Mic ghid care te-ar putea ajuta să plătești o rată mai mică. Cât de profitabilă este refinanțarea creditelor

Redactor:
Simona Simionescu
Mic ghid care te-ar putea ajuta să plătești o rată mai mică. Cât de profitabilă este refinanțarea creditelor
Ca să atragă clienți noi, dar și pentru a se asigura că își vor recupera banii de la cei cu întârzieri la plata ratelor, tot mai multe bănci renunță la diferite cos­turi aferente restructurării creditelor. Numai din eliminarea comisionului de ana­liză a dosarului, economia este de apro­ximativ 200 de lei.

Ca să atragă clienți noi, dar și pentru a se asigura că își vorrecupera banii de la cei cu întârzieri la plata ratelor, tot maimulte bănci renunță la diferite cos­turi aferente restructurăriicreditelor. Numai din eliminarea comisionului de ana­liză adosarului, economia este de apro­ximativ 200 de lei. Persoanelecare apelează la refinanțare, rescadențare sau ree­șalonare – celetrei metode folosite de bănci pentru restructurarea împrumutu­rilor- pot câștiga de două ori. Astfel, clien­ții scapă de anumitecomisioane și pot plăti rate mai mici, în funcție de soluțiaaleasă.

â–º Millennium Bank, de exemplu, nu percepe comision de analiză adosarului la creditele de refinanțare. Oferta, valabilă până lafinele lunii iunie, se aplică doar la creditele ipotecarecontractate pentru refinanțarea altor împrumuturi ipotecare.

â–ºPână la sfârșitul lunii, și Emporiki Bank are în derulare opromoție pentru refinanțarea creditelor cu ipotecă, prin careclienții nu plătesc niciun comision.

â–º Până pe 28 februarie este valabilă și oferta GarantiBank derefinanțare a oricărui tip de credit. Banca nu percepe comisionlunar de administrare a creditului și nici comision de analiză adosarului.

â–º Și CEC Bank a eliminat comisionul perceput în cazulrestructurării creditelor destinate persoanelor fizice, pentrutoate produsele de creditare din oferta curentă.

Trei credite refinanțate cu unul singur

Băncile pot refinanța orice tip de împrumut, indiferent demonedă, de la cele de nevoi personale și de achiziție până lacredite auto și carduri de credit sau overdrafturi (descoperit decont, n.r.). Cazurile de refinanțare diferă de la un client laaltul, în funcție de scopul urmărit. Unii apelează astfel larefinanțare pentru a suplimenta suma creditului ori ca să micșorezerata lunară. Alții fac un asemenea credit pentru consolidareadatoriilor lunare într-o singură rată cu o singură scadență.
Într-o asemenea situație s-a aflat și un tânăr salariat, cu treicredite în derulare – unul ipotecar, de 20.000 de euro, luat înseptembrie 2008, unul de nevoi personale, de 10.000 de lei, din mai2009 și un card de credit, de 5.000 de lei, folosit integral.Înainte de a merge la bancă pentru refinanțarea sumei rămase deplătit din cele trei împrumuturi (de 22.850 de euro), el plăteacumulat rate lunare în valoare de 1.152 de lei, potrivit calculelorinfoBancare.ro realizate la solicitarea gândul. Prin consolidareacelor trei împrumuturi, tânărul a ajuns să achite o singură ratălunară de 170 de euro (714 lei, cu 438 de lei mai puțin decâtînainte). El a trebuit însă să ipotecheze casa cumpărată în2008.

Rata rămâne aceeași, dar pleci cu baniacasă

Un alt client a apelat la refinanțarea creditului imobiliar de50.000 de euro, luat în august 2009, pe 25 de ani și cu o ratălunară de 410 euro. Acum, după refinanțare, rata lunară este tot de410 euro, iar creditul se derulează tot pe 25 de ani, însăîmprumutul este de 54.000 de euro. În schimb, pentru românii cucredite în franci elvețieni, refinanțarea ridică două mariprobleme, explică brokerii de credite. Prima dintre ele estediferența foarte mare de curs dintre franc și euro. Asta înseamnăcă, pentru a refinanța acum un credit în franci luat acum trei ani,este nevoie de mai mulți euro decât atunci, ratele aferente nouluicredit, de refinanțare, fiind în continuare mari. A doua mareproblemă este că refinan­țarea presupune și reevaluarea garanției,care în cele mai multe cazuri este un imobil.

VIDEO! O vietate din era dinozaurilor, filmată în timp ce înota într-un râu din România:...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
FOTO. Gabriela Cristea, goală în cadă! Vedeta TV a lăsat la vedere prea mult
FOTO. Cum a ajuns să arate fosta campioană mondială la gimnastică! Românca s-a retras și...
Părinții lui sunt actori celebri, dar el mănâncă din gunoaie. Povestea este șocantă
Sistem imunitar vs. Coronavirus: Cât timp durează imunitatea după COVID-19? Studii efectuate şi clarificări OMS
Donald Trump a adus în discuție România în contextul scandalului Hunter Biden. Reacția lui Klaus...
George Burcea, declaraţie controversată de dragoste! Ce a putut să îi spună Vivianei Sposub, după...
Cine a fost prima iubită a lui Klaus Iohannis? Președintele a recunoscut asta de față...
După aproape 2.000 de ani, o descoperire INCREDIBILĂ despre impunătorul împărat TRAIAN, care l-a învins...
Vedete din România care au apărut în Playboy. Gimnastele care au lăsat TOT la vedere...
Veste proastă pentru 7 milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu mărirea pensiilor
Sărbătoare mare vineri în calendarul ortodox: Ce nu ai voie să faci pe 23 octombrie...
Când simți „un gâdilici” în gât virusul și-a croit deja calea în organism. Remediul care...
Un business care explodează în România. Nimeni nu credea că se va schimba atât de...
Locul superb aflat la câteva minute de Braşov, dar care nu este o staţiune de...
Inchide