Ministrul Economiei, după ce a promovat munițiile cu efect perforant termobaric: „Putem să intrăm în producție imediat, dar avem nevoie de o comandă”

Ministrul Economiei, după ce a promovat munițiile cu efect perforant termobaric: „Putem să intrăm în producție imediat, dar avem nevoie de o comandă”
Florin Spătaru, ministrul Economiei / Sursa: Ministerul Economiei
Publicat: 14/05/2022, 18:23
Actualizat: 14/05/2022, 18:25

Florin Spătaru, ministrul Economiei, a admis, sâmbătă, că, deși a promovat recent destul de intens capacitatea Uzinei Mecanice Plopeni de a produce rachete termobarice, societatea nu a primit nicio comandă.

Delegația condusă de ministrul Economiei a mers, acum trei săptămâni, în vizită de lucru la Uzina Mecanică Plopeni, la finalul căreia Florin Spătaru anunța cu satisfacție că muniția cu efect perforant termobarică se poate produce aici.

De atunci, uzina nu a primit nici măcar o comandă, a admis ministrul Economiei, sâmbătă, într-o intervenție televizată.

„Poate fi fabricată imediat. Avem capabilitatea necesară, avem echipamentele necesare, putem să o fabricăm, să intrăm în producție imediat, dar avem nevoie de o comandă, bineînțeles. Deocamdată nu am primit o astfel de comandă, dar săptămâna aceasta am avut prima întâlnire între reprezentanții Ministerului Apărării Naționale și Ministerul Economiei pentru a găsi proiecte comune care pot fi dezvoltate pe termen scurt și pe termen mediu”, a declarat ministrul Economiei, Florin Spătaru, sâmbătă, la emisiunea Income, de la Antena 3.

Poate perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate

În 29 aprilie, Florin Spătaru, ministrul Economiei anunța, că muniția cu efect perforant termobarică este un produs pe care România este gata să-l fabrice pentru Ministerul Apărării Naționale, printr-un comunicat postat pe contul de Facebook.

Sursa: Ministerul Economiei
Sursa: Ministerul Economiei

„Am participat, astăzi, în poligonul Uzinei Mecanice Plopeni, la testarea loviturii perforante termobarice pentru AG-9, în vederea omologării prototipului industrial. Acestă etapă face parte din implementarea proiectului pentru fabricarea, la nivel industrial, a munițiilor cu efect perforant termobaric destinate aruncătorului de grenade AG-9, prin transferul tehnologic de la Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie, la CN ROMARM SA” , a spus ministrul Spătaru.

Demnitarul a adăugat că proiectul asigură creșterea capacității și competitivității economice. „La Plopeni, a fost testat un produs de importanță strategică și cu un potențial de piață ridicat. La momentul actual, munițiile termobarice sunt produse de un număr restrâns de producători mondiali, iar cele din configurația propusă a se vor realiza în cadrul proiectului > neaflându-se la această dată, în fabricaţie de serie sau pe lista de export a celor mai mari producători de armament din lume”.

Potrivit Ministerului Economiei, „lovitura perforant-termobarică pentru aruncătorul de grenade AG-9” este o muniție cu efect combinat de schije și suflu, având capacitatea de a perfora ținte de beton, cărămidă, valuri de pământ și ținte blindate. Muniția a fost dezvoltată în 2019, la nivel model experimental, in cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare din cadrul MApN, fiind ulterior preluată în fabricație în industria de apărare, pe baza unui proiect de transfer tehnologic finanțat de către UEFISCDI și ROMARM SA.

Sursa: Ministerul Economiei
Sursa: Ministerul Economiei

Ce buget are uzina și ce pierderi a înregistrat în trecut

Bugetul Uzinei Mecanice Plopeni atribuit de la Ministerul Economiei, de la bugetul de stat, pentru anul 2022, este peste 6,5 milioane de lei, bani care, potrivit oficialilor, urmează să fie investiți pentru asimilarea și fabricarea unei game diversificate de muniție de artilerie, în scopul satisfacerii necesităților forțelor Sistemului Național de Apărare și ale beneficiarilor externi.

Ministerului Economiei, Antreprenoriatului Şi Turismului (MEAT) deţine calitatea de acţionar majoritar, cu 77,77% la Uzina Mecanică Plopeni  filial a C.N. ROMARM S.A..

În 2020, uzina a avut 294 de angajați  (față de 303 în anul anterior), o cifră de afaceri de 17,92 milioane de lei (față de 13,9 în 2019), datorii de 73,33 milioane de lei (față de 60,4 în 2019), încheind anul 2020 cu o pierdere de 3,29 milioane de lei (față de 2,46 în 2019).

Cifrele se regăsesc în ultimul raport anual, aferent anului 2020, privind întreprinderile publice aflate în subordinea, în coordonarea, sub autoritatea ori în portofoliul MEAT, din iunie 2021.

De precizat că fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui, anunța, în iulie 2021, eliberarea din funcție a administratorului „special” pentru privatizare de la Uzina Mecanică Plopeni, alături de alte patru astfel de posturi de la alte companii la care statul e acționar, salariul acestuia fiind de 10.476 de lei lunar.

Nu-i așa că v-ar plăcea și vouă să tot acumulați datorii și apoi să le tot ștergeți? O companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului. În ministerul economiei reforma a început. Nu sunt nici primele sinecuri pe care le desființăm și nici ultimele”, anunța Claudiu Năsui.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie bolnavă de cancer a decis să se mute împreună cu familia în „zona...
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
FOTO. Cea mai sexy femeie din lume s-a filmat în timp ce se îmbrăca! Fanii...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Unde este Fito? Povestea celui mai notoriu infractor din Ecuador, care a fugit din închisoarea...
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un...
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic...
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns...
"Am călătorit în timp". Un profesor ieșit din comă spune că a fost în anul...
Detalii halucinante au ieșit la iveală în cazul presupusului criminal din Orhei. Bărbatul este bănuit...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Poate fi anulat ITP-ul dacă mașina scoate prea mult fum?
Biden a promulgat pachetul de ajutor pentru Ucraina
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Decizie finală pentru plata cu BANCNOTE. Noua regulă devine OBLIGATORIE
Românul de 24 de ani, milionar din nimic. Cum a făcut munți de bani
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am...
Turistă sfârtecată de urs pe Transfăgărășan! Scosese mâna pe geam ca să...
Gabriela Cristea, dezamăgită de lipsa de curaj pentru a-i refuza pe alții! Prezentatoarea TV și-a...
Lovitura dură pentru TikTok! Comisia Europene suspendă noul program al platformei: ”Există riscuri pentru sănătatea...
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai...
Recipientele de la una dintre cele mai populare cafenele din lume vor fi mai mici...