Investiții: OMV Petrom a demarat noi acțiuni de foraj în Marea Neagră. Declinul producției interne ar putea fi oprit

Publicat: 18 01. 2021, 11:48
Actualizat: 18 01. 2021, 12:12

OMV Petrom a alocat un buget de 32 de milioane de euro pentru două noi sonde destinate forajului în platoul Mării Negre. Prima este operațională de la finalul anului trecut, în vreme ce a doua ar trebui pusă în funcțiune la începutul acestui an.

OMV Petrom a inițiat o nouă campanie de foraj offshore în ape de mică adâncime, în perimetrul Istria din Marea Neagră. Primele operațiuni de foraj au început la finalul lunii decembrie 2020, relevă comunicatul companiei transmis agenției Mediafax.

„Marea Neagră are o importanță strategică pentru producția de gaze a României: în prezent, circa 10% din consumul anual de gaze al țării provine din această zonă”, a declarat Chris Veit, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Upstream. Noile foraje sunt la peste 2.500 de metri sub fundul mării, în ape cu o adâncime de aproximativ 60 de metri.

Conform datelor furnizate de companie, peste 500 milioane de euro au fost investiți între 2014 și 2019, inclusiv pentru forarea a 16 noi sonde de explorare și producție și sidetrack-uri, modernizarea instalațiilor de producție și a sistemului de comprimare a gazelor.

Ar putea fi exploatați 22.000 de kilometri pătrați de platou maritim

România a fost prima țară din lume care a înregistrat oficial o producție de țiței, în anul 1857, urmată la doi ani distanță de Statele Unite ale Americii.

Conform unui raport Deloitte, zona offshore românească acoperă 22.000 de kilometri pătrați, atinge adâncimi de peste 1.000 m și este împărțită în perimetre de dimensiuni diferite. Unele sunt concesionate pentru activități de explorare, dezvoltare și exploatare.

În prezent, OMV Petrom are operațiuni de explorare, dezvoltare și producție în apele de mică adâncime (blocul Istria) și operațiuni de explorare în parteneriat cu ExxonMobil în apele de mare adâncime (Neptun Deep).

Producţia de ţiţei şi gaze din apele de mică adâncime (blocul Istria) este de circa 25.000 bep/zi. În 2019, a reprezentat circa 17% din producția Grupului în România.

OMV Petrom are o producție anuală de țiței și gaze la nivel de grup de 55,4 milioane bep în 2019. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual și operează o centrală electrică de înaltă eficiență de 860 MW. Pe piața distribuției de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România și țările învecinate prin intermediul a 798 benzinării, la sfârșitul lunii septembrie 2020, sub două branduri, OMV și Petrom.