Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul. Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”

Eurodeputatul Cristian Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul. Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”
Cristian Bușoi, despre acordul UE cu privire la certificatul digital COVID: Este un pas înainte pentru a reporni turismul
Publicat: 05/01/2021, 13:47
Actualizat: 05/01/2021, 13:50

Eurodeputatul Cristain Bușoi a scris pe Facebook despre liberalizarea pieței de energie electrică în România care începe cu 1 ianuarie, despre tarifele plătite de consumatori, precum și despre lipsa de informare de către o instituție a statului, solicitând astfel președintelui ANRE să își depună mandatul.

Eurodeputatul Cristain Bușoi: „Solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.Milioane de români plătesc, astăzi, tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă”

„Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de energie electrică în România. Sunt milioane de români care, astăzi, plătesc tarife crescute pentru că nu li s-a spus ce trebuie să facă de către o instituție a statului care ar fi trebuit să îi respecte, să îi informeze și să îi protejeze. Reușita liberalizării se măsoară prin numărul consumatorilor care își schimbă furnizorul, care la noi este mult prea mic.
Având în vedere această situație, solicit public președintelui ANRE să își depună mandatul.
Cred că este timpul să reprofesionalizăm această instituție și să analizăm inclusiv rolul său în arhitectura instituțională a statului român” , a scris eurodeputatul Cristain Bușoi  pe Facebook.

Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) nu a gestionat deloc bine momentul liberalizării pieței de…

Posted by Cristian Bușoi on Tuesday, January 5, 2021

Mihaela Pântea, realizatorul emisiunii GÂNDUL FINANCIAR, a vorbit luni la GÂNDUL LIVE despre  liberalizarea pieței de energie electrică începând cu 1 ianuarie, Mihaela Pântea a declarat că ar fi fost nevoie încă de anul trecut de o dezbatere, astfel încât oamenii să înțeleagă exact ce reprezintă această liberalizare și ce au ei de făcut.
ANRE a elaborat un cadru de reglementare pentru liberalizarea completă a pieței de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care s-au stabilit obligații pentru furnizori de a transmite informări clienților casnici cu privire la liberalizarea pieței de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afișare la punctele de informare etc.).

Asociația Energia Inteligentă: 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021

O chestionare a 100 de consumatori casnici de energie electrică, realizată de Asociația Energia Inteligentă a scos în evidență că:

  • 93,87% din consumatori nu știu că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021;
  • 89,08% din consumatori nu au cunoștință să fi primit o înștiințare că se liberalizează piața de energie electrică la 1 ianuarie 2021.
Asociația Energia Inteligentă consideră că ”Nu au cunoștință” nu înseamnă că nu au și primit înștiințarea, dar ”practica” consumatorului este să meargă cu ”hârtiile” la Pay Point sau Casierie și să achite fără a citi ce este scris pe pagina 2, 3, 4 etc.

Conform Ordinului ANRE 171/2020 în vederea realizării activității de informare a consumatorilor privind liberalizarea pieței de energie electrică, furnizorii de ultimă instanță au obligația de a transmite clienților casnici din portofoliul propriu:

  • în perioada 1 octombrie 2020 – 1 decembrie 2020 o informare privind liberalizarea pieței de energie electrică începând cu data de 1 ianuarie 2020;
  • în luna decembrie 2020, după aprobarea de către Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție, o ofertă pentru serviciul universal.
Marea gimnastă a ţării rupe tăcerea după Olimpiadă: "Am fost goală cu medicul peste mine....
Horoscop miercuri, 22 septembrie. Viața a două zodii se va schimba radical de astăzi
FOTO. Gimnasta Larisa Iordache, imagini senzuale! Cum își expune trupul celebra campioană
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la...
A mințit sau nu Bianca Drăgușanu? De câte ori a bătut-o, de fapt, Alex Bodi...
Simona Halep și Toni Iuruc au plecat în luna de miere! Destinația exotică aleasă de...
Horoscop SPECIAL! Se anunţă câştiguri COLOSALE pentru aceşti nativi
România va începe adminstarea dozei trei de vaccin COVID-19. Ce grupe de persoane vor avea...
Cele mai bune anvelope de iarnă în 2021 după distanța de frânare pe zăpadă
BANCUL ZILEI – Femeile apetisante și admiratorii exigenți
Discriminare în era Covid. O femeie a fost refuzată la gogoșerie pe motiv că era...
Horoscop miercuri, 22 septembrie. Viața a două zodii se va schimba radical de astăzi
Virilitatea lui a INTRAT în istorie. Ce a făcut cu cele 70 de soţii a...
Horoscopul pe care e invidios și Voropchievici! Cine e cea mai norocoasă zodie a zilei
Schimbare majoră privind alocațiile de stat în 2022. Posibile vești bune pentru milioane de copii
ADRIAN POLEC vrea și el un BLOC cu 8 etaje în Mamaia
O femeie a văzut o „pasăre fericită” într-un copac. S-a apropiat și a încremenit FOTO
Tradiţii pentru Echinocțiul de toamnă 2021! Ce NU ai voie să faci azi?
VESTE BOMBĂ despre PFIZER! Informația care dă absolut totul peste cap
Andreea Esca a vărsat lacrimi amare. Despărțirea a lăsat urme adânci pentru vedetă. „Mai greu...
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...