Mic ghid care te-ar putea ajuta să plătești o rată mai mică. Cât de profitabilă este refinanțarea creditelor

Mic ghid care te-ar putea ajuta să plătești o rată mai mică. Cât de profitabilă este refinanțarea creditelor
Publicat: 23/04/2012, 19:27
Actualizat: 24/04/2012, 16:24

Ca să atragă clienți noi, dar și pentru a se asigura că își vorrecupera banii de la cei cu întârzieri la plata ratelor, tot maimulte bănci renunță la diferite cos­turi aferente restructurăriicreditelor. Numai din eliminarea comisionului de ana­liză adosarului, economia este de apro­ximativ 200 de lei. Persoanelecare apelează la refinanțare, rescadențare sau ree­șalonare – celetrei metode folosite de bănci pentru restructurarea împrumutu­rilor- pot câștiga de două ori. Astfel, clien­ții scapă de anumitecomisioane și pot plăti rate mai mici, în funcție de soluțiaaleasă.

â–º Millennium Bank, de exemplu, nu percepe comision de analiză adosarului la creditele de refinanțare. Oferta, valabilă până lafinele lunii iunie, se aplică doar la creditele ipotecarecontractate pentru refinanțarea altor împrumuturi ipotecare.

â–ºPână la sfârșitul lunii, și Emporiki Bank are în derulare opromoție pentru refinanțarea creditelor cu ipotecă, prin careclienții nu plătesc niciun comision.

â–º Până pe 28 februarie este valabilă și oferta GarantiBank derefinanțare a oricărui tip de credit. Banca nu percepe comisionlunar de administrare a creditului și nici comision de analiză adosarului.

â–º Și CEC Bank a eliminat comisionul perceput în cazulrestructurării creditelor destinate persoanelor fizice, pentrutoate produsele de creditare din oferta curentă.

Trei credite refinanțate cu unul singur

Băncile pot refinanța orice tip de împrumut, indiferent demonedă, de la cele de nevoi personale și de achiziție până lacredite auto și carduri de credit sau overdrafturi (descoperit decont, n.r.). Cazurile de refinanțare diferă de la un client laaltul, în funcție de scopul urmărit. Unii apelează astfel larefinanțare pentru a suplimenta suma creditului ori ca să micșorezerata lunară. Alții fac un asemenea credit pentru consolidareadatoriilor lunare într-o singură rată cu o singură scadență.
Într-o asemenea situație s-a aflat și un tânăr salariat, cu treicredite în derulare – unul ipotecar, de 20.000 de euro, luat înseptembrie 2008, unul de nevoi personale, de 10.000 de lei, din mai2009 și un card de credit, de 5.000 de lei, folosit integral.Înainte de a merge la bancă pentru refinanțarea sumei rămase deplătit din cele trei împrumuturi (de 22.850 de euro), el plăteacumulat rate lunare în valoare de 1.152 de lei, potrivit calculelorinfoBancare.ro realizate la solicitarea gândul. Prin consolidareacelor trei împrumuturi, tânărul a ajuns să achite o singură ratălunară de 170 de euro (714 lei, cu 438 de lei mai puțin decâtînainte). El a trebuit însă să ipotecheze casa cumpărată în2008.

Rata rămâne aceeași, dar pleci cu baniacasă

Un alt client a apelat la refinanțarea creditului imobiliar de50.000 de euro, luat în august 2009, pe 25 de ani și cu o ratălunară de 410 euro. Acum, după refinanțare, rata lunară este tot de410 euro, iar creditul se derulează tot pe 25 de ani, însăîmprumutul este de 54.000 de euro. În schimb, pentru românii cucredite în franci elvețieni, refinanțarea ridică două mariprobleme, explică brokerii de credite. Prima dintre ele estediferența foarte mare de curs dintre franc și euro. Asta înseamnăcă, pentru a refinanța acum un credit în franci luat acum trei ani,este nevoie de mai mulți euro decât atunci, ratele aferente nouluicredit, de refinanțare, fiind în continuare mari. A doua mareproblemă este că refinan­țarea presupune și reevaluarea garanției,care în cele mai multe cazuri este un imobil.

Calvar pentru o tânără. Ce a putut să păţească după 10 partide de sex într-un...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
FOTO. Alina Pușcaș, în costum de baie! Cum arată trupul vedetei
Demența la bătrânețe poate fi prevenită, dacă urmezi 5 sfaturi simple
Anunț cutremurător! Medicul Valeriu Gheorghiță, adevărul despre efectele adverse ale dozei a treia de vaccin:
Kira Hagi, prezentatoare de știri! La ce post apare fiica lui Gică Hagi | VIDEO
Averea halucinantă a noului premier al României! 40.000 de euro pensie și venituri grotesc de...
Criza guvernamentală ucide oameni zilnic. Apelul medicilor: Depolitizaţi deciziile medicale şi haideţi să colaborăm
Cum să eviți impactul cu un animal care îți apare în fața mașinii. Sfaturile care...
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
Raed Arafat a răspuns de ce nu este impusă starea de urgență, deși sunt înregistrate...
INCREDIBIL! Câți lei câștigă lunar un livrator de la Foodpanda
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să...
Când se întoarce frigul în România. Trebuie să ne pregătim deja hainele groase
VIDEO Dacia ca un MONSTRU bate orice BMW sau Mercedes la viteză. Cum arată bolidul...
Cristian Bîrcă și-a băgat încă o firmă în FALIMENT
Filmul din cariera lui pe care Brad Pitt ar vrea ca lumea să îl uite!
Marea noastră actriță A MURIT... Este doliu uriaș în lumea actorilor români
Bomba dimineții despre PFIZER! Anunțul făcut ÎN MIEZ DE NOAPTE
Iohannis a fost informat oficial! După atâția ani, a intervenit divorțul. Adio, cuplu perfect
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Pâinea noastră (scumpă) cea de toate zilele? România, producţie record de grâu în 2021