Legea 5G trece de comisiile de specialitate. Preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaților: Tehnologia 5g va avea un impact atât de mare, încât securitatea cibernetică este vitală pentru stat

Legea 5G trece de comisiile de specialitate. Preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaților: Tehnologia 5g va avea un impact atât de mare, încât securitatea cibernetică este vitală pentru stat
Sursă FOTO: Pixabay - caracter ilustrativ
Publicat: 12/05/2021, 17:38
Actualizat: 12/05/2021, 17:39

Comisia juridică, cea pentru apărare şi cea pentru tehnologia informaţiilor au dat, miercuri, raport de adoptare, cu majoritate de voturi, proiectului de lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice şi de comunicaţii de interes naţional şi condiţiile implementării reţelelor 5G.

Premierul Florin Cîţu a anunţat luni, 10 mai, că proiectul de lege privind 5G va merge în procedură de urgenţă în Parlament, iar miercuri, 12 mai, acesta a fost adoptat în comisiile de specialitate din Camera Deputaţilor. Proiectul de act normativ urmează să ajungă în Senat.

„Lucrurile sunt clare, rămâne aşa cum a stabilit Guvernul. Am vorbit cu membrii în Parlament şi cu preşedintele Camerei Deputaţilor, va fi procedură de urgenţă”, a declarat Florin Cîțu.

Tehnologia 5g va avea un impact atât de mare încât securitatea cibernetică este vitală pentru statul român, a declarat Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaţilor, după ce proiectul referitor la implementarea reţelelor 5G a primit miercuri, 12 mai, raport de adoptare în comisii, fără amendamente, în forma adoptată de Guvern.

Preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaţilor: Opiniile furnizorilor de echipamente și tehnologie au fost transmise comisiilor de specialitate

Guvernul lucrează la proiectul de lege 5G de mai bine de o jumătate de an. Noi, la Comisia pentru Tehnologia Informației, am avut dezbateri destul de tehnice, cu toţi operatorii din piață și cu producătorii sau furnizorii de echipamente, respectiv de tehnologie 5g. Dezbaterea a fost destul de lungă anterior acestui vot, opiniile a fost trimise către absolut toți membri Comisiei. Astăzi, din păcate, din cauza faptului că au fost multe amendamente transmise de colegii noștri foarte târziu – nu conform procedurii câteva ore mai înainte – a fost mai complicat și bătălia a fost pe amendamente și nu am asistat la o dezbatere tehnică pe legea în sine, a declarat Sabin Sărmaş după raportul în comisiile parlamentare.

Președintele Comisiei IT spune că legea este extrem de clară, iar tehnologia 5g, așa cum este implementată conform standardelor, la cea mai înaltă calitate nu are nimic de a face cu schimbarea echipamentelor care țin de vechile tehnologii.

Sabin Sărmaș: Poți pur și simplu să pierzi controlul asupra comunicațiilor în cel mai negru scenariu

Conform lui Sabin Sărmaş, proiectul de lege 5G stabilește trei lucruri. În primul rând reglementează, ceea ce este pas extrem de important pentru a avea licitația 5g România.  În al doilea rând, legea introduce reguli clare privind câteva aspecte extrem de importante ce țin de securitatea cibernetică a sistemelor informatice naționale.

„Tehnologia 5g va avea un impact atât de mare încât securitatea cibernetică este vitală pentru stat. Poți pur și simplu să îți pierzi controlul asupra comunicațiilor în cel mai negru scenariu. Nu în ultimul rând până în practică memorandumul 5G pe care l-am asumat împreună cu partenerul nostru strategic, Statele Unite ale Americii” – Sabin Sărmaş, preşedintele Comisiei IT din Camera Deputaţilor.

Parlamentarul mai explică faptul că operatorii nu trebuie să schimbe partea de acces radio, acele antene pe care le vedem astăzi pe blocuri, din cauza acestei legi. Dacă vor să implementeze tehnologia 5g, va trebui să o facă conform standardelor.

Participarea companiilor chineze la licitația 5g nu este prohibită prin lege

Referitor la participarea companiilor chineze la licitația 5G, Sabin Sărmaș spune că legea nu vorbește despre o companie dintr o țară sau alta.

„Trebuie să fim foarte precişi cu acest lucru. Sunt niște criterii non-tehnice la care legea face referire. Despre asta este vorba. Dacă firmele, indiferent din țară de unde provin, pot să îndeplinească acele criterii, vor putea fi furnizor de tehnologie în România fără nicio problemă”, spune parlamentarul.

Conform lui Sabin Sărmaş, legea este în procedură de urgență, va merge în această moment către Senatul României. Actul normativ va fi adoptat în următoarele săptămâni, după care mai este nevoie de câteva reglementări care sunt puse în Codul Comunicațiilor, care ţin de durata pentru care se acordă licența pentru tehnologia 5g, după care ANCOM are responsabilitatea să demareze această licitație, a mai explicat el. E de așteptat ca aceste etape să fie finalizate în cursul acestui an.

Ce prevede Legea 5G, în forma în care a fost votată în comisiile de specialitate din Camera Deputaților

Legea are drept scop adoptarea unor măsuri referitoare la autorizarea producătorilor de tehnologii, echipamente şi programe software utilizate în cadrul infrastructurilor informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele de comunicaţii electronice prin intermediul cărora se asigură servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, denumite reţele 5G, în vederea prevenirii, contractării şi eliminării riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării.

„Pentru realizarea scopului prevăzut la articolul 1, utilizarea de tehnologii, echipamente şi programe software în cadrul infrastructurii informatice şi de comunicaţii de interes naţional, precum şi în reţelele 5G, cu excepţia echipamentelor terminale folosite de utilizatorii finali definiţi potrivit OUG 111/2011, este condiţionată de obţinerea de către producători a unei autorizaţii, în condiţiile prezentei legi. Autorizarea se acordă prin decizie a prim-ministrului pe baza avizului conform al Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, în termen de 4 luni de la data solicitării”, se arată în proiect.

Iniţiativa menţionează că avizul conform se fundamentează pe o serie de documente prevăzute de această lege, precum şi pe evaluări din perspectiva riscurilor, ameninţărilor şi vulnerabilităţilor la adresa securităţii naţionale şi apărării ţării. În situaţia în care sunt identificate riscuri, ameninţări şi vulnerabilităţi la adresa securităţii ţării ca urmare a analizei, avizul CSAT este negativ.

Furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice autorizaţi pot utiliza numai tehnologii, echipamente şi programe software în reţelele 5G realizate de producători autorizaţi, în conformitate cu prezenta lege.

Potrivit acesteia, constitutie contravenţie utilizarea de către furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice a tehnologiilor, echipamentelor şi programelor software în reţelele 5G puse la dispoziţie de producători care nu au obţinut autorizarea stabilită de lege şi se sancţionează cu amendă în cuantum cuprins între 1% şi 5% din cifra de afaceri. Proiectul a fost iniţiat de Guvern şi a fost adoptat de comisiile de la Cameră în forma transmisă.

Frumoasa sportivă a ţării, şocată după ce şi-a făcut analizele. Ce rezultat a citit: "Homosexualitate,...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
FOTO. Loredana Groza, noi imagini controversate! Cum s-a lăsat pozată și filmată cântăreața
Durerile de gât nu sunt provocate doar de răceală. De ce te-ar putea durea gâtul
Raed Arafat, anunț cutremurător! Măsura dură care se ia în toate spitalele din România, după...
Lovitură în despărțirea Anamaria Prodan – Laurențiu Reghecampf! Ce spune legea americană după care se...
Anunțul momentului despre pensionarii din România! Se va întâmpla în curând, au apărut cifrele
VIDEO Trucuri pentru a avea mai multe locuri în avion
Mașină care i-a lăsat MASCĂ pe inspectorii de la RAR
Telenovelă în toată regula. Întâlnire de gradul zero între Cristi Borcea și actualul soț al...
BANCUL ZILEI – Fetele de măritat și detaliile picante din dormitor
Tratamentul mortal pe care mii de români îl iau singuri acasă. Avertismentul unui medic: Nu...
Gina Pistol și-a luat fetița și A PLECAT din casa lui Smiley!
I se spunea CĂLĂUL și a fost cel mai mare CRIMINAL al tuturor timpurilor. Cum...
Animalul care se mănâncă la petrecerile mafioților. Poliția îl confiscă în număr extrem de mare
Salariul colosal pe care a ajuns să îl încaseze un şofer de taxi în Anglia....
Lista miniștrilor lui Dacian Cioloș: Stelian Ion revine la Justiție
Incident grav cu Vladimir Putin și o jurnalistă americană: „O femeie frumoasă, drăguță...”
Decizie oficială: CARANTINĂ OBLIGATORIE pentru aceste localităţi. Se aplică imediat. Lista restricţiilor
Adio, nuntă! Irina Tănase și Liviu Dragnea s-au despărțit? Blonda aruncă bomba
Alertă! Liviu Dragnea anulează căsătoria cu Irina Tănase. Ea a vorbit prima: E urât
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021