Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul. Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”

Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul. Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”
Cristian Bușoi, despre acordul UE cu privire la certificatul digital COVID: Este un pas înainte pentru a reporni turismul
Publicat: 05/01/2021, 13:47
Actualizat: 05/01/2021, 13:50

Eurodeputatul Cristain Bușoi a scris pe Facebook despre liberalizarea pieței de energie electrică în România care începe cu 1 ianuarie, despre tarifele plătite de consumatori, precum și despre lipsa de informare de către o instituție a statului, solicitând astfel președintelui ANRE să își depună mandatul.

Eurodeputatul Cristain Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”

„Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituție a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze și să îi protejeze. Reușita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care își schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic.
Având în vedere această situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.
Cred că este timpul să reprofesionalizăm această instituție și să analizăm inclusiv rolul său în arhitectura instituțională a statului român” , a scris eurodeputatul Cristain Bușoi  pe Facebook.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, January 5, 2021

Mihaela Pântea, realizatorul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR, a vorbit luni la GÂNDUL LIVE despre  liberalizarea pieței de energie electrică începând cu 1 ianuarie, Mihaela Pântea a declarat că ar fi fost nevoie încă de anul trecut de o dezbatere, astfel încât oamenii să înțeleagă exact ce reprezintă această liberalizare și ce au ei de făcut.
ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completă a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligații pentru furnizori de a transmite informări clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

Asociația Energia Inteligentă: 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021

O chestionare a 100 de consumatori casnici de energie electrică, realizată de Asociația Energia Inteligentă a scos în evidență că:

  • 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021;
  • 89,08% din consumatori nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021.
Asociația Energia Inteligentă consideră că ”Nu au cunoștință” nu înseamnă că nu au și primit înștiințarea, dar ”practica” consumatorului este să meargă cu ”hârtiile” la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.

Conform Ordinului ANRE 171/2020 în vederea realizării activității de informare a consumatorilor privind liberalizarea pieței de energie electrică, furnizorii de ultimă instanță au obligația de a transmite clienților casnici din portofoliul propriu:

  • în perioada 1 octombrie 2020 – 1 decembrie 2020 o informare privind liberalizarea pieței de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2020;
  • în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție, o ofertă pentru serviciul universal.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase