Ministrul Economiei a desființat alte două posturi de administratori speciali. Claudiu Năsui: „Azi mai închidem două sinecuri”. Cât costă consultanții pentru privatizare

Ministrul Economiei a desființat alte două posturi de administratori speciali. Claudiu Năsui: „Azi mai închidem două sinecuri”. Cât costă consultanții pentru privatizare
Salariile lunare ale administratorilor speciali pentru privatizare care au rămas fără posturi erau cuprinse între 8.900 și 14.600 lei / Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 28/07/2021, 16:29
Actualizat: 28/07/2021, 16:34

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului. Claudiu Năsui, a anunțat, miercuri dimineața, eliberarea din funcție a administratorilor speciali pentru privatizare, de la companiile Tohan și Carfil. A fost al doilea anunț de acest gen în două zile consecutive și a fost publicat în ziua în care pe ordinea de zi a ședinței de Guvern a fost inclus proiectul de buget venituri şi cheltuieli aferent activitaţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2021.

„Azi mai închidem două sinecuri. Eliberăm din funcție administratorii „speciali” pentru privatizare de la Tohan și Carfil”, a anunțat, miercuri dimieața, Claudiu Năsui, pe contul de Facebook.

Anunțul este similar cu cel de marți, în care anunța eliberarea din funcție a administratorilor speciali de la trei companii de stat: Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București.

„Este categoria de sinecuri apărută în 2002 și care a dăinuit până azi. În teorie, acești administratori speciali ar fi trebuit să pregătească companiile de stat pentru privatizare. În practică, nu fac nimic. Dimpotrivă, își iau bani atât timp cât compania nu este privatizată”, a explicat Claudiu Năsui.

Ce salarii primeau lunar administratorii speciali pentru privatizare

Ca și în cazurile de marți, ministrul Economiei a făcut public salariul celor doi administratori, dar și pierderile companiilor unde activau.

„Tohan și Carfil sunt două companii de stat care au astfel de administratori „speciali”. Salariile lor erau de 8.962 de lei și 9.000 de lei pe lună. De unde bani? Din banii companiilor, care mai departe fac pierderi și generează datorii la stat. Datorii care sunt șterse periodic. Deci din banii noștri, ai contribuabililor”, scrie ministrul.

„Cât de utili au fost acești administratori speciali pentru aceste două companii”, se întreabă Claudiu Năsui, care detaliază nivelul  pierderilor:

Tohan SA a avut în 2020 pierdere de 3,6 milioane de lei și datorii la stat de peste 30 de milioane de lei.

Carfil SA a avut în 2020 pierderi de 11 milioane de lei în 2020 și datorii la de peste 15 milioane de lei.

În cazul companiilor din mesaul de marți, Băița SA, Uzina Mecanică Plopeni și Uzina Mecanică București, salariile administratorilor speciali  de la stat erau de 10.871 de lei, 10.476 de lei și 14.658 de lei pe lună, dar acestea mergeau de fapt către două persoane, pentru că una dintre ele era administrator „special” în două locuri.

În ceea ce provește Uzina Mecanică București, a scris ministrul Năsui, aceasta are capitaluri proprii negative (adică are mai multe datorii decât active). Doar anul acesta a mai făcut 6.7 milioane de lei datorii suplimentare la bugetul de stat și face pierderi an de an.

Băița SA avea 50 de milioane de lei datorii, din care va mai rambursa doar 2.7 milioane de lei. „De ce? Pentru că peste jumătate s-au șters și restul au fost convertite în acțiuni. Deci nu vor mai fi rambursate vreodată”, scria ministrul.

„Nu-i așa că v-ar plăcea și vouă să tot acumulați datorii și apoi să le tot ștergeți? O companie privată nu o să beneficieze niciodată de un asemenea tratament „special” din partea statului. În ministerul economiei reforma a început. Nu sunt nici primele sinecuri pe care le desființăm și nici ultimele”, anunța Claudiu Năsui, marți.

„La un moment dat va trebui să ne oprim cu toate sinecurile și toate categoriile „speciale”. În ministerul economiei și în companiile care au rămas la economie, reforma continuă. Trebuie să punem stop găurilor negre și companiilor de stat căpușate”, a conchis, miercuri, ministrul Economiei.

Câți bani are statul la dispoziție pentru privatizare

Cheltuielile aferente activității de privatizare pe 2021 se regăsesc în proiectul de buget inclus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern de miercuri.

Este vorba de proiectul de Hotărârea privind aprobarea bugetului de venituri şi cheltuieli aferent activitaţii de privatizare al Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului pe anul 2021, care a fost aprobat de Executiv, conform informării de la finalul ședinței.

Potrivit notei de fundamentare, venituri totale sunt de peste 61,7 milioane de lei, din care

  • 89.000 lei venituri din privatizare (constituite din implementarea prevederilor specifice referitoare la privatizarea societăţii U.M. Drăgășani)
  • 61.628 mii lei alte venituri din proprietate

În ceea ce privește cheltuielile totale, estimate tot la 61,7 milioane de lei, cheltuieli de administrare, privatizare reprezintă 8 milioane de lei, din care:

  • 375.000 lei – anunturi publicitate internă și internatională privind oferta de vânzare, selecție intermediar/consultant:
  • 375.000 lei – onorarii firme de avocatură 375 mii lei.
  • 375.000 lei -onorarii intermediari oferte publice/consultanți privatizare
  • 375.000 lei – alte cheltuieli pentru realizarea administrarii, pregatirea si realizarea privatizarii, inclusiv taxe ASF
  • 1,68 milioane de lei – costuri estimate cu plata administratorilor speciali în insolvență.

Cheltuieli legate de plata serviciilor contractate cu un expert independent, persoană fizică sau juridică specializată în recrutarea resurselor umane, conform O.U.G. nr. 109/2011 privind guvernanța corporativă a intreprinderilor publice, suma este estimată la 1,11 milioane de lei.

Cheltuieli legate de evaluări, studii de fezabilitate necesare, precum si orice alte costuri legate de administrarea și valorificarea activelor și activelor functionale preluate, în numele statului, în condițiile legii sunt estimate la 1.88 milioane de lei.

Per ansamblu, disponibilul în lei aferent activităţii de privatizare existent în conturile Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului la finele anului 2020 este în suma de 4.034 mii lei, conform notei de fundamentare.

Proiect Buget Privatizare ANEXA-26 by Gandul.info on Scribd

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul Zilei de Transilvania”, la finalul anului citeste mai mult
Josnic! Tânăra a primit 60.000 de euro pentru partida de amor filmată cu bărbatul celebru...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
FOTO. Nicoleta Luciu e de nerecunoscut după intervențiile estetice! Cum s-a schimbat fosta vedetă TV
Procedura cosmetică comună care a desfigurat-o permanent pe Linda Evangelista. Cum arată acum fostul model
Anda Călin, reacție dură la adresa Oliviei Steer! Iubita lui Liviu Vârciu a pus-o la...
Nu a fost chemat la nuntă de Simona Halep, dar o sfătuiește să facă repede...
O mare bătaie de joc. Ce trebuie să facă românii care vor ajutoare de încălzire,...
Cel mai vechi recrutor român face sondaj pe LinkedIn: „Femeile care vor să facă sex...
Nu te duce la service pentru aceste operațiuni, chiar dacă ești antitalent la mecanică: sunt...
BANCUL ZILEI – Sexul te face KO în box!
Închisoarea din Kabul, păzită de deținuți. Mărturia unui fost pușcăriaș: „Mi-au intrat în casă, mi-au...
Horoscop 27 septembrie. Viața acestei zodii se va schimba radical de azi
Apariție SURPRIZĂ într-o pădure din GIURGIU. Un cameraman de ocazie a înregistrat tot
Horoscop pentru luni! Se anunţă schimbări importante pentru multe dintre zodii
Ce pericol poate apărea la raft din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze. Atenție...
Un NOR TOXIC va acoperi ROMÂNIA
Kelly din „Familia Bundy” a fost cu Brad Pitt în tinerețe. „Țeapa” pe care i-a...
Vestea care cutremură Europa: Lovitură devastatoare pentru Angela Merkel. Ce va urma?
DENISE RIFAI a rămas fără cuvinte! Ce i-a spus Dacian Cioloș în timpul emisiunii: Recunosc
5 GREȘELI majore pe care le-a făcut Ludovic ORBAN. De ce a pierdut președinția PNL
EXCLUSIV. E război total pe piaţa de energie. De ce avem de fapt facturi prea...
Are doar 27 de ani şi o companie de 5 miliarde de dolari pe care...