VIDEO Spătaru, despre problemele economice cauzate de război: ”Avem un impact pe industria metalurgică și a componentelor auto”

Publicat: 18/03/2022, 21:33
Actualizat: 18/03/2022, 21:58

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a afirmat că războiul pornit de Rusia în Ucraina afectează din punct de vedere economic anumite industrii din România, în special  industria metalurgiei şi a componentelor auto, dar nu se pune problema ca angajații din aceste industrii să intre în șomaj, cu excepția unei singure companii  cu acționariat rusesc.

”Am creat un grup de lucru, la nivelul Ministerului Economiei, am chemat asociaţiile profesionale şi companiile pentru a vedea care este impactul acestui conflict care acoperă Ucraina, dar vorbim şi de Federaţia Rusă şi de Belarus. Toate aceste zone de conflict din care veneau o parte din materii prime şi componente”, a declarat Florin Spătaru, la Antena 3.

Ministrul recunoaște că războiul impactează anumite industrii din România, dar companiile încearcă să găsească soluții pentru a se aproviziona din alte zone.

”Avem un impact pe industria metalurgică, e un regim de sancţiuni care a intrat în vigoare şi pe care România îl aplică, vorbim de componentele auto care de asemenea impactează. Companiile încearcă să găsească soluţii pentru a se aproviziona din alte zone, dar, de asemenea, ne-au solicitat o mai mare fluidizare în vămi, o mai mare fluidizare a fluxului de marfă pentru a putea  veni cu aceste componente şi cu camioanele către locurile de producţie, lucru pe care l-am făcut, am transmis către ANAF şi către MAI adrese  că vom aloca personal suplimentar către aceste vămi. De asemenea, au sesizat  încă de acum câteva zile probleme care pot apărea în Portul Constanţa şi după cum aţi văzut, ieri, deja încep să apară”, a afirmat el..

Florin Spătaru a spus că o soluție pentru transportatori ar fi o redirecționare pe Dunăre, bineînțeles că vor fi atât întârzieri și costuri suplimentare.

”O măsură pe care putem să o luăm este redirecţionarea traficului pe Dunăre, către porturile de la Galaţi şi Brăila, asta ar însemna o etapă suplimentară  pentru a veni cu nave cu pescaj care ar putea veni în acea zonă. Acest lucru înseamnă întârziere şi costuri suplimentare pe care le vom cuantifica şi le vom prezenta către Comisia Europeană pentru a găsi măsuri financiare prin care putem să prevenim astfel de lucru”, a declarat ministrul Economiei.

Ministrul a precizat că cu excepția companiei TMK, nu există semnale de la alte companii care și-ar trimite angajații în șomaj tehnic.

”În acest moment cu excepţia TMK, care are o problemă cu plata salariilor, nu avem semnale că putem ajunge în situaţia de şomaj. Le-am comunicat companiilor să avem o comunicare dinamică astfel încât să putem interveni pentru că Ministerul Economiei şi Guvernul României este activ în grupul de lucru al UE pentru a culege date şi a veni cu măsuri compensatorii”, a declarat Florin Spătaru.

Alexandru Tosa
Absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, Alexandru Toșa a debutat în presă în 2020. Începând mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O olandeză cu depresie va fi eutanasiată, pentru că „nu mai poate face față”. Are...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta-minune lui Carmen Brumă: ce consumă iubita lui Mircea Badea de ani buni! Așa se...
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
A devenit COMPLET ILEGAL în România. Anunț de la Guvern chiar astăzi, 30 APRILIE: A...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"Nu există măreție fără familie". Visul lui Maluma a devenit în sfârșit realitate. Ipostaza emoționantă...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Test de cultură generală. Ce înseamnă acronimul NASA?