantă pentru sprijinirea lor. „E clar că trebuie sănegociem cu băncile și fondurile de pensii dacă vrem să rezolvămceva. Acum trebuie să ne întâlnim”, a spus ea.