Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul. Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”

Redactor:
Florentina Dinu
Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul. Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”

Eurodeputatul Cristain Bușoi a scris pe Facebook despre liberalizarea pieței de energie electrică în România care începe cu 1 ianuarie, despre tarifele plătite de consumatori, precum și despre lipsa de informare de către o instituție a statului, solicitând astfel președintelui ANRE să își depună mandatul.

Eurodeputatul Cristain Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”

„Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituție a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze și să îi protejeze. Reușita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care își schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic.
Având în vedere această situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.
Cred că este timpul să reprofesionalizăm această instituție și să analizăm inclusiv rolul său în arhitectura instituțională a statului român” , a scris eurodeputatul Cristain Bușoi  pe Facebook.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, January 5, 2021

Mihaela Pântea, realizatorul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR, a vorbit luni la GÂNDUL LIVE despre  liberalizarea pieței de energie electrică începând cu 1 ianuarie, Mihaela Pântea a declarat că ar fi fost nevoie încă de anul trecut de o dezbatere, astfel încât oamenii să înțeleagă exact ce reprezintă această liberalizare și ce au ei de făcut.
ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completă a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligații pentru furnizori de a transmite informări clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

Asociația Energia Inteligentă: 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021

O chestionare a 100 de consumatori casnici de energie electrică, realizată de Asociația Energia Inteligentă a scos în evidență că:

  • 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021;
  • 89,08% din consumatori nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021.
Asociația Energia Inteligentă consideră că ”Nu au cunoștință” nu înseamnă că nu au și primit înștiințarea, dar ”practica” consumatorului este să meargă cu ”hârtiile” la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.

Conform Ordinului ANRE 171/2020 în vederea realizării activității de informare a consumatorilor privind liberalizarea pieței de energie electrică, furnizorii de ultimă instanță au obligația de a transmite clienților casnici din portofoliul propriu:

  • în perioada 1 octombrie 2020 – 1 decembrie 2020 o informare privind liberalizarea pieței de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2020;
  • în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție, o ofertă pentru serviciul universal.
Transfer URIAŞ la FCSB. Becali dă o nouă lovitură memorabilă în Liga I. Budescu, revenire...
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
FOTO. Un fotbalist celebru a vrut să o agațe pe Natalia! Iubitul modelului l-a prins...
Bărbatul celebru care A DIVORȚAT pentru Anamaria Prodan. Vedeta a recunoscut tot: „Da, i-am despărţit!”...
Ce `țeapă` și-a luat Ion Țiriac! Este gata să ia o decizie fără precedent
S-a aflat tot adevărul. De ce președintele României, Klaus Iohannis și Carmen nu au copii
Vaccinații s-ar putea plimba liberi prin oraș, în timp ce restul oamenilor stau în case....
S-a decis: Restaurantele, teatrele, sălile de jocuri din Capitală se închid la interior. Lista completă...
BANCUL ZILEI – Spionată de soț în timp ce făcea sex cu un prieten
Trei bărbați au reușit să fie OFICIAL tații aceluiași bebeluș. Cum a fost posibil
O recunoşti? Boala a schimbat-o radical. Cândva, era una dintre cele mai elegante doamne de...
Erau nedespărțiți, însă acum e de negăsit! Ce s-a ales de James, fratele Angelinei Jolie,...
Pe o câmpie, în mijlocul pustietății, au apărut MII de borcane URIAȘE de piatră. Când...
Artistul din România care a cântat pentru șapte președinți americani. 'Prima oară am fost cu...
Horoscop chinezesc martie 2021. Zodiile care vor avea o lună profitabilă
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit:...
Bilanț coronavirus 7 martie 2021
Adele a slăbit mai mult. E de nerecunoscut. Cum arată acum cântăreața
Concedieri MASIVE. Tarom se pregăteşte să dea afară jumătate dintre angajaţi. 700 de oameni sunt...
Revoluţie la WhatsApp! Se introduce funcţia pe care milioane de utilizatori o aşteptau
Banuia ca soția lui îl înșală, așa că a montat camere ascunse! Când s-a uitat...
Inchide