Leul s-a depreciat cu 5 la sută față de euro într-o singură lună. Cum se explică declinul, deși economia românească „a reînceput să meargă”

Redactor:
Alexandra Pele
Leul a pierdut în ultima lună aproape 5% față de euro, dublu și chiar triplu față de alte monede din regiune. Zlotul polonez a pierdut 2,7 procente în fața monedei unice europene, în timp ce forintul s-a depreciat cu circa 1,5%.

Leul a pierdut în ultima lună aproape 5% față de euro, dublu și chiar triplu față de alte monede din regiune. Zlotul polonez a pierdut 2,7 procente în fața monedei unice europene, în timp ce forintul s-a depreciat cu circa 1,5%.

Motivul care stă la baza deprecierii leului, spun economiștii contactați de gândul, este decizia străinilor de a vinde obligațiunile românești, stat emergent care prezintă mai multe riscuri decât cele din Europa Occidentală, spre exemplu. Mai exact, investitorii vând obligațiunile în lei și cumpără valută pentru a ieși din România ceea ce pune presiune pe curs.

Decizia jucătorilor de pe piețele internaționale ar fi menită să preîntâmpine o eventuală măsură a băncii federale din Statele Unite de a reduce la rândul său programul de cumpărare de obligațiuni, program gândit să încurajeze achiziția de bonduri în particular și să stimuleze economia în general.

Mai mult, așa-numitele „fundamente economice” ale României, respectiv principalii indicatori macroeconomici privind datoria publică, deficitul bugetar, cel comercial sau inflația, ar justifica un curs mediu de schimb de 4,35 lei/euro, față de cel de cel de 4,52, afișat luni de Banca Națională a României (BNR) cu o întârziere de o oră.

Cursul oficial leu/euro a avut o evoluție bună în prima parte, însă aceasta a fost compromisă de depreciere care s-a accentuat la finele lunii mai.

Sursă: BNR

Cum arată economia României

Veștile privind economia României au fost încurajatoare în prima parte a acestui an.

Statul a ieșit din procedura de deficit excesiv, ceea ce înseamnă că diferența dintre veniturile și cheltuielile bugetului general consolidat se încadrează în nivelul permis de tratatele europene, de 3%. În 2012, România a avut un deficit de 2,9%, iar pentru anul acesta este prognozat un deficit de 2,6% din PIB.

Mai mult, în primul trimestru România a avut o creștere economică de 2,2% din PIB, peste nivelul anticipat de autorități pentru anul în curs, de 1,6% din PIB, nivel pe care a fost fundamentat și bugetul de stat.

Totodată, dependența statului de importuri și implicit, de valuta necesară pentru a plăti aceste importuri, dependență care pune la rândul său presiune pe curs, a scăzut în primele patru luni ale anului, când deficitul comercial a scăzut cu 4,2 miliarde de lei, la 7,3 miliarde de lei, echivalentul a circa 1,6 miliarde de euro, potrivit datelor publicate luni de Institutul Național de Statistică (INS).

Din evoluția cursului de schimb forint/euro în 2013 reiese că deprecierea înregistrată de moneda ungară în ultimele săptămâni este mai puțin accentuată decât cea a leului, cursul oficial al Ungariei înregistrând „vârfuri” mai pronunțate în luna martie.

Sursă: Banca Națională a Ungariei

În ceea ce privește inflația, BNR a redus prognoza pentru acest la de la 3,5% la 3,2%, ușor sub intervalul țintit de plus/minus 2,5%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a declarat după ultima ședință de politică monetară de la începutul lunii mai că banca centrală intenționează să înceapă un ciclu de reducere a ratelor dobânzii de politică monetară, începând chiar cu următoarea ședință a Consiliului de Administrație.

Totodată, datoria publică a statului este mult sub limita stabilită prin tratatele europene. La finele lunii martie, datoria publică guvernamentală se ridica la 238,4 miliarde de lei, echivalentul a 38,3% din PIB.

Chiar și așa, leul a piedut 4,5% în raport cu euro din prima parte a lunii mai și până în prezent.

Analist: Jucăm după regulile simpliste după care ne judecă piețele financiare internaționale

Actual nivel al cursului de schimb nu face dreptate economiei românești, susține Adrian Mitroi, profesor de economie și investiții. Florian Libocor, economist-șef BRD, este de părere că fundamentele economie actuale justifică un curs de 4,35 lei/euro, iar Rozalia Pal, economist-șef Garanti Bank, susține că România își poate reduce vulnerabilitatea față de fluxurile externe doar dacă va atrage investiții pe termen lung cu ajutorul unei creșteri economice sustenabile.

Zlotul polonez a avut o evoluție similară leului, atingând în ultimele săptămâni maxime anuale

Sursă: Banca centrală a Poloniei

„Suntem din anumite puncte de vedere premianții Europei. Am ieșit din procedura de deficit excesiv, vom avea creștere economică, așteptările inflaționiste sunt în scădere. După manualul recent de macroeconomie nu ar fi justificată presiunea pe active”, a declarat Adrian Mitroi pentru gândul.

În opinia sa, la nivel global se practică „tranzacționări în stil binar, pro risc și fără risc”. Mai exact, statele emergente, cu toate că au potențial de creștere și de dezvoltare, sunt ocolite de către jucătorii străini care au început în ultimele săptămâni să-și închidă pozițiile atât în România, cât și în regiune.

„În ultimele două săptămâni s-a observat o reevaluare a riscului la nivel global, ca urmare a schimbărilor așteptate de politica monetară din SUA în viitorul apropiat. Oferirea de dobânzi mai mari la aceste instrumente cu grad de risc mai scăzut poate atrage investiții de portofoliu din alte domenii mai riscante. Țările emergente sunt considerate ca având un risc mai ridicat decât cele dezvoltate și astfel și instrumentele lor sunt afectate negativ la astfel de repoziționări. În consecință, modificarea cursului din ultima perioadă poate fi explicată prin mișcări de investiții pe termen scurt, ca urmare a ieșirilor de capital”, a explicat pentru gândul Rozalia Pal.

Florian Libocor este de părere că în ciuda presiunilor recente pe curs, lucrurile se vor îndrepta.

„Credem că situația se va schimba. Totuși, instrumentele românești oferă randamente bune, iar, în ansamblu, potențialul de creștere și profitabilitate al economiei românești este unul consistent”, a declarat economistul-șef BRD pentru gândul.

Cât de dependentă este România de jucătorii internaționali

Adrian Mitroi susține că investitorii străini „au început să-și facă temele”, în așteptarea unei decizii a băncii federale care, potrivit analiștilor și jucătorii de pe piețele financiare internaționale va reduce programul de achiziționare de bonduri menit să stimuleze economia.

„Suntem într-o terapie intensivă monetară. Fed ar putea să tragă aparatul din priză. Investitorii au început să-și facă temele și să se retragă. Jucăm după regulile simpliste după care ne judecă piețele financiare internaționale”, ne-a precizat el.

În opinia sa, în ultima jumătate de an, investițiile din România s-au realizat cu precădere în titluri de stat, 20% din deficit fiind finanțat din bani externi, în condițiile în care o eventuală creștere economică este dependentă de alt tip de investiții.

„În ultimele 6 luni s-a investit în datoria publică. Investițiile străine directe sunt la un minim istoric față de nivelul de 10 miliarde de euro din anii trecuți. Investițiile străine directe sunt cele aducătoare de creștere și de joburi”, a explicat el.

Sursă: Banca centrală a Cehiei

O creștere economică sustenabilă ar fi de natură să reducă vulnerabilitatea României față de evoluțiile de la nivel global, susține Rozalia Pop.

„Pe de o parte, odată cu intrările de capital pe termen scurt, importante de altfel pentru finanțarea noilor emisiuni de obligațiuni de stat, a crescut și vulnerabilitatea țării printr-o posibilă ieșire a acestora. Vulnerabilitatea României a crescut odată cu creșterea intrărilor de investiții de portofoliu. Pe de altă parte, riscul de țară s-a îmbunătățit și credem că România își va crește și atractivitatea. O posibilă îmbunătățire de rating, ca urmare a reintrării țării pe creștere economică sustenabilă poate să scadă și vulnerabilitatea, prin atragerea investițiilor pe termen lung, mai degrabă decât pe cele pe termen lung”, a explicat ea pentru gândul.

„Justificarea nivelului actual al cursului derivă din nivelul mișcărilor investițiilor de portofoliu – vedem, conform statisticilor, intrări nete de investiții de portofoliu care au atins niveluri record de 5,5 miliarde de euro în perioada noiembrie 2012 – februarie 2013. Aceste investiții au un caracter volatil prin definiție și, prin urmare, orice schimbare la nivel global are efecte asupra lor și, implicit, asupra cursului valutar”, a adăugat economista Garanti.

Transfer colosal la Universitatea Craiova. Mihai Rotaru şi-a ieşit din minţi şi aduce în Liga...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
FOTO. Inna, topless în vacanță! Cum s-a pozat cântăreața în apă
Sunt amantă de 11 ani și vreau să le spun ceva femeilor măritate. Mesajul care...
Irina Begu, luată peste picior înaintea meciului cu Venus Williams! Ce s-a scris despre prietena...
Marea Britanie oferă bani cetățenilor UE pentru a părăsi țara. Ce sumă poate lua un...
Medicii veterinari atrag atenţia. Ivermectina nu se foloseşte pentru tratarea coronavirusului, ci „pentru afecţiuni interne...
BANCUL ZILEI – Filme XXX cu nevasta
China a introdus testele anale pentru Covid-19. Medicii spun că procedura este mai eficientă în...
ULTIMA ORĂ. Doliu uriaș în showbiz-ul din România. Vedeta a fost găsită moartă
Doamne ferește! Ce a putut face Diana Șoșoacă într-un platou de televiziune. Telespectatorilor nu le-a...
Adevărul SCANDALOS din spatele serialului-fenomen Bridgerton. IMAGINILE care dau de gol, scăpate pe Internet
Legea a fost admisă. Cine sunt românii care pot ieşi mai devreme cu 15 ani...
Medicament minune împotriva cancerului. Descoperirea uimitoare a oamenilor de știință
Ce s-a întâmplat cu Brandi Passante după „Războiul Depozitelor”
Anunțul ȘOC al zilei despre Sebi, băiețelul dispărut de două săptămâni. Ce s-a întâmplat, de...
Mădălina Ghenea, apariție senzuală într-o rochie mulată. Fanii au reacționat: Sophia Loren are o urmașă
Este oficial: Categoria de salariaţi care va putea ieşi la pensie la 57 de ani....
Miliardarul discret al României şi proiectele sale. Acesta a anunţat cel mai mare şi ambiţios...
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
Inchide