Lagarde a cerut sprijinul SUA pentru creșterea resurselor financiare ale FMI

Lagarde a cerut sprijinul SUA pentru creșterea resurselor financiare ale FMI
Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut Statelor Unite, într-un discurs la Washington, să susțină efortul instituției de creștere a resurselor sale financiare

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, a cerut Statelor Unite, într-un discurs la Washington, să susțină efortul instituției de creștere a resurselor sale financiare, transmite AFP, citată de Mediafax.

„Suntem acolo pentru a ne servi membrii, inclusiv Statele Unite. Susțineți-ne. A venit momentul ca națiunile lumii să se unească din nou pentru a face față unei provocări economice majore, iar Statele Unite sunt un partener de prim rang”, a afirmat Lagarde în discursul adresat în mare parte SUA, la adunarea anuală a agenției americane de presă AP.

Ea a făcut referire la tradiția rurală americană, în care toți vecinii se adună să construiască un hambar.

„Lecția este simplă, o comunitate poate realiza ceea ce nu poate un individ și toată lumea profită. Trebuie să ne gândim la resursele mondiale exact în acești termeni”, a spus Lagarde.

Statele Unite au fost printre primele țări care au contribuit în 2009 la triplarea resurselor de împrumut ale FMI, dar în prezent ezită să facă acest lucru.

SUA nu au ratificat încă o reformă care prevede dublarea capitalului Fondului, contribuția americană urmând să fie de 63 de miliarde de dolari.

Autoritățile americane au afirmat încă de la sfârșitul anului trecut că nu susțin o nouă majorare a resurselor FMI. Acest fapt ar necesita votul Congresului, în care Camera Reprezentanților este dominată de republicani, care sunt sceptici față de utilitatea finanțării FMI.

Lagarde a făcut aceste remarci după ce țările din zona euro au decis săptămâna trecută majorarea fondurilor de susținere financiară a statelor îndatorate cu 700 de miliarde de euro.

Inchide